Sernik z rodzynkami to odwieczna kontrowersja przy stole, bo jedni go kochają, a inni wprost nie mogą znieść. Aby zadowolić wszystkich, lepiej sięgnąć po sprawdzony przepis od siostry Anastazji i podać na stół klasyczny deser w nieco innej odsłonie. W tym serniku też znajduje się niespodzianka, ale znacznie ciekawsza i smaczniejsza, niż zwykła garść rodzynek. Zobacz, o czym mowa i koniecznie spróbuj takiej wersji klasycznego przepisu na sernik.

Co dodać do sernika zamiast rodzynek?

Jeśli sernik krakowski nie jest ulubieńcem w twojej rodzinie, spróbuj wprowadzić jedną zmianę i zastąpić rodzynki suszonymi śliwkami. W takiej wersji ciasto smakuje znacznie lepiej i trafia w gusta wszystkich. A gdy tak jak siostra Anastazja dodasz do tego jeszcze warstwę lekkiej pianki na wierzch to otrzymasz już prawdziwy przysmak jak z dobrej cukierni. Zobacz dokładny przepis na sernik z suszonymi śliwkami poniżej i koniecznie go wypróbuj. 

Przepis na sernik ze śliwkami suszonymi

Składniki:
na ciasto:

  • 100 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • 6 żółtek jaj
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

na masę serową:

  • 1 1/4 kg sera białego zmielonego
  • 10 jaj
  • 350-400 g cukru kryształu
  • 1,5 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 300 g margaryny
  • 200-250 g suszonych śliwek

na piankę:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta, czyli utrzyj margarynę z cukrem, a gdy masa stanie się puszysta, dodawaj do niej po jednym żółtku. Na koniec stopniowo dosypuj mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz całość.
  2. Teraz przygotuj masę serową. Najpierw oddziel białka od żółtek. Białka odstaw na później, a w misce utrzyj margarynę z cukrem i stopniowo dodawaj do niej żółtka. Na koniec ser wymieszany z budyniem. W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę, a potem delikatnie wmieszaj je do serowej masy. Na sam koniec dodaj pokrojone śliwki suszone i lekko połącz całą serową mieszankę.
  3. Ciasto wylej na dno blachy, a na nim rozprowadź delikatnie masę serową ze śliwkami. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na około godzinę.
  4. Pod koniec czasu pieczenia ubij pianę z białek z cukrem i wyłóż ją na wierzch ciasta. Całość zapiecz jeszcze przez chwilę w piekarniku, aby powstała lekka beza. 

Źródło: siostra-anastazja.pl