Reibekuchen podawane są najczęściej z podsmażonym boczkiem i cebulą. Pochodzą z kuchni bawarskiej, więc nie jest to lekkie danie, ale od czasu do czasu można sobie zrobić taką przyjemność. Chętni mogą dodatkowo dosmażyć do nich kiełbasę. Będzie tu doskonale pasować. 

Czym różnią się Reibekuchen od naszych placków ziemniaczanych?

Tego typu niemieckie placki ziemniaczane są wyjątkowo chętnie jadane w Bawarii. Niezbędne są tu oczywiście surowe, starte i obrane ziemniaki oraz spora ilość cebuli. W zależności od przepisu, kartofle można zetrzeć na drobno lub na dużych oczkach, we wiórki (dzięki tej metodzie znanej też ze szwajcarskich rösti, lepiej chrupią). Po wyciśnięciu pulpę ziemniaczano-cebulową miesza się z mąką, jajkami i doprawia solą. Czasami dodawane są całe jajka, choć zdarzają się też przepisy, gdzie do masy ziemniaczanej dodaje się białka ubite na pianę. 

Masę na niemieckie Reibekuchen doprawia się obowiązkowo gałką muszkatołową (w Polsce to rzadkość, a przyprawa świetnie podbija smak ziemniaków) oraz natką pietruszki. Placki są tez mocno pieprzne - pikantne dzięki sporej ilości cebuli i pieprzu mielonego. Placki ziemniaczane po niemiecku możesz smażyć na gorącym smalcu, klarowanym maśle lub oleju. 

Przepis na niemieckie placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 3 cebule
  • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • posiekana natka pietruszki (ilość wg uznania)
  • 2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • sól do smaku

  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na dużych oczkach tarki, posól lekko, wymieszaj, odłóż na 5 minut na durszlak i odciśnij.
  2. Przełóż starte ziemniaki do dużej miski, wbij jajka, dodaj mąkę i posiekaną drobno cebulę. Dopraw masę natką, gałką, pieprzem i solą do smaku.
  3. Rozgrzej na patelni tłuszcz. Nabieraj dużą łyżką po porcji masy, formuj owalne lub okrągłe, dość grube (ok. 1,5 cm) placki. Smaż z obu stron na złoto.
  4. Usmażone placki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. 

Podawaj ze swoimi ulubionymi lub typowo niemieckimi dodatkami. Niektórzy Niemcy lubią je z cukrem, inni z musem jabłkowym i cynamonem lub z kiszoną kapustą lub inną sałatką czy surówką. Niemieckie placki ziemniaczane są dość grube, więc w nieco większej wersji będą też doskonałe jako dodatek do gulaszu lub sosu pieczarkowego.