Kiepskiej jakości gofrownica w domu wcale nie oznacza jeszcze, że trzeba od razu wydawać fortunę na nowy, mocniejszy sprzęt. Wcale nie należy też porzucać marzeń o wspaniałych gofrach. Daj szansę swojej gofrownicy, nawet tej słabej.

Jak upiec gofry w słabej gofrownicy?

Pieczenie gofrów w gofrownicach o mocy poniżej 1000 W, a nawet poniżej 800 W jest możliwe. Warunek jest prosty – trzeba zrobić wszystko, by sztucznie nie obniżać jej mocy poprzez swoje własne działanie. W tym celu należy solidnie nagrzać swój sprzęt, a w trakcie pieczenia obchodzić się z nim… jak z jajkiem. 

Pieczenie gofrów w słabszej gofrownicy wymaga zręczności i sprawności – trzeba szybko wlewać ciasto, absolutnie nie otwierać sprzętu w czasie pieczenia, a potem odpowiednio traktować upieczone gofry.  Do tego dochodzi jeszcze zastosowanie dobrego przepisu (znajdziesz go poniżej) i deser jak na molo w Sopocie będzie w zasięgu ręki!

Przepis na gofry na słabej gofrownicy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka 3,2% tłuszczu
  • 1/3 szklanki oleju lub roztopionego masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Zacznij od oddzielenia żółtek od białek.
  2. Żółtka utrzyj na pianę z cukrem. Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia, szczyptę soli i tłuszcz. Dokładnie wymieszaj.
  3. W drugim naczyniu ubij białka na pianę – koniecznie użyj czystych trzepaczek, w przeciwnym razie piana nie ubije się tak jak należy – przeszkodzić może w tym nawet najmniejsza drobinka czy pozostałość po żółtku.
  4. Powoli wmieszaj ubitą sztywną pianę do ciasta. Zrób to za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki, po to by nie doprowadzić do odpowietrzenia piany i całego ciasta.
  5. Przygotuj gofrownicę do pieczenia. W tym celu nagrzewaj ją odpowiednio długo – warto zrobić to nawet ciut dłużej niż sugeruje znajdująca się na większości urządzeń odpowiednia dioda.
  6. Wprawnym ruchem wlej do gofrownicy odpowiednią ilość ciasta. Nie przedłużaj tego procesu w nieskończoność – w tym czasie temperatura w gofrownicy może mocno się obniżyć.
  7. Zamknij gofrownicę po nalaniu ciasta i piecz przez ok. 7-9 minut. Nie otwieraj gofrownicy w czasie pieczenia. Tyle czasu powinno wystarczyć, by gofry dopiekły się jak należy także w dość słabej gofrownicy.
  8. Gotowe gofry wyłóż od razu na kratkę – nie kładź ich na talerzu czy na desce. Ciasto musi mieć „przewiew”, by nie doszło do jego zaparzenia i zakalca. 
  9. Nie trzymaj pracującej gofrownicy otwartej – po wyjęciu jednych gofrów albo zamknij ją na moment bez ciasta, albo od razu wlej je do foremek. Wszystko po to, by uniknąć obniżenia temperatury pieczenia.
  10. Gofry podawaj z ulubionymi dodatkami – z cukrem pudrem, bitą śmietaną i owocami.

Smacznego!