Wielu piecze jagodzianki wzorem celebrytów, część lepi pierogi z babcią albo stawia na szybkie ciasta biszkoptowe, a ja robię w lipcu zupełnie coś innego – dwukolorowy sernik na zimno. Na jego widok każdemu szczęka opadnie do ziemi, bo wygląda jak malowany.
Powstaje na biszkoptach i z użyciem krystalicznych galaretek, więc nie trzeba tu nic wyrabiać, mozolnie ucierać ani piec, a tym bardziej martwić się o proporcje żelatyny do płynu. Klasycznej serowej masie delikatności dodaje ubita na puch śmietana, wierzch zdobi cienka, lustrzana tafla żelki, a na języku zostaje subtelna nutka wanilii.
Jak przygotować jagody do sernika na zimno?
To, co odróżnia ten sernik na zimno od innych, jest jego marmurkowe wnętrze. Żeby je stworzyć, część masy twarogowej trzeba wymieszać z jagodami. Nie potrzeba ich dużo, bo nawet niewielka ilość zabarwi biały krem na fioletowo. Ne wystarczy jednak samo zmiksowanie owoców. Jak je przygotować? Najpierw zrób przecier na ciepło, najlepiej z wyprzedzeniem, by miał czas wystygnąć. Wykonaj następujące kroki:
- Umyj jagody i umieść je w garnku. Posyp je cukrem (około 1–2 łyżek, jest potrzebny, żeby owoce puściły sok) i zacznij podgrzewać.
- Smaż jagody jak na konfiturę przez tyle czasu, ile potrzeba, żeby zmiękły i prawie całkowicie się rozpadły.
- Przetrzyj owoce przez gęste sito, by pozbyć się pestek. Otrzymasz w ten sposób jednolity, ciemnofioletowy, gęsty syrop.
- Odstaw przecier jagodowy do wystygnięcia, a potem najlepiej jeszcze schłodź w lodówce. To ważne, bo będziesz go dodawać do sera z bitą śmietaną. Jeśli będzie zbyt ciepły, może zmienić konsystencję masy.
Marmurkowy sernik jagodowy – przepis
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 100–130 g biszkoptów
- 4 galaretki krystaliczne
- ok. 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 120 g jagód
Przygotowanie:
- Rozpuść 2 galaretki (najlepiej o smaku owoców leśnych, ewentualnie truskawki z wanilią) w 250 ml gorącej wody. Rozmieszaj granulki dokładnie. Odstaw do wystudzenia.
- Zrób przecier jagodowy zgodnie z instrukcją podaną powyżej. Schładzaj go w lodówce na czas przygotowywania pozostałych elementów.
- Wyłóż formę o wymiarach 20x30 cm folią spożywczą lub pergaminem. Na dnie umieść okrągłe biszkopty jeden obok drugiego, tak żeby pokryć cały spód.
- Ubij dobrze schłodzoną śmietankę z 1 łyżką cukru pudru na wysokich obrotach. Przerwij, gdy stanie się gęsta i puszysta, a końcówki miksera będą zostawiać w niej wyraźny ślad. Wstaw do lodówki.
- Zmiksuj ser z wiaderka z pozostałym cukrem pudrem (możesz dodać więcej lub mniej, do smaku) na gładki krem. Dodaj lekko już tężejącą galaretkę. Około 1–2 łyżki zostaw w naczyniu. Dodaj do masy twarogowej bitą śmietanę. Wymieszaj szpatułką lub mikserem ustawionym na niskie obroty.
- Wyłóż 3/4 masy serowej na biszkopty. Wyrównaj.
- Pozostałą masę wymieszaj z przecierem jagodowym i resztą galaretki. Wyłóż na białą warstwę. Przemieszaj delikatnie, robiąc wzorki, tak żeby powstał marmurek. Wygładź wierzch i wstaw sernik do lodówki.
Opcjonalnie: rozpuść 2 pozostałe galaretki w 800 ml wody. Odstaw do wystudzenia, a potem włóż do lodówki, żeby zaczęła gęstnieć. Wylej ją na sernik marmurkowy. Schładzaj do całkowitego stężenia.
Źródło: youtube.com/@SprintCooking

















