Kiszenie ogórków to domena narodów Europy Środkowej. W tej wersji uwielbiają je Niemcy, Rosjanie, a także Polacy i przedstawiciele innych sąsiednich nacji. Inaczej sprawa się ma ogórkami konserwowymi, znanymi także pod nazwą konserwowych, korniszonów czy po prostu pikli.

Czy ogórki kisi się w całej Europie?

Weźmy na przykład taką Chorwację, w ostatnich czasach wyjątkowo częsty cel wycieczek Polaków w okresie letnim. Chorwaci raczej nie kiszą ogórków w sposób podobny do nas, tylko wybierają wersję octową.

Być może ma to związek z cieplejszym klimatem, który nie pozwalał na przechowywanie kiszonych ogórków w zimnych miejscach. Południowi Słowianie wyuczyli się więc sztuki marynowania ogórków w occie, podobnie zresztą jak przedstawiciele innych narodów, których siedziba znajduje się w ciepłym klimacie.

Jak Chorwaci robią ogórki konserwowe?

Z grubsza rzecz ujmując, ich przepis nie odbiega znacząco do wielu receptur na korniszony znanych Polakom. Różnice można zauważyć (i od razu wyczuć!) przede wszystkim w kwestii przypraw. Chorwaci nie żałują gorczycy, kopru i pieprzu. 

Poza tym, do słoiczków wrzucają jeszcze inne kulki. Chodzi o raczej pomijaną u nas kolendrę suszoną. Wystarczy odrobina tego aromatycznego dodatku, a ogórki konserwowe nabiorą ciekawego, lekko pikantnego posmaku, który przywiedzie na myśl od razu właśnie cieplejsze rejony Europy. 

Przepis na ogórki konserwowe po chorwacku

Składniki:

  • Około 3-4 kg ogórków 
  • 3,5 l wody
  • 0,5 l octu
  • 300 g cukru
  • 10 łyżek soli
  • 4 łyżki nasion gorczycy
  • 4 łyżki suszonego kopru (można również użyć świeżego)
  • 2 łyżki suszonej kolendry
  • Pieprz ziarnisty – wg uznania

Przygotowanie:

  1. Umyj ogórki, przygotuj słoiki – w razie potrzeby je wyparz wraz z pokrywkami.
  2. Ułóż ogórki w słoikach.
  3. Wszystkie składniki (z wyjątkiem ogórków) włóż do rondla i doprowadź do wrzenia, gotuj, aż cukier się rozpuści, łącznie przez kilka minut.
  4. Ogórki w słoikach zalej gorącą zalewą i natychmiast je zakręć.
  5. Słoiczki z ogórkami odstaw, a na następny dzień zapasteryzuj we wrzątku, by przedłużyć ich przydatność do spożycia.