To ciasto bez pieczenia świetnie sprawdza się podczas rodzinnych spotkań, pikników czy po prostu jako deser w upalne dni. Jest lekkie, orzeźwiające i przyjemnie kremowe. Do tego wygląda naprawdę efektownie - dwukolorowa masa i fioletowe jagody robią wrażenie. Poza sezonem na jagody możesz śmiało sięgnąć także po borówki amerykańskie, maliny, jeżyny lub truskawki. Wystarczy, że owoce przetrzesz na gładki mus i dodasz je do masy według przepisu. Sernik możesz robić przez cały rok, wystarczy mieć owoce w zamrażalniku.
Jak zrobić sernik jagodowy na zimno?
Cały przepis jest dziecinnie prosty. Do przygotowania tego deseru wybierz okrągłą tortownicę o średnicy 23 cm lub prostokątną blaszkę 24 cm x 28 cm. Najpierw przygotuj spód bez pieczenia z herbatników i masła. Potem wystarczy ukręcić masę serową z bitą śmietaną, dosłodzić i połączyć z żelatyną. Masa dzieli się na dwie części: jedna zostaje śnieżnobiała, a druga nabiera koloru od jagodowego soku. Deser musi postać kilka godzin w lodówce, więc spokojnie możesz go zrobić z wyprzedzeniem.
Zamiast herbatników pełnoziarnistych możesz użyć kakaowych, maślanych lub korzennych. Masło możesz zamienić na rozpuszczony olej kokosowy. Śmietanka 36% da ci bardziej puszysty efekt masy, ale 30% też się sprawdzi.
Przepis na sernik jagodowy na zimno
Składniki:
Na spód
- 240 g herbatników pełnoziarnistych (typu digestive)
- 80 g masła
Na masę serową
- 1 kg sera z wiaderka na sernik
- 4-5 łyżek cukru pudru (ok. 100-110 g)
- 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku
- 1/2 szklanki zimnej wody
Dodatkowo
- ok. 1 litr jagód (ok. 600 g świeżych, 150 g na przecier, reszta do dekoracji i masy)
Sposób przygotowania:
- Pokrusz herbatniki w blenderze lub rozgnieć je w woreczku przy pomocy tłuczka.
- Rozpuść masło i wlej je do pokruszonych ciasteczek. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia.
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Wysyp ciasteczka i dociśnij je dłonią. Wstaw do lodówki.
- Odłóż szklankę jagód (ok. 150 g), podgrzej je przez 5 minut w rondelku. Następnie przetrzyj przez sitko. Przecier zostaw do ostygnięcia.
- Wsyp żelatynę do miseczki, zalej pół szklanki zimnej wody. Wymieszaj i odstaw na 2 minuty.
- Podgrzej żelatynę w mikrofali przez ok. 20-25 sekund, aż się rozpuści. Odstaw.
- Zmiksuj ser z cukrem pudrem. Ubij zimną śmietankę na sztywno.
- Do lekko przestudzonej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej, wymieszaj, by ją zahartować. Wlej żelatynę z powrotem do reszty masy i zmiksuj.
- Dodaj ubitą śmietankę do masy serowej i wymieszaj delikatnie łopatką.
- Połowę masy wyłóż na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównaj i wstaw do lodówki na 5-6 minut.
- Do drugiej połowy masy dodaj przetarte jagody i zmiksuj. Dodaj jeszcze szklankę świeżych jagód i delikatnie wymieszaj.
- Wylej jagodową masę na białą warstwę. Wyrównaj wierzch i posyp resztą jagód.
- Wstaw sernik do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Źródło przepisu: www.swojskiejedzonko.com
















