Marynat do mięsa jest bez liku, ale najczęściej pojawiają się podobne smaki. Za to szynka w kawie, to coś zupełnie innego. Smak pobudzającego napoju czuć w niej wyraźnie, nie mówiąc o wszystko spowijającym zapachu, który od razu pobudza apetyt. Domownicy i goście oniemieją z zachwytu. Możesz zaserwować z pieczonymi ziemniaczkami lub purée, do tego podaj lekką surówkę. 

Szynka w kawie: składniki

Do wykonania tego niezwykłego przepisu, potrzebna jest kawa sypana. A jeśli masz tylko ziarnistą, to jeszcze lepiej. Świeżo zmielona da taki aromat, jak żadna inna. Kawa rozpuszczalna tutaj się nie sprawdzi. Poniżej znajdziesz składniki na przyrządzenie szynki, o przybliżonej wadze 1 kilograma, ale jeśli chcesz, możesz zrobić większą porcję. Wtedy zwiększ też ilość składników na marynatę. Szynkę możesz zastąpić też innym mięsem, np. schabem, polędwiczką, łososiem, kurczakiem (dowolne części).

  • szynka wieprzowa, ok. 1 kg (może być też inne mięso)
  • 50 g roztopionego masła
  • 3 łyżki kawy sypanej
  • 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego (lub dowolny inny)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz do smaku

Jak zrobić szynkę w kawie?

  1. Mięso oczyść dokładnie z błonek i ewentualnych pozostałości kości. Opłucz je  i osusz ręcznikiem papierowym. Nanieś na nie płynne masło.
  2. Kawy nie trzeba zaparzać, potrzebna jest w formie sypkiej (jeśli masz ziarna, to wystarczy, że je zmielisz, będzie jeszcze bardziej aromatycznie). Wsyp ją do miseczki, dołóż cukier, wędzoną paprykę, gałkę muszkatołową, pieprz i sos sojowy (ponieważ jest słony, nie trzeba już dodawać soli). Wymieszaj je dokładnie. Taką mieszanką natrzyj całe mięso. Zawiń ją w folii spożywczej lub aluminiowej i wstaw do lodówki na całą noc.
  3. Kolejnego dnia wyjmij szynkę w kawie z lodówki, niech się ogrzeje przez chwilę, najlepiej do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzej do 100 stopni Celsjusza. Potem przełóż mięso do naczynia żaroodpornego (ewentualnie do rękawa do pieczenia). Umieść je w piekarniku i odmierz około 5 godzin. Gotowa szynka w kawie powinna jeszcze poleżeć w nim jeszcze przez 2 godziny, nie otwieraj drzwiczek lub uchyl je, ale tylko nieznacznie. Smak jest minimalnie zbliżony do sosu barbecue.