Sałatka król imprezy inspiruje się smakami meksykańskimi (a dokładniej tymi pochodzącymi z kuchni tex-mex). To znaczy, że znajdziesz w niej dobrze doprawione mięso mielone jak na burrito, ser żółty, kukurydzę i fasolę oraz nachosy. A także kilka innych składników, które zwykle „czynią" sałatkę – między innymi pomidory i sałatę.
Do tego sos, który łączy całość i rozpływa się w ustach. To sycąca potrawa w sam raz na dłuższe posiedzenia przy stole, więc nie licz na lekki winegret. Sprawdź, z czego powstaje sałatka meksykańska król imprezy.
Z czego można zrobić sałatkę meksykańską?
Głównym składnikiem sałatki w stylu meksykańskim jest zwykle mięso. W tym przypadku mielone (możesz wybrać łopatkę wieprzową lub antrykot), ale często jest to także kurczak. Ważne jest jego przygotowanie – podczas smażenia dodaj wyraziste przyprawy. Wykorzystaj chili, gotową mieszankę do potraw meksykańskich lub stwórz ją samodzielnie. Sprawdzi się między innymi sproszkowane chili i oregano, ale można też użyć kminu rzymskiego, kolendry i cząbru.
W kompozycji nie może zabraknąć czerwonej fasoli i kukurydzy. Wystarczy, że odsączysz konserwowe warzywa, ale jeśli masz więcej czasu, możesz przygotować suche ziarna i sięgnąć po świeżą kolbę. Wtedy sałatka meksykańska z nachos będzie naprawdę wyjątkowa i wyrazista w smaku. Wśród składników często znajdziesz też ananasa z puszki, który balansuje treściwe mięso i przełamuje kwasowość (płynącą między innymi z pomidorów). Alternatywnie pożądaną słodycz zapewnią ogórki konserwowe, a przy tym przyjemnie chrupią.
Jak zrobić chipsy z tortilli samodzielnie?
Element, któremu sałatka meksykańska zawdzięcza swoją nazwę, możesz bez problemu kupić w supermarkecie. Ale większą satysfakcję i pachnący dodatek zyskasz, jeśli samodzielnie przyrządzisz chipsy z tortilli. Zwłaszcza, że sprawa jest bardzo prosta – wystarczy, że potniesz placek pszenny lub kukurydziany (do sałatki lepiej sprawdzi się ten drugi) w trójkąty, a następnie zapieczesz na chrupko.
Możesz wykorzystać do tego piekarnik lub air fryer. Posmaruj porcje oliwą i oprósz przyprawami, takimi jak słodka, ostra lub wędzona papryka oraz suszony czosnek. Najlepsze jest to, że tortilla nawet nie musi być świeża, a nawet lepiej jak jest już trochę czerstwa. Możesz więc wyczyścić szafkę kuchenną z resztek niestarannie owiniętych, przyschniętych placków.
Trójkąciki z tortilli dekorują warstwową sałatkę, tworząc koronę króla imprezy, ale do miski trafiają też pokruszone chipsy, dzięki czemu potrawa przyjemnie chrupie. Nie szkodzi, jeśli zrobisz ich więcej, część wrzuć do salaterki, resztę serwuj z dipem, na przykład z klasycznym guacamole.
Sałatka król imprezy – przepis
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa (wołowiny lub wieprzowiny)
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 1 mała puszka kukurydzy
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 4 liście sałaty lodowej
- 1 szczypta słodkiej papryki
- 1 szczypta ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżka oleju
- 2 pomidory
- 2 ogórki konserwowe
- 150 g jogurtu naturalnego
- 50 g majonezu
- 100 g chipsów kukurydzianych
- 100 g sera żółtego
Przygotowanie:
- Wymieszaj mięso mielone z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pokrój czerwoną cebulę w kosteczkę.
- Podsmaż cebulę na oleju. Kiedy się zeszkli, dodaj koncentrat pomidorowy i mięso. Smaż, aż zmieni kolor i odparuje z niego nadmiar wody. Odstaw do wystudzenia.
- Zetrzyj ser na dużych oczkach tarki. Pokrój pomidory i ogórek konserwowy w małą kostkę, a sałatę lodową porwij w mniejsze kawałki.
- Wymieszaj majonez, jogurt naturalny, ser i ogórki.
- Na dno salaterki wyłóż sałatę lodową. Rozmieść na niej pomidory, następnie odsączoną kukurydzę z puszki, wystudzone mięso oraz sos majonezowy z serem i ogórkiem.
- Na wierzch sałatki pokrusz część chipsów z tortilli. Pozostałe nachos powciskaj na sztorc dookoła, przy rantach, żeby stworzyć „koronę" króla imprezy. Możesz udekorować sałatką natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem.

















