Co najchętniej pijesz w upalne letnie dni? Sama woda to często za mało, żeby nawodnić organizm i ugasić pragnienie. Domowe izotoniki (woda+miód+sok z cytryny+szczypta soli) są dużo korzystniejszym, a na dodatek smacznym pomysłem. Jednak możesz spróbować czegoś jeszcze lepszego! Na dodatek prawie za darmo, bo podstawowe składniki zerwiesz na spacerze, działce lub podczas wizyty w ogródku. Łap koszyk, nożyczki i idź na zbiory. Przygotujesz z nich słowiańską suricę.
Co to jest surica?
Surica to tradycyjny napój dawnych Słowian, znany z przekazów historycznych i folklorystycznych. Nazywano go także surycą, syrycą lub surją, a nawet poetycko: eliksirem pocałowanym słońcem. Do jego przygotowania stosowano najróżniejsze „chwasty” - zioła, dziko rosnące owoce, liście oraz polne kwiaty, które zalewano wodą z dodatkiem naturalnego miodu i pozostawiano, żeby całość sfermentowała.
Suricę pito bardzo często w trakcie obrzędów oraz uroczystości różnego typu. Proces fermentacji, stosowany w produkcji suricy, nawiązywał do ludowych tradycji, które kładły duży nacisk na wykorzystywanie darów natury. Obecnie napój ten staje się coraz popularny jako zdrowsza alternatywa dla sklepowych napojów gazowanych. Domowa surica jest smaczna, odżywcza i orzeźwiająca, warto ją pić szczególnie latem.
Jakie zioła i kwiaty warto wykorzystać do przygotowania suricy?
Najlepsze jest to, że napój za każdym razem będzie miał inny smak, bo do jego przygotowania możesz używać najróżniejszych roślin. Z czasem przekonasz się, jakie zestawienie smaków najbardziej ci odpowiada. W suricy świetnie sprawdzą się:
- owoce np. dzikiej róży, czarnego bzu lub leśne: jagody, maliny, poziomki, a także truskawki czy porzeczki z działki
- liście świeżych ziół i roślin, np. melisy, lawendy, chmielu, krwawnika, mięty, rumianku, werbeny, szałwii, tymianku, majeranku, rozmarynu, bazylii, rukwi, pokrzywy, hyzopu, geranium, porzeczki, malin, jeżyn, wiśni
- zboża, np. ziarna pszenicy, jęczmienia lub żyta
- kwiaty lub same płatki kwiatów, np. nagietka, koniczyny, mniszka lekarskiego, dzikiej róży, bławatków, macierzanki, stokrotek, przytulii, gwiazdnicy
- igły drzew iglastych, np. sosny, świerku
Pamiętaj tylko, żeby unikać gorzkich ziół, np. piołunu (zepsują smak) oraz, by surowiec na domową suricę rwać na działkach lub łąkach, polanach, w pobliżu lasów lub nad rzeką, a jak najdalej od dróg szybkiego ruchu, autostrad oraz terenów przemysłowych.
Podstawowy przepis na suricę
Składniki (na 3-litrowy słój):
- 1 l jadalnych ziół, liści, kwiatów i owoców
- 150 g naturalnego miodu (świetnie sprawdzi się akacjowy, lipowy lub wielokwiatowy)
- przegotowana woda do 4/5 wysokości słoja
Sposób przygotowania:
- Zebrane owoce, liście, płatki kwiatów oraz zioła oczyść i włóż do słoja.
- Zalej całość wodą przegotowaną wymieszaną z miodem do ok. 4/5 wysokości słoja - pod rantem musi być trochę wolnego miejsca.
- Zawartość słoja wymieszaj. Niektóre przepisy podają, że trzeba to robić wyłącznie drewnianą, wyparzoną łyżką, ale łyżka ze stali nierdzewnej też się do tego nadaje.
- Słój przykryj czystą lnianą ściereczką i zabezpiecz gumką recepturką, a następnie wystaw na słońce.
- Raz dziennie mieszaj zawartość słoja. Po 3 dobach surica będzie gotowa.
Suricę przecedź za pomocą czystej gazy, a następnie rozlej ją butelek. Po schłodzeniu w lodówce będziesz mieć najlepszy napój na skwar i pragnienie.
















