W jednym z odcinków swojego programu Remigiusz Rączka postanowił wziąć na warsztat specjał, który każda śląska rodzina jada przynajmniej raz w tygodniu. Są to oczywiście karminadle, czyli coś, co reszta kraju zna pod nazwą po prostu kotletów mielonych.
Jak Remigiusz Rączka robi kotlety mielone?
Opinia Rączki na temat karminadli jest prosta – jest to danie na tyle sztandarowe i klasyczne dla wszystkich Polaków, że nie ma powodu by niepotrzebnie je komplikować. By jednak wyszło tak, jak należy, trzeba się odrobinę przyłożyć.
Nie wystarczy wziąć pierwsze lepsze mięso i wysmażyć z niego kulki. Kluczem do uzyskania optymalnej soczystości jest wybór odpowiedniego gatunku wieprzowiny (najlepiej łopatka wieprzowa, dość tłusta), ale też odpowiednie formowanie samych kotletów. Dzięki temu Rączka radzi sobie (i poleca też to samo innym) z naprawdę rzadką mięsną masą. Nie ma co się jednak takowej obawiać – to przecież podstawa soczystych mielonych!
Przepis na karminadle (kotlety mielone) wg Remigiusza Rączki
Składniki:
- 0,5 kg łopatki wieprzowej mielonej
- 1 jajko
- 1 bułka namoczona w mleku
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- Sól
- Pieprz
- Ok. 100 g bułki tartej
- Smalec do smażenia
Przygotowanie:
- Zacznij od obrania i posiekania cebuli w bardzo drobną kostkę. Rozgrzej na patelni odrobinę smalcu i podsmaż cebulkę na złoty kolor.
- Do mięsa wbij 1 jajko, dodaj sól, pieprz, bułkę uprzednio namoczoną w mleku, a także posiekany drobniutko czosnek. Następnie dodaj do środka podsmażoną cebulkę.
- Dokładnie wymieszaj masę na kotlety – jej konsystencja będzie różniła się w zależności od tego, jak bardzo nasączona mlekiem była bułka. Jeśli masa będzie dość rzadka, nie ma powodów do obaw – pan Remek ma na to rozwiązanie.
- Tym rozwiązaniem jest moczenie rąk w zimnej wodzie przed wyrobieniem każdego kotleta. W tym celu namocz ręce, a następnie weź odrobinę mięsnej masy. Wyrób okrągłą kulkę, a następnie obtocz ją w bułce tartej, dokładnie pokrywając jej całą powierzchnię.
- Lekko spłaszcz każdy kotlet i smaż na dobrze rozgrzanym smalcu z obu stron, do uzyskania brązowego koloru na średnim ogniu.
- Podawaj z ziemniakami i surówką bądź z zasmażaną kapustą.
Smacznego!
Źródło: Rączka Gotuje/YouTube

















