Tomasz Strzelczyk słynie ze swoich prostych i sprawdzonych przepisów, ale tym razem przebił samego siebie. Pokazał pomysł na ciasto, które wygląda i smakuje jak z drogiej cukierni, ale robi się je tylko z trzech składników. Gotowy deser zachwyci każdego, bo łączy w sobie chrupkość i kremowość oraz wyraźną nutę pewnego słodkiego przysmaku z dzieciństwa.
Prosty pomysł na ciasto z 3 składników
Bazą jest tu gotowe ciasto francuskie, które trzeba pokroić w cienkie paski i zapiec przez 15 minut. To właśnie takie chrupiące paluchy zastąpią warstwy biszkoptu czy kruchego ciasta i sprawią, że dalej wszystko już pójdzie raz-dwa.
Teraz czas na krem, który powstaje z ubitej śmietanki oraz mleka skondensowanego. To połączenie to prawdziwy hit, bo śmietanka dodaje tu lekkości, a kultowe słodkie mleczko sprawia, że uzyskujemy smak dzieciństwa. Dodatkowo całość powstaje dosłownie w kilka chwil, bo śmietanki nie trzeba nawet ubijać całkowicie na sztywno i w zupełności wystarczy gdy jest ona lekko gęsta.
Na sam koniec taką dwuskładnikową masą przekłada się warstwy chrupiących paluchów i wkłada całość do lodówki. A po kilkunastu godzinach chłodzenia wystarczy już tylko przewrócić całość do góry nogami, obsypać resztką pokruszonych paluszków francuskich i gotowe.
Błyskawiczne ciasto 3-składnikowe - przepis Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 450 g gotowego ciasta francuskiego
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
Sposób przygotowania:
- Schłodzony płat gotowego ciasta francuskiego rozwiń na płasko i wytnij z niego długie, cienkie paski.
- Tak przygotowane paluchy ułóż na blaszce z papierem do pieczenia i zapiecz w 200 stopniach przez około 15 minut.
- Gdy paluchy z ciasta francuskiego będą już chrupiące i rumiane, wyjmij je z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
- W międzyczasie przygotuj prosty krem, czyli ubij śmietankę kremówkę (ale nie na sztywno) i wymieszaj ją ze słodzonym mlekiem skondensowanym na jednolitą masę.
- Keksówkę wyłóż folią spożywczą, a następnie rozsmaruj na dnie trochę kremu. Na to wyłóż ciasno paluchy tak, aby wypełnić całe dno. Przykryj ciasto francuskie kolejną warstwą kremu i tak na zmianę, aż wypełni się cała blaszka. Kilka paluchów zostaw do dekoracji.
- Tak przygotowane ciasto przykryj folią z góry i delikatnie dociśnij, aby pozbyć się powietrza ze środka.
- Ciasto włóż do lodówki na kilkanaście godzin, aby wszystkie warstwy dobrze się ze sobą połączyły, a deser łatwo dał się wyjąć z blachy.
- Keksówkę przykryj deską do krojenia i ostrożnie odwróć deser do góry dnem. Pozostałe paluchy z ciasta francuskiego pokrusz drobno i obsyp powstałą kruszonką deser od góry i po bokach.
Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA

















