Dobrego sernika nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Moim ulubionym jest sernik z żurawiną, który świetnie pasuje do świątecznego klimatu. Choć wygląda jak z najlepszej cukierni, jest niezwykle prosty do zrobienia. Nie robię do niego spodu z kruchego ciasta, nie mielę sera białego, a masa jest kremowa i delikatna dzięki 1 składnikowi ekstra.
1 dodatek, który sprawia, że sernik jest kremowy i delikatny
Masę serową robię z dwóch podstawowych składników: twarogu i mascarpone, jednak za jego niezwykłą kremowość odpowiada biała czekolada. To ona sprawia, że masa jest wilgotna, a sernik nie wychodzi sypki ani suchy. Dodatkowo dodaje słodyczy ciastu i podkreśla smak sera. Przygotowanie tego sernika jest niezwykle proste, nie trzeba mielić sera ani ubijać jajek, dzięki czemu nie opada po upieczeniu i jest równy jak stół. Zobacz, jak go przygotować krok po kroku.
Getty/iStock, porosolka
Przepis na sernik z żurawiną
Składniki na spód:
- 120 g herbatników
- 50 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
- 400 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka lub mielony)
- 150 g mascarpone
- 60 g cukru pudru
- 200 g białej czekolady
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka budyniu śmietankowego
Składniki na sos żurawinowy:
- 350 g świeżej żurawiny
- 150 g cukru
- 120 ml soku z pomarańczy
- skórka z jednej pomarańczy
Sposób przygotowania:
- Herbatniki pokrusz i włóż do blendera.
- Masło roztop w rondelku i przestudź. Wlej je do ciastek. Zmiksuj składniki, aż będą miały konsystencję mokrego piasku. Wyłóż je na spód i boki tortownicy z papierem do pieczenia (o średnicy 22 cm). Ugnieć dłonią i włóż całość do lodówki.
- Przygotuj masę serową. Czekoladę połam na kosteczki i przełóż do miseczki. Roztop ją w kąpieli wodnej i przestudź.
- Do miski przełóż twaróg, mascarpone, płynną czekoladę, budyń, ekstrakt waniliowy i cukier puder. Zmiksuj składniki do połączenia. Do masy dodaj po 1 jajku, cały czas miksując. Gotową masę serową wyłóż na herbatnikowy spód.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Na dno wstaw naczynie z gorącą wodą. Piecz przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz przez kolejne 50 minut. Gotowy sernik przestudź i schłodź w lodówce (najlepiej przez całą noc).
- Chłodny sernik przed podaniem udekoruj sosem żurawinowym. Do rondelka przełóż owoce, dodaj cukier, sok z pomarańczy i skórkę. Gotuj całość przez 10 minut, aż żurawina zacznie pękać. Gdy sos zgęstnieje (będzie miał konsystencję kisielu), zdejmij go z ognia i przestudź. Udekoruj nim wierzch sernika.
















