Wśród klasycznych 12 dań wigilijnych każdy ma swoje ulubione. Jedni nie wyobrażają sobie świąt bez bigosu, inni czekają na barszcz z uszkami, ale jest też spora grupa osób, które najbardziej cenią właśnie pierogi z kapustą i grzybami. Jeśli w twoim domu to również hit, przetestuj przepis Tomka Strzelczyka. Od razu zrób większą porcję, bo chętnych na kolejne sztuki na pewno nie zabraknie. Przepis od Strzelczyka jest idealne dopracowany - ciasto jest mięciutkie w punkt, a farsz wyrazisty.

Jak przygotować perfekcyjne ciasto na wigilijne pierogi?

Żeby ciasto było elastyczne i przyjemne w formowaniu, zrób je tak jak Tomasz Strzelczyk: użyj tylko gorącej wody, oleju, mąki i soli, bez jajka. Wymieszaj składniki łyżką, przełóż masę na blat i zacznij wyrabiać rękami. Nie podsypuj zbyt wiele mąki, po chwili ciasto samo zacznie ładnie odchodzić od stolnicy. Gdy osiągnie gładką konsystencję, przykryj je miską i pozwól mu „odpocząć” około 40 minut.

W tym czasie ciasto zyska odpowiednią miękkość i sprężystość. Gdy ono leżakuje, zabierz się za farsz.

Jak zrobić intensywny farsz z kapusty i grzybów?

Strzelczyk przygotowuje nadzienie na bazie kiszonej kapusty. To ona daje farszowi najpełniejszy smak. Ugotuj ją przez około pół godziny z zielem angielskim i liściem laurowym. Tak samo potraktuj suszone grzyby: najpierw je namocz przez noc, a następnego dnia ugotuj.

Gdy oba składniki są gotowe, podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Dodaj do niej pokrojoną kapustę oraz grzyby, chwilę wszystko przesmaż, a następnie dopraw pieprzem, kminkiem i odrobiną soli (uważaj, kapusta sama w sobie jest dość słona). Odstaw farsz, żeby przestygł.

Kiedy ciasto odpocznie, możesz zacząć lepienie pierogów.

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami według Tomasza Strzelczyka

Składniki

Ciasto:

  • 200 ml gorącej wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

Farsz:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 100 g suszonych grzybów
  • sól, pieprz, kumin
  • masło do smażenia

Do podania:

  • 2 cebule
  • masło

Przygotowanie krok po kroku

  1. Namocz suszone grzyby na noc, a następnego dnia ugotuj je około 30 minut. Kapustę kiszoną ugotuj osobno przez mniej więcej pół godziny.
  2. W misce połącz mąkę z solą, dolej gorącą wodę i olej. Wymieszaj, przenieś ciasto na blat i wyrób, aż będzie gładkie. Przykryj miską i zostaw na 40 minut.
  3. W tym czasie przygotuj farsz: posiekaj cebulę i podsmaż ją. Kapustę i grzyby pokrój, dodaj do cebuli i chwilę przesmaż. Dopraw pieprzem, kminkiem i solą. Odstaw do wystudzenia.
  4. Rozwałkuj ciasto cienko, wykrawaj kółka, nakładaj farsz i dokładnie zlepiaj brzegi.
  5. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku, od momentu wypłynięcia trzymaj je jeszcze około minutę.
  6. Dwie cebule posiekaj i podsmaż na maśle. Taką okrasą polej gorące pierogi.

Pierogi z przepisu Strzelczyka dobrze nadają się do mrożenia. Możesz zrobić je już teraz, a podać na Wigilię.

Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA