To ciasto bez pieczenia świetnie sprawdza się podczas rodzinnych spotkań, pikników czy po prostu jako deser w upalne dni. Jest lekkie, orzeźwiające i przyjemnie kremowe. Do tego wygląda naprawdę efektownie - dwukolorowa masa i fioletowe jagody robią wrażenie. Poza sezonem na jagody możesz śmiało sięgnąć także po borówki amerykańskie, maliny, jeżyny lub truskawki. Wystarczy, że owoce przetrzesz na gładki mus i dodasz je do masy według przepisu. Sernik możesz robić przez cały rok, wystarczy mieć owoce w zamrażalniku.

Jak zrobić sernik jagodowy na zimno?

Cały przepis jest dziecinnie prosty. Do przygotowania tego deseru wybierz okrągłą tortownicę o średnicy 23 cm lub prostokątną blaszkę 24 cm x 28 cm. Najpierw przygotuj spód bez pieczenia z herbatników i masła. Potem wystarczy ukręcić masę serową z bitą śmietaną, dosłodzić i połączyć z żelatyną. Masa dzieli się na dwie części: jedna zostaje śnieżnobiała, a druga nabiera koloru od jagodowego soku. Deser musi postać kilka godzin w lodówce, więc spokojnie możesz go zrobić z wyprzedzeniem.

Zamiast herbatników pełnoziarnistych możesz użyć kakaowych, maślanych lub korzennych. Masło możesz zamienić na rozpuszczony olej kokosowy. Śmietanka 36% da ci bardziej puszysty efekt masy, ale 30% też się sprawdzi. 

Przepis na sernik jagodowy na zimno

Składniki:

Na spód

  • 240 g herbatników pełnoziarnistych (typu digestive)
  • 80 g masła

Na masę serową

  • 1 kg sera z wiaderka na sernik
  • 4-5 łyżek cukru pudru (ok. 100-110 g)
  • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 1/2 szklanki zimnej wody

Dodatkowo

  • ok. 1 litr jagód (ok. 600 g świeżych, 150 g na przecier, reszta do dekoracji i masy)

Sposób przygotowania: 

  1. Pokrusz herbatniki w blenderze lub rozgnieć je w woreczku przy pomocy tłuczka.
  2. Rozpuść masło i wlej je do pokruszonych ciasteczek. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia.
  3. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Wysyp ciasteczka i dociśnij je dłonią. Wstaw do lodówki.
  4. Odłóż szklankę jagód (ok. 150 g), podgrzej je przez 5 minut w rondelku. Następnie przetrzyj przez sitko. Przecier zostaw do ostygnięcia.
  5. Wsyp żelatynę do miseczki, zalej pół szklanki zimnej wody. Wymieszaj i odstaw na 2 minuty.
  6. Podgrzej żelatynę w mikrofali przez ok. 20-25 sekund, aż się rozpuści. Odstaw.
  7. Zmiksuj ser z cukrem pudrem. Ubij zimną śmietankę na sztywno.
  8. Do lekko przestudzonej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej, wymieszaj, by ją zahartować. Wlej żelatynę z powrotem do reszty masy i zmiksuj.
  9. Dodaj ubitą śmietankę do masy serowej i wymieszaj delikatnie łopatką.
  10. Połowę masy wyłóż na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównaj i wstaw do lodówki na 5-6 minut.
  11. Do drugiej połowy masy dodaj przetarte jagody i zmiksuj. Dodaj jeszcze szklankę świeżych jagód i delikatnie wymieszaj.
  12. Wylej jagodową masę na białą warstwę. Wyrównaj wierzch i posyp resztą jagód.
  13. Wstaw sernik do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Źródło przepisu: www.swojskiejedzonko.com