Nie tylko Polacy lubią zjeść matiasa czy spotkać się na śledziku w zaufanym gronie. Wielbicielami śledzi są też Szwedzi i Duńczycy. Szwedzi kochają inlagd sill - lekko różowe śledzie (najlepiej młode matiasy) w marynacie z dodatkiem czerwonej cebuli i marchewki na bazie octu i wody w proporcji 1:1, ze sporą ilością ziela angielskiego. Jeśli nie przepadasz za takimi smakami, zdecyduj się na równie wyraziste i ciekawe, złote śledzie po duńsku (karryslid) z akcentem prosto z Indii.
Jeszcze więcej ciekawych przepisów na śledzie i inne postne czy świąteczne przysmaki znajdziesz na kanale messenger MojeGotowanie.pl. Z podpowiedziami i inspiracjami naszych redaktorów kulinarnych przygotujesz się na święta szybko i bez stresu. A po świętach również znajdziesz tu mnóstwo pysznych propozycji.
Skąd wzięły się w Danii śledzie w sosie curry?
Można by było spytać, gdzie Rzym, a gdzie Krym: jak intensywne, rozgrzewające curry łączy się z zimną Skandynawią? W historii duńskich kulinariów to połączenie jest obecne od ponad 400 lat. Jedną z duńskich kolonii od 1620 r. była również część Indii i to stąd wpływy indyjskie w tamtejszej kuchni. Popularne są też tutaj pulpety wieprzowe w sosie curry, podawane z ryżem.
Śledzie w sosie curry podaje się w Danii na obiad w Boże Narodzenie. Są jednak dostępne w sklepach przez cały rok, podobnie jak u nas gotowa sałatka jarzynowa czy zakwas na barszcz. Miejscowi zajadają się śledziami po duńsku w formie Smørrebrød - otwartych kanapek z ciemnego chleba z masłem i przeróżnymi dodatkami. Podaje się je z nożem i widelcem, bo dodatków jest tyle, że wszystkie mogłyby spaść z pieczywa.
Rozpropagował je w 1888 r. w Kopenhadze Oscar Davidsen, którego żona tworzyła liczne kompozycje smakowe pasujące do śledzi po duńsku. Restauracja istnieje do dziś i prowadzi ją już 5. pokolenie rodziny. W menu można wybierać spośród aż 250 rodzajów smørrebrød.
Jak zrobić śledzie w sosie curry? Sposób Pana Tomka
Kucharz cebulę i jabłko na sos do śledzi po duńsku podsmaża na niewielkiej ilości oleju. Oleju powinno być niewiele, ale cebula nie może zacząć się przypalać. Wtedy ten aromat i smak mógłby przeniknąć do śledzi i sprawić, że będą one gorzkie. Szczególnie, jeśli przeleżą w lodówce przed podaniem i zaczną się przegryzać (a przegryzanie się akurat wskazane).
Cebulka jest podsmażana z jabłkiem - szarą renetą, która nie rozpada się do końca i zachowuje kształt. Gdy wszystko razem zmięknie, Pan Tomek dodaje na patelnię 2 łyżeczki curry i szybko przesmaża. Jedynie do momentu, aż zapachnie. Ten krótki zabieg wyciąga z curry maksimum smaku - nie da się osiągnąć takiego efektu na zimno. Nie należy w tym momencie odchodzić od patelni, bo curry szybko może zacząć się przypalać. Taką podsmażoną bazę smaku łączy z majonezem i śmietaną crème fraîche - lekko ukwaszoną, dość tłustą śmietaną, która się nie warzy i ma delikatny smak. Zamiast niej możesz też wykorzystać łagodny i gęsty jogurt grecki. Nie zapomnij o doprawieniu sokiem z cytryny i pieprzem na koniec.
Podobną do oryginalnej crème fraîche śmietanę możesz też zrobić w prosty sposób, najlepiej na kilka godzin lub na całą noc przed przygotowaniem śledzi. Taka bardziej wykwintna śmietana przydaje się też jako baza do sosów, również na ciepło. Wymieszaj dokładnie śmietankę kremówkę i kwaśną w proporcji pół na pół, przykryj i odstaw na kilka godzin lub na całą noc w temp. pokojowej, aż zgęstnieje, a następnie schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę.
Przepis Tomka Strzelczyka na śledzie po duńsku
Składniki:
- 4-5 płatów śledzi matiasów
- 3 małe cebule
- 1 średnie jabłko szara reneta
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany (najlepiej creme fraiche)
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sok z połówki niewielkiej cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
- Wymocz śledzie przez ok. 2 godziny w zimnej wodzie, zmieniając ją na świeżą co ok. pół godziny.
- Pokrój cebulę w niewielką kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Gdy się lekko zrumieni, dodaj na patelnię pokrojone w większą kostkę jabłko - razem ze skórką. Przemieszaj.
- Dodaj na patelnię 2 łyżeczki curry, dokładnie wymieszaj i podsmaż, aż całość zapachnie (ok. 1 minutę).
- Wyłącz palnik i odłóż na bok, przestudź.
- Pokrój wymoczone i osuszone płaty śledziowe na kawałki szerokości ok. 2-3 cm.
- Do miski wyłóż 3 łyżki majonezu i śmietanę. Dodaj podsmażone, wystudzone jabłka z cebulką i curry, dodaj świeżo zmielony starty pieprz do smaku i wymieszaj.
- Dodaj do smaku sok z połówki cytryny, ponownie przemieszaj.
- Dodaj śledzie i wymieszaj wszystko razem.
- Przykryj miskę i włóż na 2 godziny przed podaniem do lodówki. W tym czasie wszystkie składniki się „przegryzą”.
Źródło przepisu: @Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (YouTube).
















