Kiedy przyzwyczaisz rodzinę do dobrych wypieków, nie odgonisz się od ciągłych próśb o powtórkę. Weźmy taką szarlotkę czy sernik. Wyjdzie ci raz, a potem repeta goni repetę, dokładka idzie za dokładką, aż w końcu ciasto zaczyna wszystkim wychodzić już bokiem.

Dlaczego warto zrobić tort royal na święta?

Z tortem royal jest troszeczkę inaczej. Z racji jego złożoności i wykwintności nie jest to wypiek, który przyrządza się co niedzielę. Dlatego tak świetnie pasuje na święta Bożego Narodzenia. W przedbiegach wygra więc rywalizację o uznanie domowych smakoszy ze wszystkimi słodyczami ze sklepu, które domownicy dostają na gwiazdkę. To więcej niż pewne!

Przepis na tort royal

Składniki: 

  • 4 jajka
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 65 g kakao
  • Pół szklanki mąki (80 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (15 g)
  • 100 g masła orzechowego
  • 1/4 kostki masła (50 g)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka miodu
  • 2 małe opakowania mascarpone (500 g)
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
  • 250 g śmietany 36%
  • 1 pomarańcza
  • 1 limonka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 200 g konfitury z czarnej porzeczki

Przygotowanie:

  1. Zacznij od wyjęcia wszystkich składników z lodówki na ok. 1-2 godziny przed przystąpieniem pracy, by uzyskały temperaturę pokojową. Przygotuj też tortownicę o wymiarach 24 cm z odpinanym rantem. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. Utrzyj białka na białą pianę, stopniowo dodając do nich połowę drobnego cukru. Następnie ucieraj jajka razem z żółtkami na wolnych obrotach. 
  3. Przesiej mąkę razem z kakao i wymieszaj. Następnie połącz ręcznie suche składniki z masą jajeczną i wyłóż do foremki. Tak przygotowany biszkopt piecz przez ok. 25 min w temp. 180 st. C. Ostudzony biszkopt  przekrój na dwie równe części.
  4. Pora na przygotowanie bezy. 3 białka ubij z pozostałą częścią cukru. Na koniec do sztywnej masy dodaj przesianą łyżkę kakao i mąki ziemniaczanej. Dobrze wymieszaj. Wyłóż tak przygotowaną bezę do tortownicy i piecz najpierw 20 min w temp 170 st. C, a potem kolejne 20 min w temp. 100 st. C. Wyjmij i wystudź na kratce.
  5. Teraz przygotuj krem z masła orzechowego. Zmiksuj w misce masło orzechowe, 60 g cukru pudru, sól, miód, cynamon i 125 g serka mascarpone. Miksowanie powinno potrwać ok. 5 min, by krem nabrał nieco puszystości.
  6. Ostatni krem to truflowy. By go przyrządzić, roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Dodawaj do niego następnie po łyżce pozostałego serka mascarpone i miksuj całość. W drugim naczyniu ubij śmietankę z pozostałym cukrem pudrem. Wymieszaj razem obie mieszanki ręcznie do uzyskania gładkiego kremu.
  7. Wyciśnij sok z pomarańczy i limonki i nasącz blaty. Posypuj je następnie kawą rozpuszczalną i kakao, a następnie smaruj konfiturą. Na konfiturę wyłóż krem truflowy. Powtórz schemat z drugim biszkoptem i wyłóż krem orzechowy. Na wierzchu ciasta wyłóż kakaową bezę.
  8. Przełożone ciasto odstaw do lodówki na minimum 3 godziny, by kremy dobrze się związały.

Smacznego!