Wśród przetworów na zimę nie może zabraknąć wyrazistych buraczków w łagodnej zalewie octowej. Zamiast stosować ocet spirytusowy, wybierz łagodniejszy jabłkowy winny (5-6%). Takie buraczki sprawdzą się doskonale nie tylko jako sałatka, ale też do zup na ciepło, w tym barszczu, ale nawet teraz - jako baza do oryginalnego chłodnika, na ostatnie upały w tym roku.

Jak doprawić buraczki na zimę?

Damian z kanału Kuchnia od Kuchni na YouTubie, który jest autorem tego przepisu, dodaje do nich jedynie ziele angielskie. Ziele ma tak złożony i bogaty smak, że wystarczy w zupełności. Na 3 kg warzyw używa 10 ziarenek (na 1 kg przypadają ok. 3 ziarna). Będzie ono wyczuwalne, a podstawowy smak sałatki słodko-kwaśny z korzenną, lekko pieprzną nutą. Ziele angielskie zapachem i smakiem kojarzy się bowiem nieco z pieprzem, a jednocześnie z goździkami, cynamonem i gałką muszkatołową. Zdecydowanie zrobi tu robotę. 

Proporcje w zalewie i proporcje warzyw wynoszą 1:3. Na 3 szklanki wody potrzeba 1 szklanki octu. Dodatkowo, na 1 część cebuli przypadają 2 części buraków i 3 części kapusty - jest jej w tych przetworach najwięcej. 

Jak łatwo obrać ugotowane buraki bez nożyka i brudzenia rąk?

Do sałatki potrzebujemy ugotowanych buraczków. Najlepiej sięgnąć po niewielkie sztuki, które będą gotowe szybciej. A jak je obrać? Damian pokazuje na to prosty trik. Przekłada buraczki al dente na chwilę do miski z zimną wodą. Gdy będą już chłodne, obiera je gołymi rękami - bez rękawiczek, ścierając skórkę kciukami.

Skórka i zabrudzenia schodzą same. Potem odcina tylko stwardniałe miejsca i buraki są gotowe do ostatecznego starcia we wiórki. Zetrzesz je na tarce lub w malakserze ze specjalną nakładką.

Przepis na buraczki z kapustą na zimę

Składniki (na 4 słoiki o pojemności 0,9 l):

  • 1 i 1/2 kg kapusty
  • 1 kg buraków (najlepiej niewielkich)
  • 1/2 kg cebuli
  • 3 szklanki (750 ml) wody
  • 1 szklanka (250 ml) octu jabłkowego lub winnego
  • 100 g cukru
  • 50 g soli
  • 10 kulek ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj buraki al dente, w mundurkach - nóż powinien wchodzić z lekkim oporem. 
  2. W międzyczasie, gdy buraki będą już dochodzić, przygotuj resztę warzyw: poszatkuj dość drobno kapustę, a cebulę w piórka. Przełóż do dużej miski. 
  3. Przełóż ugotowane buraki do miski z zimną wodą, wystudź. Po chwili obierz - skórka odchodzi pod naciskiem kciuka. Odetnij zdrewniałe części. Zetrzyj na dużych oczkach tarki lub w malakserze we wiórki. 
  4. Wymieszaj wszystkie składniki na zalewę, zalej warzywa, ugnieć i odłóż na 3 godziny, aż całość lekko zmięknie. Co jakiś czas przemieszaj.
  5. Przekładaj sałatkę do wyparzonych słoików - tak, by w każdym znalazła się podobna ilość warzyw. Uzupełnij zalewą tak, by zakryła wszystkie warzywa.
  6. Zakręć i pasteryzuj - przełóż do garnka z czystą ściereczką lub gazą na dnie, zalej zimną wodą do 3/4 wysokości i gotuj 20 minut od chwili zagotowania wody pod przykryciem.
  7. Wyjmij ostrożnie, zawiń w koc lub ręcznik i wystudź. 

Źródło przepisu: Damian Kuchnia od Kuchni (YouTube).

Do czego sprawdzą się marynowane buraczki z kapustą?

Kotlety mielone, bitki, zrazy czy pieczona kaczka bez buraczków wydają się niepełnym daniem. Ich towarzystwo lubi też pieczony schab, kasza gryczana, gęsina i podroby. Pasować będą też do kotletów jajecznych, grzybowych czy na bazie kaszy. 

Buraczki w tej wersji ożywią ich smak i sprawią, że talerz będzie wyglądać bardziej apetycznie. Buraczki z kapustą na zimę w słodko-kwaśnej wersji będą też doskonałym „koncentratem” smaku na barszcz ukraiński z fasolą lub zupę buraczkową na ciepło.