Dobrego sernika nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Moim ulubionym jest sernik z żurawiną, który świetnie pasuje do świątecznego klimatu. Choć wygląda jak z najlepszej cukierni, jest niezwykle prosty do zrobienia. Nie robię do niego spodu z kruchego ciasta, nie mielę sera białego, a masa jest kremowa i delikatna dzięki 1 składnikowi ekstra.

1 dodatek, który sprawia, że sernik jest kremowy i delikatny

Masę serową robię z dwóch podstawowych składników: twarogu i mascarpone, jednak za jego niezwykłą kremowość odpowiada biała czekolada. To ona sprawia, że masa jest wilgotna, a sernik nie wychodzi sypki ani suchy. Dodatkowo dodaje słodyczy ciastu i podkreśla smak sera. Przygotowanie tego sernika jest niezwykle proste, nie trzeba mielić sera ani ubijać jajek, dzięki czemu nie opada po upieczeniu i jest równy jak stół. Zobacz, jak go przygotować krok po kroku.

Getty/iStock, porosolka

Przepis na sernik z żurawiną

Składniki na spód:

  • 120 g herbatników
  • 50 g roztopionego masła

Składniki na masę serową:

  • 400 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka lub mielony)
  • 150 g mascarpone
  • 60 g cukru pudru
  • 200 g białej czekolady
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego

Składniki na sos żurawinowy:

  • 350 g świeżej żurawiny
  • 150 g cukru
  • 120 ml soku z pomarańczy
  • skórka z jednej pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki pokrusz i włóż do blendera. 
  2. Masło roztop w rondelku i przestudź. Wlej je do ciastek. Zmiksuj składniki, aż będą miały konsystencję mokrego piasku. Wyłóż je na spód i boki tortownicy z papierem do pieczenia (o średnicy 22 cm). Ugnieć dłonią i włóż całość do lodówki.
  3. Przygotuj masę serową. Czekoladę połam na kosteczki i przełóż do miseczki. Roztop ją w kąpieli wodnej i przestudź.
  4. Do miski przełóż twaróg, mascarpone, płynną czekoladę, budyń, ekstrakt waniliowy i cukier puder. Zmiksuj składniki do połączenia. Do masy dodaj po 1 jajku, cały czas miksując. Gotową masę serową wyłóż na herbatnikowy spód. 
  5. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Na dno wstaw naczynie z gorącą wodą. Piecz przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz przez kolejne 50 minut. Gotowy sernik przestudź i schłodź w lodówce (najlepiej przez całą noc).
  6. Chłodny sernik przed podaniem udekoruj sosem żurawinowym. Do rondelka przełóż owoce, dodaj cukier, sok z pomarańczy i skórkę. Gotuj całość przez 10 minut, aż żurawina zacznie pękać. Gdy sos zgęstnieje (będzie miał konsystencję kisielu), zdejmij go z ognia i przestudź. Udekoruj nim wierzch sernika.