Pascha z pistacjami będzie o wiele lepsza od już nieco oklepanej dubajskiej inspiracji. A przynajmniej nie trzeba szukać ciasta kataifi, które trudno kupić, a jak już gdzieś się pojawi, to znika jak świeże bułeczki. Dlatego nie zamierzam się stresować i zrobię babkę twarogową na zimno, ale na bogato, bo z pistacjami właśnie.

Jak zrobić paschę z pistacjami?

Składniki:

  • 400 g twarogu
  • 120 ml śmietanki 36%
  • 2 szczypty soli
  • 16 g żelatyny
  • 40 g pistacji
  • 40 ml wody
  • 120 g cukru
  • 70 g masła
  • 2 żółtka

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Pistacje posiekaj na mniejsze kawałki.
  2. Żelatynę zalej gorącą wodą (nie może wrzeć). Dokładnie wymieszaj, aż znikną wszelkie drobinki. Odstaw ją do napęcznienia na kilka minut.
  3. Twaróg przemiel w maszynce, co najmniej 2 razy, ale lepszy będzie 3-krotnie zmielony. Sernik z wiaderka, nawet najlepszej jakości nie sprawdzi się w przepisie na paschę. Gotowy wymieszaj z pistacjami.
  4. Zagotuj kremówkę i odstaw na bok, będzie potrzebna za chwilę.
  5. Do miski przełóż masło, dosyp sól i cukier. Utrzyj na puszystą masę. Potem dodawaj żółtko po żółtku, po każdym miksuj przez co najmniej 1 minutę, żeby porządnie się wmieszało. Dolej śmietankę 36%. Kontynuuj mieszanie, aż ponownie powstanie jednolity krem. Następnie łyżka po łyżce przekładaj zmielony ser biały (wymieszany z pistacjami). A potem dołóż jeszcze żelatynę i ponownie połącz składniki.
  6. Masę na paschę wielkanocną przełóż do foremki i włóż do zamrażalnika na 2 godziny.

Jak podać paschę? Zrób do niej prostą polewę

Składniki:

  • 40 ml wody
  • 85 g cukru
  • 85 glukozy (można pominąć)
  • 10 g żelatyny + 30 ml zimnej wody
  • 50 ml śmietanki 36%
  • 80 g białek czekolady
  • pistacje do ozdobienia

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Żelatynę zalej zimną wodą, wymieszaj i odstaw na bok do napęcznienia. Potem dodaj do niej rozdrobnioną białą czekoladę.
  2. Do rondelka wlej wodę i kremówkę, dodaj też glukozę i cukier. Zagotuj składniki. Jak są jeszcze ciepłe, dodaj żelatynę z czekoladą. Zmiksuj na jednolitą masę. Potem przemieszaj przez chwilę drewnianą łyżką, dzięki temu uciekną wszystkie pęcherzyki powietrza. Zimną polewę z białej czekolady włóż na kilka godzin do lodówki. 
  3. Wyjmij ją, ogrzej i zmiksuj. Polej nią wielkanocny deser. Dodatkowo możesz ozdobić ją pistacjami.
  4. Gotowa pascha z pistacjami powinna trafić do lodówki jeszcze na 30 minut.