Lubię skomplikowane eksperymenty w kuchni, ale kusi mnie też przeciwny kraniec spektrum. Zwłaszcza jesienią, gdy przyniesione z ryneczku sezonowe owoce chcę wykorzystać jak najszybciej, a resztę czasu spędzić w ogrodzie i złapać jeszcze trochę wrześniowego słońca.
Kiedy natura raczy mnie antonówkami, kosztelami lub szampionami, sięgam po przepis siostry Anastazji na roladę. Jest niezwykle prosta, bo jabłek nie trzeba prażyć jak do szarlotki, wystarczy zetrzeć je na dużych oczkach tarki i rozłożyć na blaszce.
Zapieka się je od razu z biszkoptem, więc jeśli w przeszłości zniechęcało cię zwijanie rolady z kremem lub innym wypływającym, kapryśnym nadzieniem, tu nie masz się czego obawiać. Ciasto wyjdzie każdemu.
Rolada z jabłkami siostry Anastazji – przepis
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 średnich jabłek
- dodatkowo: cukier puder
Przygotowanie:
- Przed rozpoczęciem pracy nad ciastem wyjmij z lodówki jajka (co najmniej godzinę wcześniej, żeby nabrały temperatury otoczenia). Oddziel białka od żółtek. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze jest przesiać suche składniki, wtedy ciasto będzie jeszcze bardziej napowietrzone i delikatne.
- Ubij białka na pianę. Zanim będzie całkiem sztywna, zacznij dosypywać cukier (najlepiej drobny). Zobaczysz, jak piana gęstnieje i w miarę jak rozpuszczają się kryształki, staje się błyszcząca.
- Dodaj żółtka, jedno po drugim, za każdym razem miksując chwilę do połączenia. Wyłącz mikser i dosyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Wmieszaj je za pomocą szpatułki, uważając, by masa nie straciła swojej puszystości.
- Obierz jabłka (możesz wykorzystać na przykład antonówki lub renety). Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
- Wyłóż blaszkę z wyposażenia piekarnika pergaminem. Umieść na nim jabłka. Rozłóż je i lekko dociśnij, tak żeby wiórki stworzyły równą warstwę.
- Wylej na jabłka masę biszkoptową. Wyrównaj szpatułką. Piecz ciasto przez około 20 minut w 170°C (tryb góra-dół). Powinno zyskać złoty kolor, ale nie przesusz go, inaczej będzie pękać przy zwijaniu.
- Od razu po upieczeniu wyłóż ciasto do góry nogami na ściereczkę. Ostrożnie ściągnij pergamin. Kiedy biszkopt jest jeszcze ciepły, zwiń go w roladę, pomagając sobie materiałem. Oprósz wierzch cukrem pudrem.
Jak można podbić smak prostej rolady jabłkowej?
Wersja siostry Anastazji jest niezwykle łatwa. Ma podkreślać smak jesiennych owoców i zachwycać delikatnym jak piórko ciastem. Ale to nie znaczy, że nie można jej trochę podkręcić po swojemu. Możesz posypać jabłka przed zapieczeniem brązowym cukrem (zwłaszcza, jeśli wybrana przez ciebie odmiana nie jest bardzo słodka), a jeśli lubisz przyprawy korzenne, wykorzystaj cynamon lub ulubioną mieszankę piernikową (kardamon, goździki itd.). Po wyjęciu z piekarnika, a przed zwinięciem rolady możesz wzbogacić farsz masłem orzechowym, wiórkami kokosowymi lub migdałami.
Pole do popisu masz także, jeśli chodzi o dekorację. Posmaruj gotową roladę sztywną bitą śmietaną lub polewą czekoladową. Świetnym dodatkiem jest także krem karmelowy, zwłaszcza ze szczyptą soli morskiej, który świetnie komponuje się z jabłkami. Dla pełnej satysfakcji wykończ dekorację pokruszonymi orzechami włoskimi lub laskowymi.
Przepis pochodzi z książki: „Wielka księga ciast siostry Anastazji", Anastazja Pustelnik, Wydawnictwo WAM

















