Kiedy przyzwyczaisz rodzinę do dobrych wypieków, nie odgonisz się od ciągłych próśb o powtórkę. Weźmy taką szarlotkę czy sernik. Wyjdzie ci raz, a potem repeta goni repetę, dokładka idzie za dokładką, aż w końcu ciasto zaczyna wszystkim wychodzić już bokiem.
Dlaczego warto zrobić tort royal na święta?
Z tortem royal jest troszeczkę inaczej. Z racji jego złożoności i wykwintności nie jest to wypiek, który przyrządza się co niedzielę. Dlatego tak świetnie pasuje na święta Bożego Narodzenia. W przedbiegach wygra więc rywalizację o uznanie domowych smakoszy ze wszystkimi słodyczami ze sklepu, które domownicy dostają na gwiazdkę. To więcej niż pewne!
Przepis na tort royal
Składniki:
- 4 jajka
- 3 żółtka
- 3 białka
- 1 szklanka drobnego cukru
- 65 g kakao
- Pół szklanki mąki (80 g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (15 g)
- 100 g masła orzechowego
- 1/4 kostki masła (50 g)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- Szczypta soli
- 1 łyżka miodu
- 2 małe opakowania mascarpone (500 g)
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
- 250 g śmietany 36%
- 1 pomarańcza
- 1 limonka
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 200 g konfitury z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
- Zacznij od wyjęcia wszystkich składników z lodówki na ok. 1-2 godziny przed przystąpieniem pracy, by uzyskały temperaturę pokojową. Przygotuj też tortownicę o wymiarach 24 cm z odpinanym rantem. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Utrzyj białka na białą pianę, stopniowo dodając do nich połowę drobnego cukru. Następnie ucieraj jajka razem z żółtkami na wolnych obrotach.
- Przesiej mąkę razem z kakao i wymieszaj. Następnie połącz ręcznie suche składniki z masą jajeczną i wyłóż do foremki. Tak przygotowany biszkopt piecz przez ok. 25 min w temp. 180 st. C. Ostudzony biszkopt przekrój na dwie równe części.
- Pora na przygotowanie bezy. 3 białka ubij z pozostałą częścią cukru. Na koniec do sztywnej masy dodaj przesianą łyżkę kakao i mąki ziemniaczanej. Dobrze wymieszaj. Wyłóż tak przygotowaną bezę do tortownicy i piecz najpierw 20 min w temp 170 st. C, a potem kolejne 20 min w temp. 100 st. C. Wyjmij i wystudź na kratce.
- Teraz przygotuj krem z masła orzechowego. Zmiksuj w misce masło orzechowe, 60 g cukru pudru, sól, miód, cynamon i 125 g serka mascarpone. Miksowanie powinno potrwać ok. 5 min, by krem nabrał nieco puszystości.
- Ostatni krem to truflowy. By go przyrządzić, roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Dodawaj do niego następnie po łyżce pozostałego serka mascarpone i miksuj całość. W drugim naczyniu ubij śmietankę z pozostałym cukrem pudrem. Wymieszaj razem obie mieszanki ręcznie do uzyskania gładkiego kremu.
- Wyciśnij sok z pomarańczy i limonki i nasącz blaty. Posypuj je następnie kawą rozpuszczalną i kakao, a następnie smaruj konfiturą. Na konfiturę wyłóż krem truflowy. Powtórz schemat z drugim biszkoptem i wyłóż krem orzechowy. Na wierzchu ciasta wyłóż kakaową bezę.
- Przełożone ciasto odstaw do lodówki na minimum 3 godziny, by kremy dobrze się związały.
Smacznego!

















