Był już król imprezy z nachosami, serem żółtym i mięsem mielonym. A dzisiaj proponujemy sałatkę królowa stołu, która pyszni się na środku stołu, przyciągając wygłodzone spojrzenia biesiadników. Jest lekka, bo bez majonezu, odświeżona listkami o lekko pikantnym smaku i pełna białka.

Składniki na królewską sałatkę makaronową

Wszystkie produkty są dobrze znane. Jest duża szansa, że masz je w kuchennej w szafce i w lodówce. W razie czego bez większego problemu kupisz je nawet w lokalnym niewielkim sklepie.

  • 200 g suchego makaronu świderki lub penne (skośne rurki)
  • 1 słoik suszonych pomidorów w zalewie
  • 200 g rukoli
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 150 g sera feta
  • 2 garści ziaren słonecznika
  • przyprawa do kurczaka lub własna mieszanka

Na sos:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka królowa stołu: wykonanie

  1. Oczyść filety z kurczaka, usuń błonki i chrząstki. Mięso pokrój w kostkę i obtocz w przyprawie do kurczaka. Jeśli chcesz, żeby mięso miało bardziej wyrazisty smak, niech poleży przez 30 minut. Możesz je też zamarynować i zostawić na noc w lodówce.
  2. Na patelnię wlej zalewę z suszonych pomidorów, mniej więcej 2 łyżki (w razie potrzeby uzupełnij ją w trakcie). Obsmaż w niej mięso z kurczaka, aż będzie miało złoty kolor. Potem zdejmij je na ręcznik papierowy, żeby oddało nadmiar tłuszczu. Odstaw je do wystygnięcia.
  3. Makaron świderki (lub inny, jeśli tego akurat nie masz w domu) ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedź go (nie przelewaj zimną wodą) i odłóż go na bok, żeby ostygł.
  4. Ser feta pokrój w niedużą kostkę, a pomidory suszone z zalewy na mniejsze kawałki.
  5. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni na złoty kolor. Zamieszaj od czasu do czasu, żeby się nie spaliły. Robią się dość szybko, dlatego lepiej nie zajmuj się w tym czasie niczym innym, bo łatwo je przeciągnąć.
  6. Gdy kurczak, makaron i pestki słonecznika stygną, przygotuj sos. To bardzo proste. Do szklanki lub miseczki wlej oliwę i sok z cytryny (lub ocet jabłkowy), dodaj też miód, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Smak podkręcisz jeszcze bardziej, dokładając jeszcze łyżeczkę musztardy i niewielki ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
  7. Do większej miski przełóż wszystkie wcześniej przygotowane składniki, a także umytą, wysuszoną rukolę. Całość polej sosem i wymieszaj dokładnie, ale też delikatnie, żeby kostki feta nie zamieniły się w miazgę. Sałatka królowa stołu jest już gotowa do zjedzenia.