To jeden z milszych rytuałów mojego dzieciństwa – zbieranie winogron, obieranie ich z gałązek i gotowanie ich w sokowniku. Większość mój tata przerabiał na domowe trunki, ale zawsze zostawało na tyle kiści by przygotować zapas aromatycznego soku, który wspominam jako nektar bogów. Był mocno kwaśny, ale jakże esencjonalny, jakby beztrosko włożyć sobie kilka kiści na raz do ust. Ale taki właśnie lubiliśmy najbardziej i nie dodawaliśmy cukru, dlatego nigdy nie zachował się na później. Jest jednak sposób, żeby zamknąć sok z winogron w butelkach lub słoikach na zimę i na dodatek wcale nie trzeba gotować owoców ani wyciągać specjalnych sprzętów.       

Kiedy zbierać winogrona na sok?

Zbiory winogron ogrodowych zazwyczaj przypadają na koniec września i październik, ale dużo zależy od odmiany i warunków pogodowych. Niektórzy czekają z tym na pierwsze przymrozki, ale niekiedy późne lato i wczesna jesień w Polsce są tak ciepłe i słoneczne, że nie ma takiej potrzeby. Wiem z własnego ogrodu, że coraz częściej winogrona są ciemnofioletowe i bardzo smaczne już we wrześniu. Powinny być na tyle dojrzałe, żeby zyskać odpowiedni poziom cukru, ale pożądana jest też ich charakterystyczna kwaskowość.  

Ciemne winogrona ogrodowe najlepiej zbierać rano w słoneczny dzień. Ale kiedy opadnie już rosa, żeby razem z kiściami nie zgarniać wody. Należy odcinać całe gałązki ostrym sekatorem. Dobrze jest zaplanować to w ten sposób, żeby owoce nie leżały po zerwaniu zbyt długo. Warto od razu zacząć je przerabiać na sok i inne przetwory.  

Jak zrobić sok z winogron bez gotowania?

Składniki:

  • 2 kg ciemnych winogron
  • 500 g cukru

Przygotowanie:

  1. Umyj winogrona zaraz po zbiorze i zerwij je z kiści. Włóż je do do dużego słoja lub miski i zasyp cukrem. 
  2. Osłoń naczynie od góry gazą i zabezpiecz gumką lub sznurkiem. Odstaw na 1–2 dni w dość ciepłe, ale zacienione miejsce. Cel jest taki, żeby owoce puściły sok, ale jeśli będą stały na słońcu, szybko zaczną fermentować, więc zadbaj o odpowiednie warunki. 
  3. Co jakiś czas mieszaj winogrona. Kiedy cały cukier się rozpuści, dokładnie odciśnij owoce przez gazę do czystego naczynia. Staraj się robić to bardzo dokładnie, żeby odzyskać jak najwięcej soku.
  4. Przelej sok do czystych i wyparzonych słoików lub butelek. Pamiętaj, żeby zostawić około 1 cm wolnego miejsca pod wieczkiem. Zakręć naczynia i wstaw je o zimnego piekarnika. Zacznij go rozgrzewać do 120°C. Kiedy osiągnie wyznaczoną temperaturę, odczekaj 20 minut i wyjmij słoiki lub butelki z sokiem. Jeśli zakrętki poprawnie się zassały, przenieś sok do spiżarni.  

Do czego wykorzystać sok z winogron?

Sok z ciemnych winogron jest mocno esencjonalny, więc możesz traktować go jak kompot lub syrop. Idealnie sprawdzi się do herbaty i innych ciepłych naparów, które mają za zadanie rozgrzać zimą. Dobrym pomysłem jest rozcieńczenie go wodą gazowaną i podanie w formie orzeźwiającego napoju. Dolej go do koktajlu z owoców jagodowych (borówek, malin), żeby podbić jego smak. Sprawdzi się też do różnych ciast i deserów. Możesz nim nasączyć biszkopt, zabarwić bitą śmietanę lub stworzyć apetyczną żelkę do tortu. Świetnie nada się do przyrządzenia domowej galaretki.