Te bułeczki drożdżowe to prawdopodobnie jeden z najsłynniejszych szwedzkich wypieków. Na świecie znane są jako kanelbullar, czyli słodkie bułeczki cynamonowe. Przygotowywane są z ciasta drożdżowego, nadziewanego cynamonowym cukrem i masłem, a następnie skręcane w duże supełki i formowane w zakręcone bułeczki. Choć przepis jest długi, to wykonanie go nie jest trudne. Oczywiście, trzeba chwilę poczekać, aż ciasto wyrośnie, ale zapewniam, że nie pożałujesz. Bułeczki są puchate, mięciutkie, po prostu pyszne.
Jak zrobić szwedzkie bułeczki drożdżowe z cynamonem?
Ciasto drożdżowe na te bułeczki przygotujesz tak jak tradycyjne. Jedyną różnicą jest to, że nie zawiera ono jajek, ale mimo tego świetnie się z nim pracuje. Łatwo się wałkuje, nie klei się, jest bardzo elastyczne. Wyrośnięte i rozwałkowane ciasto posmaruj prostą masą cynamonową, a następnie ponownie rozwałkuj. Z takiego ciasta formuj bułeczki. Jak? Na końcu tekstu zobaczysz krótki filmik, pokazujący jak zrobić to w prosty sposób.
Getty/iStock, Sofia Popovych
Przepis na szwedzkie bułeczki drożdżowe
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 50 g masła
- 400 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 7 g drożdży instant
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 3/4 łyżeczki drobnej soli morskiej
Składniki na nadzienie:
- 110 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na polewę:
- 1 jajko (roztrzepane z 1 łyżką wody)
- cukier perlisty
Sposób przygotowania:
- Do rondelka włóż pokrojone w kostkę masło oraz wlej mleko. Podgrzej całość, aż masło się rozpuści (całość może być ciepła, ale nie gorąca).
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, drożdże, kardamon i sól. Wlej do nich mleko z masłem i zagnieć gładkie i miękkie ciasto (zajmie to ok. 10 minut rękami).
- Uformuj je w kulę, przełóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę (ciasto drożdżowe powinno podwoić swoją objętość).
- W tym czasie przygotuj nadzienie. W miseczce wymieszaj miękkie masło z cukrem, cynamonem, kardamonem i wanilią, aż powstanie jednolita masa.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat i rozwałkuj na duży prostokąt. Rozsmaruj na nim cynamonową masę. Złóż je na trzy i rozwałkuj ponownie (na prostokąt o wymiarach 20x38 cm).
- Ciasto pokrój na paski o długości ok. 20 cm. Każdy pasek skręć wokół własnej osi. Następnie owiń dwa razy wokół dwóch palców i przełóż końcówkę przez środek bułeczki tak, by koniec był na jej spodzie. Możesz również ciasto zwinąć w rulon i pokroić w plastry. Zobacz na filmiku poniżej, jak w prosty sposób uformować bułeczki szwedzkie.
- Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je i zostaw do wyrośnięcia na 45-60 minut.
- Przed pieczeniem posmaruj je roztrzepanym z wodą jajkiem i posyp cukrem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-18 minut.
Zobacz, jak @neaacooks formuje bułeczki cynamonowe:
@neaacooks one of my favorites #kanelbullar ♬ original sound - Nea Arentzen
















