Gofry chrupiące z zewnętrz i pulchne w środku były dotychczas moim osobistym Waterloo. Wydawało mi się, że wszystko robię dobrze, mam sprzęt o odpowiedniej mocy, a jednak wszystko szło na marne. Z urządzenia wyciągałam zawsze sflaczałe ciasto, które nie zasługiwało na miano gofrów.
Tak było, dopóki nie spróbowałam sposobu Tomka Strzelczyka. Jedna czubata łyżka dodatku, który każdy ma w szafce kuchennej, zrobiła ogromną różnicę. Poza tym znany kucharz dba o nieziemski aromat swoich gofrów. Pachną wanilią i cytryną, jak deser „premium", nie potrzebują nawet specjalnego przybrania, żeby zrobić wrażenie.
Dlaczego gofry Tomasza Strzelczyka wychodzą idealnie chrupiące?
Według Tomasza Strzelczyka za suche składniki ciasta na gofry nie powinny robić wyłącznie mąka pszenna i proszek do pieczenia. Jego sekret to popularna wśród polskich spiżarnianych zapasów mąka ziemniaczanej. Pochłania ona nadmiar wilgoci, jednocześnie pęczniejąc, dzięki czemu wypiek wychodzi wyjątkowo chrupiący, ale nie jest suchy.
Nie jest to jednak jedyny ważny aspekt przygotowywania smakołyku jak znad morza. Tomasz Strzelczyk zwraca także uwagę na to, że liczy się moc gofrownicy. Powinna mieć minimum 1000 W. W dobrym urządzeniu gofry pieką się równomiernie i nie flaczeją. Pamiętaj również, żeby od razu przełożyć je po przyrządzeniu na kratkę do studzenia. W ten sposób nie będą się zaparzać i mięknąć – para będzie miała swobodne ujście.
Chrupkość to jedno, ale trzeba też zadbać o to, żeby gofry były w środku pulchne, inaczej będziesz mieć wrażenie, że jesz suchy wafelek. I na to Tomasz Strzelczyk ma sprytne sposoby. Oprócz tego, że korzysta z proszku do pieczenia, dodaje również mocno gazowaną wodę. Oddzielnie ubija białko i miesza je z masą delikatnie, za pomocą szpatułki. To wszystko sprawia, że ciasto jest dobrze napowietrzone w środku i po upieczeniu nie tylko chrupie, ale także przyjemnie lekkie.
Jak zrobić chrupiące gofry krok po kroku?
Z podanego przez Tomasza Strzelczyka otrzymasz 8 gofrów chrupiących jak z budki i lekkich jak chmurka. Możesz podać je z porcją lodów, z bitą śmietaną lub świeżymi owocami. Są idealne na śniadanie lub słodką popołudniową przekąskę na przywołanie lata.
Składniki:
- 255 g mąki pszennej tortowej
- 300 ml mleka
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 105 ml wody gazowanej
- 75 g masła
- 4 jajka
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 g cukru ze skórką cytrynową
- 10 g cukru z wanilią
- 20 g cukru
Przygotowanie:
- Oddziel białka od żółtek. Wymieszaj płynne składniki: mleko, wodę gazowaną, żółtka i płynne masło (możesz je zamienić na olej). Dokładnie je połącz.
- Wsyp wszystkie rodzaje cukru i zmiksuj, aż kryształki się rozpuszczą. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Ponownie wymieszaj, krótko, tylko do uzyskania jednolitej masy.
- Ubij białka na gęstą pianę. Wmieszaj ją do masy na gofry za pomocą szpatułki, tak żeby nie pozbawić jej puszystości.
- Piecz ciasto w dobrze nagrzanej gofrownicy przez około 6 minut. Ostrożnie podważ krawędzie gofrów, żeby odkleić je od urządzenia. Przełóż na kratkę cukierniczą na czas przygotowywania pozostałych porcji.
Fot. Getty/iStock, Marko Veskovic
Źródło: youtube.com/@ODDASZFARTUCHA

















