Lipiec to dla mnie miesiąc pod znakiem owoców. Nie tylko tych sezonowych, jak jagody, borówki, wiśnie czy maliny. Sięgam też po całoroczne klasyki, np. banany i jabłka. Jeśli chodzi o desery, często przydają mi się też cytryny. Kilka plasterków wrzucam sobie do wody z kostkami lodu, a resztę zachowuję do pysznego ciasta.

Jest lekkie jak puszek, złociste, a powstaje bez najmniejszego wysiłku. Czy ten przepis ma w ogóle jakieś mankamenty? Chyba tylko to, jak szybko znika gotowy placek. Często nie zdąży porządnie ostygnąć, a już domownicy wyjadają okruszki z blachy.

Przepis na wilgotne ciasto cytrynowe

Banalnie prosty przepis - składniki umieszczasz w misce, miksujesz wszystko razem, przelewasz do blaszki i wstawiasz do piekarnika. Brzmi banalnie? Zapewniam jednak, że efekt smakowy wcale banalny nie jest.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 150 ml oleju rzepakowego albo słonecznikowego
  • 50 ml soku z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 2 cytryn

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. W tym czasie przygotuj masę na ciasto.
  2. Do dużej miski wybij jajka. Dodaj cukier. Zmiksuj na jasną i puszystą masę.
  3. Teraz do masy dodaj sok z cytryny oraz skórkę otartą z 2 cytryn. Znowu krótko zmiksuj.
  4. Przesiej przez sitko mąkę pszenną bezpośrednio do masy. Dodaj olej i proszek do pieczenia. Zmiksuj.
  5. Masa powinna być gładka i nie mieć żadnych grudek. Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem.
  6. Do blaszki przelej masę na ciasto.
  7. Piecz w 180 stopniach C przez mniej więcej 30 minut. 
  8. Wystudzone ciasto cytrynowe możesz oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem albo ewentualnie polewą z białej czekolady.

Jak zrobić lukier z białej czekolady do ciasta?

Jeśli smak cytryny chcesz przełamać słodszym dodatkiem, lukier z białej czekolady sprawdzi się idealnie. W małym rondelku umieść 4 czubate łyżki cukru pudru. Dodaj 3 łyżki wody, zamieszaj. Na najmniejszej mocy palnika podgrzewaj cukier, aż stanie się przejrzysty. Uważaj, żeby go nie przypalić. Powinno to trwać mniej więcej 2-3 minuty. Zdejmij rondelek z palnika, dodaj ok. 30 g pokruszonej białej czekolady. Mieszaj całość, aż masa będzie jednolita. 

Czy można coś zmienić w tym przepisie?

Możesz spróbować nieco innej wariacji i zamiast ciasta cytrynowego, zrobić placek pomarańczowy. Z dodatkiem soku z pomarańczy i skórki pomarańczowej, ten wypiek będzie smakował równie dobrze. Jeśli chcesz podkręcić słodycz ciasta, na wierzch oprócz polewy wysyp trochę kolorowej posypki dekoracyjnej - to da ciekawy efekt, bo ten deser sam w sobie nie jest zbyt wyszukany, jeśli chodzi o wygląd.