Na wakacjach w Chorwacji zjadłam placki ziemniaczane, które na pierwszy rzut oka wyglądały tak samo jak nasze polskie, jednak ich konsystencja była inna. Gdy podpytałam o przepis, to oniemiałam. Dodają do nich coś, co u nas zwykle ląduje w ciastach. Ten mały składnik naprawdę robi robotę. Gdy będziesz przygotowywała placki ziemniaczane następnym razem, spróbuj zrobić je na chorwacki sposób. Efekt na pewno cię zaskoczy.
Co Chorwaci dodają do masy ziemniaczanej na placki?
Placki ziemniaczane po chorwacku zrobisz tak samo jak po polsku, jednak będą różniły się jednym składnikiem. Do masy na placki Chorwaci dodają łyżeczkę proszku do pieczenia. W Polsce dodajemy proszek zazwyczaj do ciast, babeczek czy słodkich placuszków. Natomiast dosypany do masy ziemniaczanej sprawia, że placki wychodzą puszyste i mięciutkie w środku, a chrupiące z zewnątrz.
Ten prosty trik zmienia nie tylko wygląd, ale również konsystencję placków. Choć sam proszek do pieczenia nie jest wyczuwalny w nich, to dzięki niemu stają się bardziej puszyste w środku i miękkie (jak słodkie placuszki), a jednocześnie pozostają chrupiące na brzegach.
Dodaj go do odciśniętych ziemniaków i cebuli razem z pozostałymi składnikami: mąką, jajkami, solą i pieprzem. Wymieszaj całość i usmaż z masy ziemniaczanej placki, jak zawsze. Podawaj z kwaśną śmietaną lub musem jabłkowym (jak robią to Chorwaci).
Przepis na placki ziemniaczane po chorwacku
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Do placków ziemniaczanych wybierz mączystą odmianę ziemniaków typu C, które są bogate w skrobię.
- Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki. Przełóż je na bawełnianą ściereczkę i odciśnij z nadmiaru płynu. Możesz również przełożyć je na sito i odcisnąć dłońmi. Ziemniaki po odciśnięciu powinny pozostać mokre (ale bez wody). Nie mogą być suche jak wiór.
- Odciśnięte warzywa przełóż do miski. Dodaj do nich całe jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Wymieszaj masę ziemniaczaną, aż będzie jednolita.
- Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj ciasto, formując kształtne placki. Smaż je przez kilka minut z każdej strony, aż będą chrupiące i złociste.
- Po usmażeniu przełóż je na ręcznik kuchenny, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami. U mnie z kwaśną śmietaną i posiekanym świeżym szczypiorkiem.
















