Sernik z rodzynkami to odwieczna kontrowersja przy stole, bo jedni go kochają, a inni wprost nie mogą znieść. Aby zadowolić wszystkich, lepiej sięgnąć po sprawdzony przepis od siostry Anastazji i podać na stół klasyczny deser w nieco innej odsłonie. W tym serniku też znajduje się niespodzianka, ale znacznie ciekawsza i smaczniejsza, niż zwykła garść rodzynek. Zobacz, o czym mowa i koniecznie spróbuj takiej wersji klasycznego przepisu na sernik.
Co dodać do sernika zamiast rodzynek?
Jeśli sernik krakowski nie jest ulubieńcem w twojej rodzinie, spróbuj wprowadzić jedną zmianę i zastąpić rodzynki suszonymi śliwkami. W takiej wersji ciasto smakuje znacznie lepiej i trafia w gusta wszystkich. A gdy tak jak siostra Anastazja dodasz do tego jeszcze warstwę lekkiej pianki na wierzch to otrzymasz już prawdziwy przysmak jak z dobrej cukierni. Zobacz dokładny przepis na sernik z suszonymi śliwkami poniżej i koniecznie go wypróbuj.
Przepis na sernik ze śliwkami suszonymi
Składniki:
na ciasto:
- 100 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- 150 g mąki pszennej
- 6 żółtek jaj
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową:
- 1 1/4 kg sera białego zmielonego
- 10 jaj
- 350-400 g cukru kryształu
- 1,5 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- 300 g margaryny
- 200-250 g suszonych śliwek
na piankę:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania ciasta, czyli utrzyj margarynę z cukrem, a gdy masa stanie się puszysta, dodawaj do niej po jednym żółtku. Na koniec stopniowo dosypuj mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz całość.
- Teraz przygotuj masę serową. Najpierw oddziel białka od żółtek. Białka odstaw na później, a w misce utrzyj margarynę z cukrem i stopniowo dodawaj do niej żółtka. Na koniec ser wymieszany z budyniem. W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę, a potem delikatnie wmieszaj je do serowej masy. Na sam koniec dodaj pokrojone śliwki suszone i lekko połącz całą serową mieszankę.
- Ciasto wylej na dno blachy, a na nim rozprowadź delikatnie masę serową ze śliwkami. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na około godzinę.
- Pod koniec czasu pieczenia ubij pianę z białek z cukrem i wyłóż ją na wierzch ciasta. Całość zapiecz jeszcze przez chwilę w piekarniku, aby powstała lekka beza.
Źródło: siostra-anastazja.pl

















