Gołąbki po gorlicku albo inaczej gołąbki gorlickie to proste i przepyszne gołąbki bez zawijania. Robi się je w formie kotletów przypominających mielone, z tą różnicą, że do mięsa trzeba dodać pokrojoną oraz podduszoną kapustę. Całość podana jest w typowym dla gołąbków sosie pomidorowym, dzięki czemu smak jest bardzo podobny do oryginalnego dania, a czas wykonania - o połowę krótszy. Jeśli chcesz zadziałać jeszcze bardziej ekspresowo, zrezygnuj z samodzielnego przygotowania sosu i skorzystaj z dobrej jakości passaty pomidorowej, doprawionej do smaku majerankiem i oregano.
Przepis na gołąbki po gorlicku
Składniki:
Na kotlety gołąbkowe:
- 450 g mielonego mięsa (np. z łopatki wieprzowej)
- 150 g marchewki
- ok. 150 g korzenia pietruszki
- 150 g kapusty włoskiej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- do panierowania: mąka pszenna
- do smaku: sól, pieprz
Na sos pomidorowy:
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
- Zacznij od zrobienia sosu pomidorowego. Do garnka wlej bulion i ustaw go na małej mocy palnika.
- Do bulionu dodaj koncentrat pomidorowy i zamieszaj.
- Następnie dodaj przyprawy. Sos do prowadź do wrzenia i zmniejsz moc kuchenki, by tylko lekko mrugał.
- Do szklanki odlej ok. 1/3 bulionu i odstaw na kilka minut, do lekkiego przestudzenia.
- Do szklanki z lekko przestudzonym bulionem pomidorowym dodaj śmietanę i mąkę. Całość bardzo dokładnie rozetrzyj łyżką. Nie może być żadnych grudek.
- Do szklanki wlej jeszcze trochę wrzącego bulionu. Zamieszaj zawartość szklanki i od razu wlej wszystko do garnka z gotującym się sosem, cały czas mieszając. Zahartowana śmietana z mąką powinna idealnie połączyć się z sosem.
- Całość zagotuj, a następnie dodaj szklankę przecieru pod sam koniec gotowania, zamieszaj.
- Gotowy sos odstaw i zabierz się za przygotowanie gołąbkowych kotletów. Marchewkę i pietruszkę obierz oraz zetrzyj na dużych oczkach tarki lub w malakserze.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj.
- W dużej misce umieść zmielone mięso, startą marchewkę i pietruszkę, cebulę, a także czosnek.
- Kapustę włoską poszatkuj drobno.
- Poszatkowaną kapustę wrzuć na wrzącą, lekko osoloną wodę.
- Gdy woda ponownie zawrze, gotuj kapustę ok. 3 minut, aby nieco zmiękła.
- Następnie przelej ją zimną wodą i dobrze odsącz.
- Odsączoną kapustę przełóż do miski z pozostałymi składnikami.
- Dodaj również bułkę tartą, jajko, sól oraz świeżo zmielony pieprz.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej masy formuj gołąbki po gorlicku, czyli zgrabne kotleciki.
- Następnie obtaczaj je w mące i smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron, aż się zarumienią.
- Na koniec przesmażone gołąbki przełóż do szerokiego garnka lub woka i dolej odrobinę gorącej wody.
- Duś je na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
Kiedy gołąbki po gorlicku będą już miękkie, podgrzej przygotowany wcześniej sos pomidorowy i podawaj całość na 1 talerzu. A jeśli spodobał ci się ten przepis, koniecznie zapisz się do naszego redakcyjnego kanału messengerowego. Znajdziesz tam m.in. przepis na wyśmienite gołąbki po turecku oraz patent na gotowanie ryżu do gołąbków.
Źródło przepisu: www.bedziejedzone.pl















