Był już król imprezy z nachosami, serem żółtym i mięsem mielonym. A dzisiaj proponujemy sałatkę królowa stołu, która pyszni się na środku stołu, przyciągając wygłodzone spojrzenia biesiadników. Jest lekka, bo bez majonezu, odświeżona listkami o lekko pikantnym smaku i pełna białka.
Składniki na królewską sałatkę makaronową
Wszystkie produkty są dobrze znane. Jest duża szansa, że masz je w kuchennej w szafce i w lodówce. W razie czego bez większego problemu kupisz je nawet w lokalnym niewielkim sklepie.
- 200 g suchego makaronu świderki lub penne (skośne rurki)
- 1 słoik suszonych pomidorów w zalewie
- 200 g rukoli
- 500 g fileta z kurczaka
- 150 g sera feta
- 2 garści ziaren słonecznika
- przyprawa do kurczaka lub własna mieszanka
Na sos:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki miodu
- sól i pieprz do smaku
Sałatka królowa stołu: wykonanie
- Oczyść filety z kurczaka, usuń błonki i chrząstki. Mięso pokrój w kostkę i obtocz w przyprawie do kurczaka. Jeśli chcesz, żeby mięso miało bardziej wyrazisty smak, niech poleży przez 30 minut. Możesz je też zamarynować i zostawić na noc w lodówce.
- Na patelnię wlej zalewę z suszonych pomidorów, mniej więcej 2 łyżki (w razie potrzeby uzupełnij ją w trakcie). Obsmaż w niej mięso z kurczaka, aż będzie miało złoty kolor. Potem zdejmij je na ręcznik papierowy, żeby oddało nadmiar tłuszczu. Odstaw je do wystygnięcia.
- Makaron świderki (lub inny, jeśli tego akurat nie masz w domu) ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedź go (nie przelewaj zimną wodą) i odłóż go na bok, żeby ostygł.
- Ser feta pokrój w niedużą kostkę, a pomidory suszone z zalewy na mniejsze kawałki.
- Pestki słonecznika upraż na suchej patelni na złoty kolor. Zamieszaj od czasu do czasu, żeby się nie spaliły. Robią się dość szybko, dlatego lepiej nie zajmuj się w tym czasie niczym innym, bo łatwo je przeciągnąć.
- Gdy kurczak, makaron i pestki słonecznika stygną, przygotuj sos. To bardzo proste. Do szklanki lub miseczki wlej oliwę i sok z cytryny (lub ocet jabłkowy), dodaj też miód, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Smak podkręcisz jeszcze bardziej, dokładając jeszcze łyżeczkę musztardy i niewielki ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
- Do większej miski przełóż wszystkie wcześniej przygotowane składniki, a także umytą, wysuszoną rukolę. Całość polej sosem i wymieszaj dokładnie, ale też delikatnie, żeby kostki feta nie zamieniły się w miazgę. Sałatka królowa stołu jest już gotowa do zjedzenia.
















