Jeśli lubisz bezy i torty bezowe, z pewnością nie pożałujesz, jeśli przygotujesz w święta czy na sylwestra ten wyjątkowy deser. Jest łatwy w przygotowaniu. Najtrudniejszy etap, to ubijanie śmietany, ale ostatnio na kanale messsengerowym MojegoGotowania.pl widziałam patenty, które sprawiają, że  ubijanie śmietany to pikuś. Warto tam zajrzeć. Zatem, jeśli przebrniesz przez ten newralgiczny etap zwycięsko, właściwie piękne i pyszne ciasto masz jak w banku. Na bank też oczarujesz nim gości. 

Przepis na tort bezowy z kremem z mango

Składniki na bezę:

  • 5 białek ze średnich jaj
  • 250 g cukru pudru
  • Składniki na sos karmelowy:
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 8 łyżek syropu karmelowego
  • Składniki na krem mango:
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 450 g pulpy mango (z puszki)

Dodatkowo: garść pokruszonych pistacji do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Ubij białka jaj na sztywną pianę. Następnie po trochu dodawaj cukier puder, przesiewając go przez sitko. Mieszaj, aż powstanie jednorodna, gęsta, błyszcząca masa.
  2. Z masy przygotuj 2 blaty bezowe. W tym celu wyłóż 2 blachy (albo zrób to po kolei na 1 blasze) papierem do pieczenia, natłuść papiery, a potem na każdy z nich wyłóż połowę masy bezowej, formując koła podobnej wielkości. Jeden blat wygładź, drugi pozostaw lekko „nieuczesany” od góry – będzie wierzchem tortu.
  3. Wstaw blachy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piecz przez 45-50 minut. Upieczone blaty wystudź.
  4. Żeby przygotować sos karmelowy, podgrzej śmietankę i rozpuść w niej cukier puder oraz waniliowy i wmieszaj syrop karmelowy. Podgrzewaj na małym ogniu przez 10-15 minut, żeby sos stał się ciemniejszy i gęstszy. Ostudź, wstaw do lodówki.
  5. Czas na krem owocowy. Ubij śmietanę i wmieszaj w nią pulpę mango. 
  6. Teraz podgrzej sos karmelowy, a gdy odzyska nieco płynniejszą konsystencję, wysmaruj połową wierzch dolnego blatu bezowego. 
  7. Na warstwę sosu karmelowego wyłóż krem z mango. Przykryj wierzchnim blatem bezowym, leciutko go dociskając. 
  8. Obsyp torcik pokruszonymi pistacjami i polej fantazyjnie sosem karmelowym. Możesz podawać od razu lub schłodzić ciasto w lodówce przez 1 godzinę.

AdobeStock, Inna Vlasova

Tort bezowy z kremem mango: praktyczne rady

Jeśli chcesz rozłożyć pracę na części, blaty bezowe i sos karmelowy możesz przygotować dzień wcześniej. Kolejnego dnia pozostanie ci tylko przygotowanie kremu z mango oraz złożenie tortu i jego ozdobienie.

Kup syrop karmelowy o dosyć gęstej konsystencji. Nie powinien być zbyt wodnisty, żeby nie rozrzedził sosu. Idealna konsystencja to ta przypominająca polewę do deserów.

Jeśli nie znajdziesz puszki z pulpą z mango, możesz kupić 2-3 owoce mango, obrać je ze skórki, pozbawić pestek i zblendować. Gotową pulpę można lekko odcisnąć, żeby nie rozrzedzić zanadto kremu.