Moja rodzina uwielbia wypieki ze śliwkami. W sezonie na świeże śliwki szykuję je regularnie, a podczas zimowych miesięcy niewiele się zmienia - z tą różnicą, że wtedy zamiast owoców, sięgam tylko po słoiczki z powidłami. Co tu jednak kryć - to właśnie z wczesnojesiennymi śliwkami ten deser smakuje najlepiej. Owoce mają w sobie aromat lata, a gdy spocznie na nich misternie ułożona pianka z cynamonem, wypiek wygląda lepiej niż kupiony w cukierni. Ten przepis z pewnością cię nie zawiedzie, a jeśli potrzebujesz więcej pomysłów na ciasta, koniecznie obserwuj kanał na Messengerze MojeGotowanie.pl, gdzie regularnie dodajemy najlepsze inspiracje na jesienne desery i nie tylko.
Przepis na kruche ciasto ze śliwkami i bezą
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 340 g mąki pszennej
- 180 g zimnego masła
- 90 g cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka kwaśnej śmietany
- 5 żółtek
Na masę śliwkową:
- 1 kg śliwek
- ok. 200 g powideł śliwkowych
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Na masę bezową:
- 5 białek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 230 g drobnego cukru
Opcjonalnie:
- odrobina cukru pudru do posypania
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder. Wymieszaj.
- Dodaj schłodzone masło - wcześniej albo możesz je pokroić w kostkę, albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do masy.
- Dodaj żółtka i kwaśną śmietanę. Wymieszaj, zagnieć dłońmi na jednolite ciasto.
- Jeśli masz mikser ze specjalną końcówką do ciasta kruchego, możesz oczywiście go użyć.
- Gotowe ciasto owiń folią i schładzaj w lodówce przez około 40 minut.
- Blachę o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylep ją schłodzonym ciastem.
- Ciasto ponakłuwaj widelcem, piecz przez 20 minut na środkowej półce piekarnika w 180 stopniach C (grzanie góra-dół).
- W tym czasie przygotuj nadzienie śliwkowe. Śliwki umyj, osusz, usuń z nich pestki. Podziel owoce na połówki - jeśli wolisz, możesz dodatkowo pokroić na ćwiartki albo ósemki.
- Podpieczony spód najpierw posmaruj powidłami.
- Owoce wymieszaj z mąką ziemniaczaną i poukładaj na powidłach.
- Blachę znowu wstaw do piekarnika, nie zmieniaj ustawień. Piecz tym razem przez 30 minut.
- Gdy do końca pieczenia zostanie około 10 minut, możesz już szykować bezę. Do czystej i suchej miski przełóż białka. Ubij mikserem.
- Gdy białka zaczną robić się sztywne, małymi partiami dodawaj cukier i cukier wanilinowy. Cały czas ubijaj.
- Na sam koniec delikatnie wmieszaj cynamon.
- Piankę bezową wyłóż na podpieczony spód. Piecz przez 10 minut w 180 stopniach. Następnie obniż temperaturę do 140 stopni C. Piecz jeszcze przez 20 minut.
- Wierzch wystudzonego placka posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: malacukierenka.pl
Co można zmienić w tym przepisie?
Takie ciasto możesz przygotować też z innymi owocami. Dobrze sprawdzą się gruszki, jabłka albo morele. Ja ostatnio testowałam wersję ze świeżymi brzoskwiniami i rodzina też była zachwycona.















