Choć gołąbki po grecku (znane jako lahanodolmades) zazwyczaj przygotowywane są z mieloną wołowiną, to właśnie wersja bez mięsa urzekła mnie najbardziej. W tamtejszych restauracjach podawane są z sosem cytrynowo-jajecznym i nie mają sobie równych. Są bardzo wyraziste i aromatyczne. Na szczęście nie musisz się wybierać do Grecji, by ich spróbować. W prosty sposób zrobisz je w swojej kuchni z kilku podstawowych składników.
Jak zrobić gołąbki po grecku?
Gołąbki po grecku mają dużo więcej smaku i aromatu niż nasze tradycyjne. Wszystko za sprawą świeżych ziół (natki pietruszki, koperku, a często również mięty) oraz dużej ilości cebuli i czosnku. Sprawiają one, że farsz smakuje obłędnie. Jest lekko pikantny, lekko ziołowy i bardzo wyrazisty.
Choć podobnie jak nasze tradycyjne gołąbki bazuje na surowym ryżu, to smakuje zupełnie inaczej. Natomiast same gołąbki przygotowuje się niemal tak samo jak w Polsce. Najpierw należy obgotować kapustę, a następnie zawinąć w jej liście farsz z surowego ryżu, cebuli, pomidorów i ziół. Całość piecze się w piekarniku, choć można również ugotować w garnku z wodą.
Przepis na gołąbki po grecku
Składniki:
- 1 duża główka kapusty
- 6 dużych cebul
- 1 szklanka ryżu
- 2 duże pomidory
- 1 szklanka wody
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- 2-3 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka oliwy
- sól
Sposób przygotowania:
- Zacznij od ugotowania kapusty. Włóż ją do dużego garnka, zalej wodą tak, aby była całkowicie przykryta i gotuj przez ok. 15 minut. Następnie ostrożnie odcedź ją z wody i oddziel z niej liście, uważając, aby się nie porozrywały. Odstaw je do ostygnięcia.
- W tym czasie przygotuj farsz. Obrane cebule zetrzyj na grubych oczkach tarki i przełóż do miski (możesz to również zrobić w malakserze). Pomidory również zetrzyj na tarce (skórkę wyrzuć). Dodaj je do cebuli. Zioła umyj, osusz i posiekaj drobniutko. Wymieszaj z pozostałymi warzywami. Dosyp surowy ryż, wlej wodę, pół szklanki oliwy oraz dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj całość dokładnie. Dopraw farsz solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz kminem rzymskim.
- Z ostygniętych liści kapusty delikatnie odkrój zgrubienie. Na każdy liść nałóż 1-2 łyżki farszu i zwiń jak tradycyjne gołąbki. Układaj je w blaszce wysmarowanej oliwą. Skrop je pozostałą oliwą również z wierzchu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1-1,5 godziny, aż ryż będzie miękki. Podawaj z ulubionym sosem, np. pomidorowym.
















