To ciasto jest tak pyszne, że skradnie każde serce - smakuje tak obłędnie, że nie da się oprzeć pokusie zjedzenia kolejnego (i potem jeszcze kolejnego...) kawałka. Mój mąż kiedyś zażartował, że nawet gdybyśmy nie byli jeszcze po ślubie, to po spróbowaniu tego deseru z pewnością by mi się oświadczył. Przepis wymyśliłam sama, wzbogacając wersje znalezione w internecie. Końcowym rezultatem moich wysiłków stało się właśnie to ciasto: sernik bez pieczenia jak ze snu. Jest w nim wszystko, czego pragną moje domowe łakomczuchy - aksamitnie serowa masa z dodatkiem masła orzechowego, ciemny ciasteczkowy spód z orzechami, gęsta polewa czekoladowa. W masie zatapiam małą niespodziankę, czyli groszki czekoladowe. Ty też przetestuj ten przepis i czekaj na oklaski przy rodzinnym stole.
Jeśli szukasz więcej przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia, koniecznie dołącz do naszego kanału nadawczego na Messengerze. Redakcja regularnie dodaje tam smakowite inspiracje.
Sernik bez pieczenia Bella
Składniki:
- 30 ciasteczek typu markizy albo ciemnych herbatników
- 2 garście orzeszków ziemnych
- 50 g roztopionego masła
- 500 g sera na sernik (z wiaderka)
- 1 i 1/2 szklanki gładkiego masła orzechowego
- szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 2 garście groszków czekoladowych (mogą być draże, mogą być orzechy w czekoladzie)
Na polewę typu ganache z gorzkiej czekolady:
- 350 g gorzkiej czekolady
- 350 g śmietanki kremówki
Sposób przygotowania:
- Ciasteczka drobno pokrusz i wymieszaj z roztopionym masłem. Orzeszki ziemne drobniutko posiekaj, dodaj do masy. Te 3 składniki stworzą ciasteczkowy spód.
- Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasteczkową masę i mocno ugnieć.
- Wstaw tortownicę ze spodem do lodówki, aby chłodził się podczas przygotowywania reszty ciasta.
- Ser i masło orzechowe przełóż do dużej miski. Zmiksuj mikserem. Po chwili dodaj cukier puder, kwaśną śmietanę i śmietanę kremówkę. Znowu zmiksuj, aż masa będzie jednolita.
- Na sam koniec delikatnie wmieszaj do masy draże lub groszki czekoladowe. Przełóż masę na ciasteczkowy spód.
- Schłodź w lodówce przez 2-3 godziny, a potem polej ciasto ganache czekoladowym. Przygotuj go z czekolady i śmietanki. Okienka czekolady połam na drobne kawałki. Potem przejdź do podgrzewania kremówki w rondelku. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia i dodaj kawałki czekolady. Mieszaj, aż masa będzie gładka i jednolita. Odstaw na 15 minut do wystudzenia.
- Schłodzony wstępnie sernik wyjmij z lodówki, przełóż na paterę. Polej czekoladowym ganache i włóż do lodówki do dalszego chłodzenia. Sernik powinien odczekać w lodówce przez co najmniej 8 godzin, zanim zaczniesz go kroić.
Ważne porady
Nie każdemu może odpowiadać efekt chrupnięcia w gładkim cieście - jeśli chcesz, pomiń dodatek orzeszków do spodu ciasta. Do masy serowej nie musisz też dorzucać groszków ani draży czekoladowych. Orzechy możesz za to rozsypać na wierzchu polewy czekoladowej.















