Pascha z pistacjami będzie o wiele lepsza od już nieco oklepanej dubajskiej inspiracji. A przynajmniej nie trzeba szukać ciasta kataifi, które trudno kupić, a jak już gdzieś się pojawi, to znika jak świeże bułeczki. Dlatego nie zamierzam się stresować i zrobię babkę twarogową na zimno, ale na bogato, bo z pistacjami właśnie.
Jak zrobić paschę z pistacjami?
Składniki:
- 400 g twarogu
- 120 ml śmietanki 36%
- 2 szczypty soli
- 16 g żelatyny
- 40 g pistacji
- 40 ml wody
- 120 g cukru
- 70 g masła
- 2 żółtka
Przygotowanie krok po kroku:
- Pistacje posiekaj na mniejsze kawałki.
- Żelatynę zalej gorącą wodą (nie może wrzeć). Dokładnie wymieszaj, aż znikną wszelkie drobinki. Odstaw ją do napęcznienia na kilka minut.
- Twaróg przemiel w maszynce, co najmniej 2 razy, ale lepszy będzie 3-krotnie zmielony. Sernik z wiaderka, nawet najlepszej jakości nie sprawdzi się w przepisie na paschę. Gotowy wymieszaj z pistacjami.
- Zagotuj kremówkę i odstaw na bok, będzie potrzebna za chwilę.
- Do miski przełóż masło, dosyp sól i cukier. Utrzyj na puszystą masę. Potem dodawaj żółtko po żółtku, po każdym miksuj przez co najmniej 1 minutę, żeby porządnie się wmieszało. Dolej śmietankę 36%. Kontynuuj mieszanie, aż ponownie powstanie jednolity krem. Następnie łyżka po łyżce przekładaj zmielony ser biały (wymieszany z pistacjami). A potem dołóż jeszcze żelatynę i ponownie połącz składniki.
- Masę na paschę wielkanocną przełóż do foremki i włóż do zamrażalnika na 2 godziny.
Jak podać paschę? Zrób do niej prostą polewę
Składniki:
- 40 ml wody
- 85 g cukru
- 85 glukozy (można pominąć)
- 10 g żelatyny + 30 ml zimnej wody
- 50 ml śmietanki 36%
- 80 g białek czekolady
- pistacje do ozdobienia
Przygotowanie krok po kroku:
- Żelatynę zalej zimną wodą, wymieszaj i odstaw na bok do napęcznienia. Potem dodaj do niej rozdrobnioną białą czekoladę.
- Do rondelka wlej wodę i kremówkę, dodaj też glukozę i cukier. Zagotuj składniki. Jak są jeszcze ciepłe, dodaj żelatynę z czekoladą. Zmiksuj na jednolitą masę. Potem przemieszaj przez chwilę drewnianą łyżką, dzięki temu uciekną wszystkie pęcherzyki powietrza. Zimną polewę z białej czekolady włóż na kilka godzin do lodówki.
- Wyjmij ją, ogrzej i zmiksuj. Polej nią wielkanocny deser. Dodatkowo możesz ozdobić ją pistacjami.
- Gotowa pascha z pistacjami powinna trafić do lodówki jeszcze na 30 minut.


















