Trochę zero waste, a trochę cukierniczy eksperyment. Jakkolwiek by nie postrzegać masła z croissantów, na pewno zasługuje ono na szczególną uwagę. Żeby je zrobić, potrzebujesz francuskich rogalików, najlepiej już czerstwych.

Pokruszone i podpieczone z cukrem na złotobrązowy kolor stają się wręcz karmelowe, a to dopiero początek strukturalnych i smakowych wspaniałości. Krem z croissantów możesz wykorzystać tak jak nutellę lub masło orzechowe – na kanapkę lub do deserów. Albo pobaw się w tak zwaną incepcję i posmaruj nim... świeży rogalik. 

Co możesz zrobić z czerstwych croissantów?

Skąd wziął się ten patent? Ciekawym sposobem na wykorzystanie czerstwego pieczywa, zaczerpniętym z kuchni angielskiej, jest przyrządzenie puddingu chlebowego. Do deseru można wykorzystać zarówno zwykły bochenek nie pierwszej świeżości, jak i drożdżówkę, chałkę, a nawet pączki lub właśnie croissanty. Wystarczy porwać rogaliki na mniejsze kawałki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać słodką mieszanką jajeczno-mleczną i zapiec.

Kiedy więc francuski rogalik straci już swoją delikatną, maślaną strukturę i zacznie twardnieć, możesz też przyrządzić z niego kanapkę na ciepło. Warto zapiekać go na przykład z mozzarellą, szynką parmeńską i pesto. Ale między połówki croissanta da się włożyć tak naprawdę dowolne składniki, łącznie z pastą jajeczną lub salami. A jak zrobić wspomniane masło? Oto przepis.

Masło z croissantów – przepis

Składniki:

  • 250 g croissantów
  • 125 g masła
  • 50 g brązowego cukru
  • 80 g orzechów pekan
  • 50 g białej czekolady
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Porwij croissanty na mniejsze kawałki i rozłóż je na blaszce wyścielonej pergaminem. Rozpuść 25 g masła i polej nim rogaliki. Obsyp je brązowym cukrem. Piecz przez około 20 minut w 160ºC, do czasu gdy staną się chrupiące i mocno rumiane. 
  2. Przygotuj paloną białą czekoladę. Piecz tabliczkę przez 10 minut w 160ºC. Zmieni kolor na karmelowy. Pozwól jej ostygnąć, a potem ją z grubsza posiekaj.
  3. Umieść croissanty, czekoladę i pekany (możesz też wykorzystać orzechy włoskie) w pojemniku robota kuchennego. Wsyp cynamon i sól. Zmiksuj składniki na pastę przypominająca pralinę (chrupkę) do tortu. Dodaj pozostałe masło i kręć masę, aż stanie się jaśniejsza, napowietrzona i kremowa. 
  4. Przełóż masło z croissantów do słoika i odstaw je, żeby stężało. W ten sposób powstanie krem do kanapek, który nie jest zbyt płynny i łatwo się rozsmarowuje. 

Do czego wykorzystać krem z croissantów?

Pierwsze, co zapewne przyjdzie ci na myśl, gdy zobaczysz, jaką konsystencję ma masło z croissantów, to posmarowanie nim świeżego pieczywa lub grzanki. Świetnie sprawdzi się jako słodki krem do kanapek, ale przyda się też do różnych deserów, na przykład do:

  • przełożenia tortu (można dodać go do kremu z bitej śmietany lub mascarpone, tak jak pastę pistacjową)
  • nadziewania pączków, 
  • wypełnienia tartaletek lub babeczek, 
  • kruchych spodów bez pieczenia – wymieszaj masło z pokruszonymi herbatnikami, wyłóż powstałą masą dno foremki do tarty lub tortownicy,
  • posmarowania lekkiego sernika śmietankowego, żeby dodać mu więcej smaku i słodyczy.

Źródło: instagram.com/albrady.co.uk