Pewnie znasz ten moment, gdy na kuchennym blacie niemal czernieją banany, a ty szybko szukasz jakiegoś prostego przepisu, by je wykorzystać. Tak właśnie było tym razem w moim domu. Na naszym kanale redakcyjnym znalazłam kilka inspiracji, dzięki którym w prosty sposób zrobiłam efektowne ciasto bananowa fantazja. Bez pieczenia, bez żelatyny i trudno dostępnych składników, a efekt wyszedł taki, że palce lizać.

Jak zrobić kremowe ciasto bananowa fantazja?

Do tego przepisu nadadzą się bardzo dojrzałe banany. Używam ich zarówno do dekoracji ciasta, jak i dodaję do masy. A tę robię klasycznie z ubitej kremówki i mascarpone. Łączę ją z rozgniecionymi widelcem bananami. Nie robię tego zbyt dokładnie, bo lubię, gdy w cieście wyczuwalne są ich kawałki. Jeśli wolisz bardziej jednolite masy, to zblenduj banany na gładkie purée, a potem dodaj je do ubitej śmietany z serkiem. Masa jest gęsta, a po schłodzeniu w lodówce, zwarta i ładnie się kroi, mimo że nie ma w niej żelatyny. Wierzch ciasta udekoruj pokrojonymi w plasterki bananami. Zrób to chwilę przed podaniem, by owoce nie zdążyły ściemnieć. Dodatkowo skrop je niewielką ilością soku z cytryny. To sprawi, że banany zachowają ładny kolor.

Przepis na ciasto bananowa fantazja

Składniki na spód:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 3-4 łyżki kakao
  • szczypta soli

Składniki na masę bananową:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 łyżka soku z cytryny

Do dekoracji:

  • 2-3 banany
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw zrób spód ciasta. Daktyle przełóż do miseczki i zalej gorącą wodą tak, by był całkowicie przykryte. Odstaw je do namoczenia na chwilę.
  2. Do malaksera wsyp płatki owsiane, dodaj kakao, szczyptę soli oraz daktyle odsączone z wody. Zmiksuj składniki na gęstą masę. Wyłóż nią spód blachy z papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy.
  3. Następnie zajmij się bananowym kremem. Do dużej miski wlej porządnie schłodzoną śmietankę, dodaj bardzo zimne mascarpone i ubij całość, aż powstanie gęsta masa. Wsyp cukier puder, dodaj rozgniecione widelcem banany oraz sok z cytryny. Ubij wszystko, aż do połączenia (dosłownie chwilę).
  4. Na schłodzony spód wyłóż masę bananową. Wyrównaj i włóż do lodówki na 3-4 godziny, by całość stężała.
  5. Przed podaniem udekoruj deser pokrojonymi w plasterki bananami. Skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Pomiędzy banany włóż kilka listów świeżej mięty.

Getty/iStock, nata_vkusidey