Kremy na bazie bitej śmietany królują w letnich wypiekach. Są lekkie, puszyste i trwałe. Jednak dużo prostszy do zrobienia jest krem z białą czekoladą. Jest też stabilniejszy, dzięki dodatkowi mascarpone. Nie trzeba w nim ubijać bitej śmietany, dzięki czemu jest mniejsze ryzyko, że coś nie wyjdzie. Zobacz, jak go przygotować w złotej proporcji.

Jak zrobić krem z białej czekolady w proporcji 1:1:2?

Ten pyszny krem przygotowuję z białej czekolady, mascarpone i śmietanki, zachowując proporcje 1:1:2 (1 część czekolady, 1 część mascarpone, 2 części śmietanki). Tej ostatniej na szczęście nie trzeba ubijać. Wystarczy podgrzać ją w rondelku, a następnie rozpuścić w niej białą czekoladę. Powstałą masę należy schładzać przez minimum 12 godzin. Nie skracaj tego czasu, ponieważ krem może się nie ubić. Zimną śmietankę ubij z mascarpone przez 2-3 minuty, aż powstanie gęsty i puszysty krem.

Ten krem świetnie sprawdzi się nie tylko do przełożenia tortu, ale również do tworzenia ozdobnych rozetek, dekoracji babeczek lub muffinek oraz do innych ciast i deserów. Krem z białej czekolady jest idealnie słodki, trwały i dobrze trzyma formę przez wiele godzin.

Przepis na krem z białej czekolady do tortu

Składniki:

  • 400 ml śmietanki 36%
  • 200 g mascarpone
  • 200 g białej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Śmietankę przelej do rondelka i podgrzej. Powinna prawie wrzeć. Zdejmij ją z ognia i dodaj do niej połamaną na małe kawałki białą czekoladę. Wymieszaj całość, aż czekolada się rozpuści. Ostudź masę i wstaw do lodówki na 12 godzin. 
  2. Po tym czasie do miski przełóż zimne mascarpone. Ubij je przez minutę na wysokich obrotach. Następnie dodaj do niego zimną śmietankę z czekoladą. Całość ubijaj przez ok. 3 minuty, aż powstanie gęsty i puszysty krem. Użyj go od razu lub przechowuj w lodówce.

Proste triki i dodatki, które pomogą przygotować ci idealny krem

Podaję proste dodatki i triki, które pomogą ci przygotować idealny krem z białą czekoladą.

  • Zamiast śmietanki 36% możesz użyć bardziej popularnej 30%. Jednak ubijaj całość wtedy 2-3 minuty dłużej.
  • Białą czekoladę możesz zamienić na mleczną. Krem będzie miał piękny, brązowy kolor.
  • Smak kremu z białej czekolady podkręcisz wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami.
  • Czekoladę przed dodaniem do gorącej śmietanki drobno posiekaj. Szybciej się rozpuści.
  • Śmietankę po zagotowaniu zdejmij z ognia. Wtedy jej nie przypalisz.
  • Mascarpone możesz od razu połączyć ze śmietanką i czekoladą, i ubić. Może to zająć chwilę dłużej.