To obłędnie pyszne, mocno czekoladowe i pachnące kawą ciasto nazywa się po szwedzku kärleksmums. Określenie „kärleksmums” w dosłownym tłumaczeniu oznacza „smakołyki miłości”, co idealnie pasuje do tego ciasta. Możesz upiec je na Walentynki, ale równie dobrze sprawdzi się w środku lata - jako słodki wyraz miłości do najbliższej rodziny i przyjaciół.
Najlepszy przepis na kärleksmums
W Internecie znajdziesz różne przepisy na ten szwedzki przysmak, jednym z popularniejszych jest kärleksmums z szaloną ilością wiórków kokosowych, którymi posypuje się jeszcze ciepłą polewę. W innych recepturach wierzch ciasta, zamiast kakaowej polewy, zdobi domowy lukier.
Jednak u mnie w rodzinie nie wszyscy dorośli lubią smak kokosa i słodycz lukru, za to wszyscy uwielbiają smak oraz aromat świeżo zaparzonej kawy, dlatego najczęściej robię kärleksmums w wersji kawowej. Nawet 2 blaszki to czasem za mało tych dla moich głodomorów. Przepis jest prosty jak budowa cepa, a całość zajmuje ok. 35 minut (i to już razem z pieczeniem!).
Przepis na ciasto czekoladowe po szwedzku, czyli kärleksmums
Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm):
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mocnej, świeżo zaparzonej kawy
- 150 g masła, rozpuszczonego w rondelku
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki mleka 3,2%
Na polewę:
- 2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki mocnej kawy, np. espresso
- 50 g masła, rozpuszczonego w rondelku
Sposób przygotowania:
- W misce dokładnie wymieszaj mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia.
- Dodaj do suchych składników świeżo zaparzoną mocną kawę (ale już nieco przestudzoną), rozpuszczone masło, jajka i mleko.
- Miksuj masę na średnich obrotach miksera, aż uzyskasz jednolite ciasto.
- Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku (180°C) przez około 20-25 minut.
- W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową, mieszając cukier puder, kakao, łyżki mocnej kawy i rozpuszczone masło.
- Po upieczeniu ciasta, odstaw je do ostygnięcia, a następnie równomiernie rozprowadź polewę czekoladową na wierzchu.
- Pozwól, aby polewa zastygła, a następnie pokrój ciasto na kwadratowe kawałki.
Ciasto czekoladowe po szwedzku najlepiej smakuje po schłodzeniu. Ja czasem wstawiam je do lodówki przed podaniem, żeby polewa ładnie zastygła na wierzchu. Jeśli lubisz świeże owoce, możesz dodać akcent od siebie i ozdobić ciasto dodatkowo np. malinami, wiśniami, porzeczkami, jagodami, a nawet kawałkami słodkich śliwek.
To żaden afront wobec Szwedów, a szkoda nie skorzystać z tego, co oferuje nam lato. Pamiętaj tylko, że kärleksmums zawiera sporo kawy - jeśli chcesz poczęstować nim dzieci, zrób je z kawy bezkofeinowej.
















