Ten przepis to ciekawa propozycja nie tylko na Wigilię. Pasują idealnie także jako danie na świąteczne śniadanie albo kolację. Jeśli lubisz kuchnię prostą, sycącą i przygotowaną z domowych składników, to dokładnie to znajdziesz w tej recepturze. Nie ma tu żadnych „udziwnień”, ale jest solidny, tradycyjny i polski smak, który dobrze komponuje się z roztopionym masłem, cebulką, czy nawet podsmażoną bułką tartą. Po Wigilii będą świetnie smakować ze skwarkami z boczku.

Inne przepisy na nadchodzące święta (a także sylwestra i wiele różnych okazji) znajdziesz na naszym kanale messenger: MojeGotowanie.pl. Szykowanie świąt dla 20 osób nie będzie już żadnym problemem i obejdzie się bez wpadek. Codziennie wrzucamy 2 smaczne i proste przepisy - również na obiady w zwykły dzień, gdy brakuje ci pomysłu. 

Pierogi wigilijne z przepisu siostry Anastazji

Pierogi z kapustą z tego przepisu są miękkie, subtelne i pełne łagodności. Zamiast klasyki w farszu znajdziesz białą kapustę i twaróg – połączenie dobrze znane ze wschodnich regionów Polski. Zarówno kapusta, jak i biały ser - ich smak i jakość, to coś, czym możemy się pochwalić. Ciasto, które siostra Anastazja przygotowuje, wyróżnia się dzięki dodatkowi gorącego mleka – ten drobiazg naprawdę robi różnicę. Jest ono miękkie, elastyczne i łatwo się klei, co docenisz szczególnie wtedy, gdy lepienie pierogów idzie u ciebie powoli. Jeśli jednak pomysł świeżej kapusty do pierogów ci się nie podoba, sprawdź koniecznie bardziej konwencjonalny, ale nie nudny farsz Tomka Strzelczyka:

Przepis na świąteczne pierogi z kapustą siostry Anastazji

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki gorącego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na farsz:

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Poszatkuj kapustę w cienkie paski. Gotuj ją w lekko osolonej wodzie do miękkości. Dojdzie w ok. 15-20 minut.
  2. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Wrzuć na patelnię z odrobiną masła klarowanego i zeszklij.
  3. Odcedzoną kapustę wymieszaj z cebulką. Odstaw do przestudzenia.
  4. Kiedy składniki będą wystudzone, dodaj twaróg i wymieszaj wszystko dokładnie. Dopraw solą i pieprzem. Gotowy farsz wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.
  5. Przesiej mąkę do miski lub na stolnicę. Zrób w środku wgłębienie, dodaj sól i wlej gorące mleko. Od razu wymieszaj drewnianą łyżką.
  6. Następnie wbij jajko i dodaj letnią wodę. Zagniataj ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  7. Podziel ciasto na 2-3 części. Każdą trzymaj pod ściereczką, żeby nie obeschło. Jedną porcję rozwałkuj cienko.
  8. Wytnij krążki szklanką. Na każdy nałóż łyżeczkę farszu i dokładnie zlep brzegi.
  9. Zagotuj wodę w dużym garnku, lekko posól. Gotuj pierogi partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze minutę i wyjmuj na talerz.

Co możesz zmienić w tym przepisie?

Twaróg półtłusty możesz zamienić na chudy, ale wtedy farsz będzie bardziej suchy. Warto wtedy dodać odrobinę masła do farszu. Takie pierogi śmiało możesz też zrobić na wiosnę, z młodej kapusty. Zmięknie znacznie szybciej niż zimowa i będzie jeszcze smaczniejsza. Jeśli chcesz uzyskać nieco mocniej doprawiony farsz, dodaj do niego szczyptę majeranku albo mielonego kminku. Ziarenek w tej formie nikt nie wyczuje, a wniosą sporo aromatu i smaku do tego prostego nadzienia. Do okraszenia tych pierogów wigilijnych oprócz cebuli na maśle dobrze sprawdzi się też podsmażona na maśle bułka tarta.