Kiepskiej jakości gofrownica w domu wcale nie oznacza jeszcze, że trzeba od razu wydawać fortunę na nowy, mocniejszy sprzęt. Wcale nie należy też porzucać marzeń o wspaniałych gofrach. Daj szansę swojej gofrownicy, nawet tej słabej.
Jak upiec gofry w słabej gofrownicy?
Pieczenie gofrów w gofrownicach o mocy poniżej 1000 W, a nawet poniżej 800 W jest możliwe. Warunek jest prosty – trzeba zrobić wszystko, by sztucznie nie obniżać jej mocy poprzez swoje własne działanie. W tym celu należy solidnie nagrzać swój sprzęt, a w trakcie pieczenia obchodzić się z nim… jak z jajkiem.
Pieczenie gofrów w słabszej gofrownicy wymaga zręczności i sprawności – trzeba szybko wlewać ciasto, absolutnie nie otwierać sprzętu w czasie pieczenia, a potem odpowiednio traktować upieczone gofry. Do tego dochodzi jeszcze zastosowanie dobrego przepisu (znajdziesz go poniżej) i deser jak na molo w Sopocie będzie w zasięgu ręki!
Przepis na gofry na słabej gofrownicy
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka 3,2% tłuszczu
- 1/3 szklanki oleju lub roztopionego masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- Szczypta soli
Przygotowanie:
- Zacznij od oddzielenia żółtek od białek.
- Żółtka utrzyj na pianę z cukrem. Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia, szczyptę soli i tłuszcz. Dokładnie wymieszaj.
- W drugim naczyniu ubij białka na pianę – koniecznie użyj czystych trzepaczek, w przeciwnym razie piana nie ubije się tak jak należy – przeszkodzić może w tym nawet najmniejsza drobinka czy pozostałość po żółtku.
- Powoli wmieszaj ubitą sztywną pianę do ciasta. Zrób to za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki, po to by nie doprowadzić do odpowietrzenia piany i całego ciasta.
- Przygotuj gofrownicę do pieczenia. W tym celu nagrzewaj ją odpowiednio długo – warto zrobić to nawet ciut dłużej niż sugeruje znajdująca się na większości urządzeń odpowiednia dioda.
- Wprawnym ruchem wlej do gofrownicy odpowiednią ilość ciasta. Nie przedłużaj tego procesu w nieskończoność – w tym czasie temperatura w gofrownicy może mocno się obniżyć.
- Zamknij gofrownicę po nalaniu ciasta i piecz przez ok. 7-9 minut. Nie otwieraj gofrownicy w czasie pieczenia. Tyle czasu powinno wystarczyć, by gofry dopiekły się jak należy także w dość słabej gofrownicy.
- Gotowe gofry wyłóż od razu na kratkę – nie kładź ich na talerzu czy na desce. Ciasto musi mieć „przewiew”, by nie doszło do jego zaparzenia i zakalca.
- Nie trzymaj pracującej gofrownicy otwartej – po wyjęciu jednych gofrów albo zamknij ją na moment bez ciasta, albo od razu wlej je do foremek. Wszystko po to, by uniknąć obniżenia temperatury pieczenia.
- Gofry podawaj z ulubionymi dodatkami – z cukrem pudrem, bitą śmietaną i owocami.
Smacznego!

















