Podczas krótkiego wypadu nad węgierski Balaton nie omieszkałam spróbować tamtejszych placków. Na pierwszy rzut oka niczym ciekawym się nie wyróżniały. Ot, dobrze wysmażone, złociste i chrupiące placki kartoflane. Jednak już pierwszy kęs wprawił mnie w osłupienie. Placki miały inną konsystencję niż nasze polskie. Bardziej przypominały słodkie placuszki, które podajemy na śniadanie. Jak udało mi się dowiedzieć, wszystko to za sprawą jednego nietypowego dodatku, którego nigdy nie dodałabym do placków ziemiaczanych.
Jak zrobić placki ziemniaczane po węgiersku?
Placki ziemniaczane po węgiersku, których miałam okazję spróbować, wyróżniały się dodatkiem mleka. Sprawia ono, że ciasto jest nieco rzadsze i bardziej przypomina to używane do racuchów niż tradycyjnych placków ziemniaczanych. Sposób ich przygotowania jest również nieco odmienny od naszego. Najpierw należy zrobić ciasto z mąki, mleka i jajek (niczym na naleśniki), a dopiero na koniec dodać do niego starte na tarce i odsączone z nadmiaru płynu ziemniaki. Placki zrobione w ten sposób mają bardziej „plackowy” niż „ziemniaczany” smak. Wyróżnia je przyjemna, delikatnie puszysta konsystencja oraz chrupiące brzegi. Ja jadłam je z kwaśną śmietaną, posypane żółtym serem i natką pietruszki i polecam wypróbowanie tej wersji. Z pewnością zaskoczy ciebie i twoich domowników.
Przepis na placki ziemniaczane po węgiersku
Składniki na placki:
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 500 g obranych ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- ¼ pęczka pietruszki
- olej do smażenia
Do podania:
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 150 g startego sera
- ¼ pęczka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę, a następnie wbij dwa całe jajka, jedno po drugim. Stopniowo dodawaj mleko i ubijaj składniki trzepaczką, aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
- Obierz i zetrzyj ziemniaki na grubej tarce. Odciśnij je z nadmiaru płynu i dodaj do wymieszanego ciasta.
- Posiekaj pietruszkę i dodaj ją do masy ziemniaczanej.
- Na koniec dopraw ciasto na placki łyżeczką soli i całość dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej dużą patelnię. Gdy będzie gorąca, wlej olej. Nałóż łyżką ciasto na patelnię i rozprowadź je równomiernie, tworząc okrągłe placki.
- Smaż je przez około 2 minuty, aż do uzyskania złotego koloru. Następnie przewróć i smaż kolejne 2 minuty, aż będą złociste i chrupiące.
- Podawaj ze świeżą pietruszką, kwaśną śmietaną i startym serem żółtym.
















