Smażone mleko (leche frita) to w rzeczywistości deser w postaci miękkiego mlecznego budyniu otoczonego rumianą, chrupiąca panierką, czyli cudowne połączenie dwóch sprzeczności, nie gorsze niż smażone lody.

Jest tani i prosty, ale baza musi odczekać swoje w lodówce, by zastygnąć na tyle, żeby dało się ją pokroić w porcje, obtoczyć w mące i usmażyć. Złociste kąski, które nietrudno pomylić z nuggetsami, możesz potem obsypać cynamonowym cukrem lub podać ze słodkim sosem.

Skąd pomysł na smażenie mleka?

Smażone mleko to deser typowy dla południa Hiszpanii (za jego kolebkę uznaje się prowincję Palencia, chociaż jest to przedmiotem wielu sporów). Wyrasta z tradycji przygotowywania domowych słodkości z niewielu prostych i łatwo dostępnych składników. W niektórych regionach to tradycyjny deser na Wielkanoc.

Baza zawsze składa się z mleka, mąki i cukru. Podgotowuje się ją, aż skrobia zagęści masę, a następnie przekłada do foremki. Mleczny pudding można przygotować z cynamonem lub wanilią, ale dodatki są kwestią gustu. Spotkasz je często w meksykańskiej wersji deseru. 

Co ciekawe, mleko smaży też wiele innych kultur. W pierwszej kolejności na pewno trzeba wspomnieć latte dolce fritto lub crema fritta, czyli włoskie desery oparte na bardzo podobnej regule. Ale sięgnąć można też do nieco odleglejszych krajów.

Na przykład w Indiach przygotowuje się gulab jamun, czyli pączuszki, na których wnętrze składa się masa z mleka w proszku. Tu jednak niezbędne są aromatyczne dodatki, czyli kardamon i woda różana. Popularną chińską słodką przekąską, którą można dostać w formie street food, jest z kolei mleko smażone w bułce tartej, najlepiej grubej, czyli panko. Zanim jednak przejdziesz do tych licznych wariacji, wypróbuj podstawowy deser leche frita z delikatnym posmakiem cynamonu. Przepis znajdziesz poniżej.

Jak zrobić smażone mleko?

Składniki:

  • 4 szklanki mleka
  • 60 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • kora cynamonu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj w misce 1/3 szklanki mąki pszennej ze skrobią i cukrem. 
  2. Dodaj do suchych składników 1 szklankę mleka. Rozrób rózgą kuchenną. Odstaw masę na około 20 minut, żeby trochę zgęstniała.
  3. Podgrzej pozostałe mleko z korą cynamonu w rondelku. Kiedy zacznie wrzeć, zestaw je z palnika. Odrzuć cynamon.
  4. Wlej gorące mleko (najlepiej przez sito) do wcześniej przyrządzonej mikstury z mąką. Podgrzewaj masę, cały czas ją mieszając, aż zgęstnieje jak na domowy budyń.
  5. Natłuść naczynie o wymiarach około 22x22 cm odrobiną oleju. Przelej do niego masę na leche frita. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na noc.
  6. Pokrój mleczną masę na kwadratowe porcje (wyjdzie ich około 16). Zanurzaj je najpierw w rozmąconym jajku, a potem w mące pszennej. Smaż na głębokim oleju przez około minutę z każdej strony. 
  7. Przenieś smażone mleko na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj od razu, z ulubionymi dodatkami.

Z czym serwować leche frita?

Przede wszystkim smażone mleko warto obtoczyć w cynamonowej posypce. Żeby ją przygotować, wystarczy wymieszać mieloną przyprawę z drobnym białym lub brązowym cukrem. Użyj dodatku od razu, kiedy deser jest świeżo usmażony i jeszcze ciepły, żeby drobinki przykleiły się do panierki. Poza tym możesz serwować leche frita z różnymi dipami, podobnie jak hiszpańskie churros, na przykład z:

Gdy podajesz indywidualne porcje gościom, możesz wykończyć świeżo zdjęte z patelni smażone mleko gałką lodów śmietankowych lub waniliowych.