Szarlotkożercy dzielą się na tych, którzy lubią kiedy jabłka są wyraźnie wyczuwalne i tych, którzy wolą rozpływające się w ustach nadzienie. Podczas gdy jedni kroją owoce w kostkę, a nawet plastry, inni prażą je na mus. Przepis Remigiusza Rączki zdecydowanie przypadnie do gustu tym drugim. W jego wersji jabłka rozpadają się na gęstą masę przypominającą konfiturę i nie są samotne w cieście. Śląski kucharz oprócz cynamonu dodaje jeszcze 2 składniki, które pozwolą otrzymać perfekcyjne nadzienie. Nie wypływa z szarlotki, a jednocześnie jest delikatne i w punkt słodko-kwaśne. Rączka poleca papierówki, ale można też wykorzystać inne jabłka, na przykład renetę.
Jak przygotować kruchy spód do szarlotki?
Remigiusz Rączka stawia tak naprawdę na spód półkruchy, czyli z dodatkiem jajka, żółtka, kwaśnej śmietany i proszku do pieczenia. Jest nieco bardziej wyrośnięty i pulchny – to świetna baza dla solidnej warstwy jabłkowego musu. Żeby wyszedł idealny, lekko chrupki i nie nasiąkał soczystym nadzieniem, warto pamiętać o kilku kwestiach:
- Zadbaj o to, by wszystkie składniki na ciasto były schłodzone. Nie tylko masło, o którym często się mówi, ale także jajka i śmietana. Dzięki temu nie ogrzeją się tak szybko w dłoniach podczas wyrabiania.
- Staraj się nie podsypywać ciasta podczas rozwałkowywania dużą ilością mąki, inaczej wyjdzie zbyt zbite.
- Po przełożeniu placka do foremki, nakłuj go widelcem, te małe dziurki są ujściem dla tworzącej się podczas pieczenia pary wodnej. Dzięki temu w środku nie wyjdzie zakalec.
- Po podpieczeniu spodu posyp go bułką tartą. Taka warstewka uchroni ciasto przed nasiąkaniem sokami z jabłek.
Szarlotka z musem jabłkowym Remigiusza Rączki – przepis
Składniki:
Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 150 g masła
- 2–3 łyżki bułki tartej
Na nadzienie:
- około 3 kg papierówek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 galaretki agrestowe
- 3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
- Umyj jabłka (najlepiej papierówki) i pokrój je w ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Nie musisz ich obierać, skórka się rozpadnie i nada nadzieniu ładny kolor.
- Wrzuć cząstki jabłek do garnka i podgrzewaj je, co jakiś czas mieszając, aż zmiękną. Dopiero wtedy wsyp cukier. Praż, aż owoce zamienią się w mus. Dodaj do niego cynamon, galaretki agrestowe i bułkę tartą. Dokładnie połącz i odstaw.
- Połącz w misce od razu wszystkie składniki na półkruche ciasto: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajko, żółtka, śmietanę i masło. Zagnieć szybkimi ruchami w gładką kulę.
- Podziel ciasto na 2 części. Jedną włóż do lodówki, drugą rozwałkuj, lekko podsypując mąką. Ułóż placek w prostokątnej formie (ok. 38 x 24 cm). Nakłuj go widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. Piecz na złoty kolor.
- Posyp podpieczony spód do szarlotki bułka tartą. Wylej na niego mus jabłkowy. Wyrównaj.
- Rozwałkuj drugą część ciasta. Przykryj nim jabłkowe nadzienie. Piecz szarlotkę przez około 40–50 minut w 180°C.
Źródło: youtube.com/@raczkagotuje1081

















