Kiedy jeszcze nie było w sklepach tak ogromnego wyboru lodów w przeróżnych smakach, każda zaradna mama robiła domowym sposobem najlepsze lody waniliowe. Do tej pory pamiętam ten smak i trudno kupić tak samo dobre w sklepie, choćby kosztowały fortunę. Domowe lody waniliowe są przepisem uniwersalnym, ponieważ pasują one do wielu deserów i ciast. Ten smak może być również bazą do innych lodów. Przygotowanie jest niezwykle proste, ale wymaga nieco cierpliwości. Dzięki mieszaniu ich kilkakrotnie w czasie mrożenia są tak kremowe, jak żadne inne.
Jak zrobić lody waniliowe?
Składniki:
- 6-8 żółtek
- 600 ml śmietanki 30-36%
- 100 cukru
- esencja waniliowa lub ziarenka z laski
Przygotowanie krok po kroku:
- Jajka dokładnie umyj i przelej je wrzątkiem. Oddziel białka od żółtek. Potrzebne będą tylko żółtka.
- Do garnka wlej śmietankę. Dosyp 50 g cukru. Postaw na palniku i podgrzewaj na małym ogniu, żeby słodkie ziarenka rozpuściły się. Mieszaj rózgą kuchenną.
- Do drugiego garnka przełóż żółtka, dosyp resztę cukru, czyli kolejne 50 g. Ubij je na gładką i puszystą masę, w trakcie powinna zmienić kolor na zdecydowanie jaśniejszy, prawie biały.
- Cienką strużką wlewaj porcjami gorącą śmietankę z cukrem, cały czas miksując. I tak do wykończenia składników.
- Do masy śmietankowo jajecznej dodaj esencję waniliową lub wyskrob ziarenka z 1 laski wanilii.
- Garnek ustaw na palniku i na najmniejszym ogniu podgrzewaj, ale tylko do 85 stopni Celsjusza. Mieszaj przez cały czas, pomóż sobie termometrem cukierniczym. Jeśli go nie masz, 85 stopni Celsjusza będzie, gdy masa prawie zawrze. Mieszaj do uzyskania gęstej, wręcz budyniowej konsystencji. Do większego garnka, miski lub komory zlewozmywaka wlej zimną wodę. Wsadź do niej garnek i mieszaj, aż masa na lody ostygnie.
- Do zamrażalnika wsadź cały garnek. Lody waniliowe wyjmij z lodówki po 40 minutach. Wymieszaj je mikserem na małych obrotach. Proces powtórz po 30 minutach i tak rób to 3 razy. Za każdym kolejnym wyjęciem masa będzie bardziej zamrożona. Przełóż je do naczynia, w którym będą przechowywane. Możesz je zjeść po 4 godzinach.
Jak jeść lody waniliowe?
To może wydawać się dziwnym pytaniem. Tak, zgadza się, wystarczy, że przełożysz je do pucharka i będziesz zajadać łyżeczką. Ale może to być również dodatek do ciast na ciepło, choćby klasycznej szarlotki, sernika lub gofrów. Świetnie sprawdzą się też na kruszonce lub jako element deseru lodowego, z owocami i bitą śmietaną. Będą odpowiednie do zrobienia shake'a waniliowego. Dobrze komponują się z posiekanymi orzeszkami i sosami. Możesz polać je:
- sosem czekoladowym
- sosem waniliowym na ciepło
- sosem karmelowym
- sosem jagodowym lub z innych owoców
Źródło: przepis pochodzi z kanału na YouTube @Co ugotujemy, to zjemy


















