Podobny torcik jadłam w słynnym szwedzkim sklepie meblarskim, ale też postanowiłam zrobić sama. Pamiętam swoje pierwsze podejście do tego tortu. Spodziewałam się, że skończy się frustracją i nieudaną kopułą, ale okazało się, że wcale nie trzeba być dyplomowanym mistrzem cukiernictwa, żeby zrobić coś tak efektownego. Do tego smak – lepszy niż niejeden tort z cukierni.
Co to jest szwedzkie ciasto księżniczki?
To jeden z najbardziej kultowych wypieków w Szwecji. Rocznie sprzedaje się tam pół miliona takich tortów, a pod koniec września obchodzony jest nawet „tydzień prinsesstårta”. Historia tego ciasta sięga 1948 roku, kiedy to Jenny Åkerström, nauczycielka trzech szwedzkich księżniczek, stworzyła recepturę na ciasto tak lekkie i smaczne, że dziewczyny błyskawicznie je pokochały.
W wersji klasycznej występuje w kolorze zielonym, ale coraz częściej można spotkać je też w różu, żółci czy nawet błękicie. Najważniejsze jednak jest to, co kryje się pod marcepanową powłoką: biszkopt, aksamitny krem waniliowy, dżem malinowy i bita śmietana uformowana w charakterystyczną kopułę. Na samym czubku jest ozdobna różyczka z marcepanu.
Jak zrobić szwedzkie ciasto księżniczki?
Dzień wcześniej możesz wtedy upiec biszkopt i zrobić waniliowy krem - przetrwa w lodówce do składania ciasta. Kiedy masz już gotowy biszkopt i wszystko przestygło, przygotowanie tortu to w zasadzie tylko składanie. Ubij śmietanę, złóż warstwy, uformuj kopułę i przykryj marcepanem. Brzmi groźnie, ale wszystko da się ogarnąć w domowych warunkach.
Uważaj tylko na jedną kluczową dla udanego ciasta rzecz: masa marcepanowa nie może być za cienka, bo się porwie. I nie śpiesz się przy układaniu kopuły – im wolniej i delikatniej, tym lepiej przylegnie. Gotową masę marcepanową na kopułę i różyczkę kupisz w większości marketów. Wystarczy tylko ją zabarwić i rozwałkować. Z przygotowania różyczki (jedynej ozdoby w oryginalnej wersji) możesz zrezygnować, ale jeśli masz uzdolnienia plastyczne, to będzie formalność i sprawi ci do tego przyjemność.
Przepis na szwedzkie ciasto księżniczki
Składniki na biszkopt (na formę o śr. 20-21 cm):
- 100 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 150 g drobnego cukru
- 4 jajka w temp. pokojowej
Składniki na krem:
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- 6 dużych żółtek
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 35 g mąki pszennej
- 1 laska wanilii
Dodatkowe składniki do środka:
- 800 g schłodzonej śmietany kremówki 36%
- 135 g świeżych malin
- 3 łyżki gładkiego gęstego dżemu malinowego (bez pestek)
Składniki na wierzch:
- 500 g gotowej masy marcepanowej
- różowy lub zielony barwnik spożywczy
- cukier puder do podsypania i oprószenia
Składniki na różyczkę (opcjonalną):
- 25 g gotowej masy marcepanowej
- barwnik spożywczy w proszku lub w żelu
- cukier puder do podsypania
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej przygotuj krem: podgrzej mleko z wanilią – najpierw rozkrój laskę i wyciągnij ziarenka. Wrzuć je razem z laską do mleka, zagotuj i zdejmij z ognia. Usuń laskę wanilii. W osobnej misce ubij żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj mąki. Wlej powoli pół szklanki gorącego mleka, miksując cały czas. Przelej wszystko do garnka z resztą mleka. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Przykryj folią spożywczą tak, by dotykała kremu. Wystudź i wstaw do lodówki.
- Przygotuj biszkopt: wymieszaj i przesiej obie mąki. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (tylko spód), boków nie smaruj. Piekarnik nagrzej do 160 st. C. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Potem, na niskich obrotach miksera, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wmieszaj mąkę – delikatnie, szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Przełóż masę do tortownicy. Piecz 40 minut, aż patyczek będzie suchy. Po wyjęciu upuść formę z wysokości 50 cm na blat. Zostaw do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Potem oddziel nożykiem boki.
- Ubij śmietanę na sztywno i schowaj do lodówki.
- Zrób różyczkę z marcepanu: dodaj barwnik do masy marcepanowej, zagnieć i uformuj rolkę o długości 16 cm. Pokrój ją na kawałki o długości 2 cm i zagnieć w kulki. Na papierze do pieczenia podsypanym cukrem pudrem rozmieść kuleczki w odległości i rozwałkuj. Uformuj z nich lekko wypukłe, naturalnie wyglądające płatki i sklej w różę na zakładkę, jeden dookoła drugiego, zaczynając od środka. Włóż różę do lodówki.
- Złóż ciasto: biszkopt przekrój na trzy blaty. Na pierwszy nałóż krem, potem dżem - zostaw 1 cm marginesu od brzegu. Dodaj maliny. Wymieszaj 2 łyżki śmietany z 1 łyżką kremu i rozsmaruj na malinach. Połóż drugi blat, posmaruj kremem. Na to trzeci blat i reszta kremu. Uformuj kopułę z bitej śmietany, bardzo cienko posmaruj też boki. Schłodź 1-1 i 1/2 godziny w lodówce.
- Przygotuj marcepan na kopułę: zagnieć masę z barwnikiem, dosypując cukru pudru, aż przestanie się kleić. Rozwałkuj między papierami do 40 cm średnicy.
- Wyjmij tort z lodówki, nakryj delikatnie kołem z marcepanu. Dłońmi dopasuj do kopuły, odetnij nadmiar. Oprósz cukrem pudrem i włóż do lodówki na co najmniej godzinę przed podaniem.
- Przed podaniem ozdób czubek kopuły różyczką. Podawaj do kawy.
Kiedy najlepiej podać ciasto księżniczki?
To ciasto idealne na specjalne okazje, nie tylko na koniec września w Szwecji. Zrobi wrażenie i sprawi przyjemność miłośnikom marcepanu na urodziny, niewielkie wesela i rocznice. Jeśli szukasz czegoś spektakularnego, ale nie zbyt słodkiego, to strzał w dziesiątkę. Lekkość śmietany i kwaskowatość malin balansują krem i marcepan, dzięki czemu zjada się je bez poczucia przesytu.
















