Szarlotkożercy dzielą się na tych, którzy lubią kiedy jabłka są wyraźnie wyczuwalne i tych, którzy wolą rozpływające się w ustach nadzienie. Podczas gdy jedni kroją owoce w kostkę, a nawet plastry, inni prażą je na mus. Przepis Remigiusza Rączki zdecydowanie przypadnie do gustu tym drugim. W jego wersji jabłka rozpadają się na gęstą masę przypominającą konfiturę i nie są samotne w cieście. Śląski kucharz oprócz cynamonu dodaje jeszcze 2 składniki, które pozwolą otrzymać perfekcyjne nadzienie. Nie wypływa z szarlotki, a jednocześnie jest delikatne i w punkt słodko-kwaśne. Rączka poleca papierówki, ale można też wykorzystać inne jabłka, na przykład renetę. 

Jak przygotować kruchy spód do szarlotki?

Remigiusz Rączka stawia tak naprawdę na spód półkruchy, czyli z dodatkiem jajka, żółtka, kwaśnej śmietany i proszku do pieczenia. Jest nieco bardziej wyrośnięty i pulchny – to świetna baza dla solidnej warstwy jabłkowego musu. Żeby wyszedł idealny, lekko chrupki i nie nasiąkał soczystym nadzieniem, warto pamiętać o kilku kwestiach:

  • Zadbaj o to, by wszystkie składniki na ciasto były schłodzone. Nie tylko masło, o którym często się mówi, ale także jajka i śmietana. Dzięki temu nie ogrzeją się tak szybko w dłoniach podczas wyrabiania. 
  • Staraj się nie podsypywać ciasta podczas rozwałkowywania dużą ilością mąki, inaczej wyjdzie zbyt zbite. 
  • Po przełożeniu placka do foremki, nakłuj go widelcem, te małe dziurki są ujściem dla tworzącej się podczas pieczenia pary wodnej. Dzięki temu w środku nie wyjdzie zakalec.
  • Po podpieczeniu spodu posyp go bułką tartą. Taka warstewka uchroni ciasto przed nasiąkaniem sokami z jabłek. 

Szarlotka z musem jabłkowym Remigiusza Rączki – przepis

Składniki:

Na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 150 g masła
  • 2–3 łyżki bułki tartej

Na nadzienie:

  • około 3 kg papierówek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 galaretki agrestowe
  • 3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Umyj jabłka (najlepiej papierówki) i pokrój je w ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Nie musisz ich obierać, skórka się rozpadnie i nada nadzieniu ładny kolor. 
  2. Wrzuć cząstki jabłek do garnka i podgrzewaj je, co jakiś czas mieszając, aż zmiękną. Dopiero wtedy wsyp cukier. Praż, aż owoce zamienią się w mus. Dodaj do niego cynamon, galaretki agrestowe i bułkę tartą. Dokładnie połącz i odstaw.
  3. Połącz w misce od razu wszystkie składniki na półkruche ciasto: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajko, żółtka, śmietanę i masło. Zagnieć szybkimi ruchami w gładką kulę.
  4. Podziel ciasto na 2 części. Jedną włóż do lodówki, drugą rozwałkuj, lekko podsypując mąką. Ułóż placek w prostokątnej formie (ok. 38 x 24 cm). Nakłuj go widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. Piecz na złoty kolor.
  5. Posyp podpieczony spód do szarlotki bułka tartą. Wylej na niego mus jabłkowy. Wyrównaj.
  6. Rozwałkuj drugą część ciasta. Przykryj nim jabłkowe nadzienie. Piecz szarlotkę przez około 40–50 minut w 180°C.

Źródło: youtube.com/@raczkagotuje1081