Moja rodzina uwielbia wypieki ze śliwkami. W sezonie na świeże śliwki szykuję je regularnie, a podczas zimowych miesięcy niewiele się zmienia - z tą różnicą, że wtedy zamiast owoców, sięgam tylko po słoiczki z powidłami. Co tu jednak kryć - to właśnie z wczesnojesiennymi śliwkami ten deser smakuje najlepiej. Owoce mają w sobie aromat lata, a gdy spocznie na nich misternie ułożona pianka z cynamonem, wypiek wygląda lepiej niż kupiony w cukierni. Ten przepis z pewnością cię nie zawiedzie, a jeśli potrzebujesz więcej pomysłów na ciasta, koniecznie obserwuj kanał na Messengerze MojeGotowanie.pl, gdzie regularnie dodajemy najlepsze inspiracje na jesienne desery i nie tylko.

Przepis na kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 340 g mąki pszennej
  • 180 g zimnego masła
  • 90 g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 5 żółtek

Na masę śliwkową:

  • 1 kg śliwek
  • ok. 200 g powideł śliwkowych
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Na masę bezową:

  • 5 białek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 230 g drobnego cukru

Opcjonalnie:

  • odrobina cukru pudru do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder. Wymieszaj.
  2. Dodaj schłodzone masło - wcześniej albo możesz je pokroić w kostkę, albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do masy. 
  3. Dodaj żółtka i kwaśną śmietanę. Wymieszaj, zagnieć dłońmi na jednolite ciasto. 
  4. Jeśli masz mikser ze specjalną końcówką do ciasta kruchego, możesz oczywiście go użyć.
  5. Gotowe ciasto owiń folią i schładzaj w lodówce przez około 40 minut.
  6. Blachę o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylep ją schłodzonym ciastem.
  7. Ciasto ponakłuwaj widelcem, piecz przez 20 minut na środkowej półce piekarnika w 180 stopniach C (grzanie góra-dół).
  8. W tym czasie przygotuj nadzienie śliwkowe. Śliwki umyj, osusz, usuń z nich pestki. Podziel owoce na połówki - jeśli wolisz, możesz dodatkowo pokroić na ćwiartki albo ósemki.
  9. Podpieczony spód najpierw posmaruj powidłami. 
  10. Owoce wymieszaj z mąką ziemniaczaną i poukładaj na powidłach.
  11. Blachę znowu wstaw do piekarnika, nie zmieniaj ustawień. Piecz tym razem przez 30 minut.
  12. Gdy do końca pieczenia zostanie około 10 minut, możesz już szykować bezę. Do czystej i suchej miski przełóż białka. Ubij mikserem.
  13. Gdy białka zaczną robić się sztywne, małymi partiami dodawaj cukier i cukier wanilinowy. Cały czas ubijaj.
  14. Na sam koniec delikatnie wmieszaj cynamon.
  15. Piankę bezową wyłóż na podpieczony spód. Piecz przez 10 minut w 180 stopniach. Następnie obniż temperaturę do 140 stopni C. Piecz jeszcze przez 20 minut.
  16. Wierzch wystudzonego placka posyp cukrem pudrem.

Źródło przepisu: malacukierenka.pl

Co można zmienić w tym przepisie?

Takie ciasto możesz przygotować też z innymi owocami. Dobrze sprawdzą się gruszki, jabłka albo morele. Ja ostatnio testowałam wersję ze świeżymi brzoskwiniami i rodzina też była zachwycona.