Wśród klasycznych 12 dań wigilijnych każdy ma swoje ulubione. Jedni nie wyobrażają sobie świąt bez bigosu, inni czekają na barszcz z uszkami, ale jest też spora grupa osób, które najbardziej cenią właśnie pierogi z kapustą i grzybami. Jeśli w twoim domu to również hit, przetestuj przepis Tomka Strzelczyka. Od razu zrób większą porcję, bo chętnych na kolejne sztuki na pewno nie zabraknie. Przepis od Strzelczyka jest idealne dopracowany - ciasto jest mięciutkie w punkt, a farsz wyrazisty.
Jak przygotować perfekcyjne ciasto na wigilijne pierogi?
Żeby ciasto było elastyczne i przyjemne w formowaniu, zrób je tak jak Tomasz Strzelczyk: użyj tylko gorącej wody, oleju, mąki i soli, bez jajka. Wymieszaj składniki łyżką, przełóż masę na blat i zacznij wyrabiać rękami. Nie podsypuj zbyt wiele mąki, po chwili ciasto samo zacznie ładnie odchodzić od stolnicy. Gdy osiągnie gładką konsystencję, przykryj je miską i pozwól mu „odpocząć” około 40 minut.
W tym czasie ciasto zyska odpowiednią miękkość i sprężystość. Gdy ono leżakuje, zabierz się za farsz.
Jak zrobić intensywny farsz z kapusty i grzybów?
Strzelczyk przygotowuje nadzienie na bazie kiszonej kapusty. To ona daje farszowi najpełniejszy smak. Ugotuj ją przez około pół godziny z zielem angielskim i liściem laurowym. Tak samo potraktuj suszone grzyby: najpierw je namocz przez noc, a następnego dnia ugotuj.
Gdy oba składniki są gotowe, podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Dodaj do niej pokrojoną kapustę oraz grzyby, chwilę wszystko przesmaż, a następnie dopraw pieprzem, kminkiem i odrobiną soli (uważaj, kapusta sama w sobie jest dość słona). Odstaw farsz, żeby przestygł.
Kiedy ciasto odpocznie, możesz zacząć lepienie pierogów.
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami według Tomasza Strzelczyka
Składniki
Ciasto:
- 200 ml gorącej wody
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
Farsz:
- 300 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 100 g suszonych grzybów
- sól, pieprz, kumin
- masło do smażenia
Do podania:
- 2 cebule
- masło
Przygotowanie krok po kroku
- Namocz suszone grzyby na noc, a następnego dnia ugotuj je około 30 minut. Kapustę kiszoną ugotuj osobno przez mniej więcej pół godziny.
- W misce połącz mąkę z solą, dolej gorącą wodę i olej. Wymieszaj, przenieś ciasto na blat i wyrób, aż będzie gładkie. Przykryj miską i zostaw na 40 minut.
- W tym czasie przygotuj farsz: posiekaj cebulę i podsmaż ją. Kapustę i grzyby pokrój, dodaj do cebuli i chwilę przesmaż. Dopraw pieprzem, kminkiem i solą. Odstaw do wystudzenia.
- Rozwałkuj ciasto cienko, wykrawaj kółka, nakładaj farsz i dokładnie zlepiaj brzegi.
- Gotuj pierogi w osolonym wrzątku, od momentu wypłynięcia trzymaj je jeszcze około minutę.
- Dwie cebule posiekaj i podsmaż na maśle. Taką okrasą polej gorące pierogi.
Pierogi z przepisu Strzelczyka dobrze nadają się do mrożenia. Możesz zrobić je już teraz, a podać na Wigilię.
Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA
















