Nie wyobrażasz sobie zimy bez słoiczka domowego dżemu truskawkowego? A może co roku gotujesz sok, który później znika z półki szybciej niż się pojawił? Jeśli sezon truskawkowy to dla ciebie idealna okazja na uzupełnienie domowych zapasów, koniecznie zwróć uwagę, jaką odmianę truskawek wybierasz, bo nie każda nadaje się do przetworów. Niektóre są zbyt wodniste, inne za mało aromatyczne, ale są i takie, które sprawdzają się idealnie. Oto kilka najlepszych propozycji, które warto wziąć pod uwagę.
Jakie truskawki na przetwory? To najlepszy wybór
Jeśli trafisz na stoisku na odmianę Senga (często podpisywana jako Senga Sengana), nie wahaj się ani chwili. To najbardziej popularna odmiana truskawek na przetwory, znana już od ponad 50 lat. Zdecydowanie jest królową dżemów, soków i konfitur, bo to jedna z najsłodszych truskawek dostępnych na rynku. Owoce są drobne, ale wyjątkowo soczyste i cechuje je intensywny, ciemnoczerwony kolor oraz bardzo mocny zapach.
Dodatkowo Senga dobrze się rozgotowuje, dzięki czemu szybko uzyskasz gęsty dżem bez konieczności używania dużej ilości cukru czy przeróżnych sztucznych zagęszczaczy. Wszystko to sprawia, że te truskawki są wprost idealne do konfitur, które mają być gęste i pachnieć latem.
Inne polecane odmiany truskawek
A jeśli na swoim straganie nie znajdziesz truskawek Senga, to jeszcze nic straconego. Jest kilka innych odmian, które też bardzo dobrze sprawdzają się do domowych przetworów, a wśród nich wyróżnić można na przykład:
- Truskawki malinowe (nazywane też purpuratkami lub murzynkami) - są niewielkie i mają niemal bordowy kolor oraz wyjątkowo słodki smak. Ich miąższ jest dość zbity i pełen soku, a po ugotowaniu zachowuje intensywny kolor i piękny zapach. Do tego takie truskawki nie puszczają zbyt dużo wody, więc nie musisz długo odparowywać dżemów czy konfitur.
- Dukat - jej owoce są duże, jędrne, intensywnie czerwone. Mają bardzo przyjemny, klasyczny smak – słodki, ale nie za bardzo. Dżem truskawkowy z Dukata będzie miał piękny kolor, a po przetarciu, idealnie gładką konsystencję.
-
Pandora - mają piękny pomarańczowo-czerwony kolor i bardzo charakterystyczny, winno-słodki smak. Po ugotowaniu daje intensywny aromat, a przetwory z niej nie potrzebują wielu dodatków. Warto też wiedzieć, że jej owoce łatwo się odszypułkowują, więc oszczędzisz sporo czasu przy obróbce.
Truskawki na przetwory - na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Odmiana to jedno, ale ważne są też cechy samych owoców, dlatego zawsze wybieraj truskawki dojrzałe, ale nie przejrzałe. Unikaj owoców z oznakami pleśni, zgniecenia czy wyciekającego soku. Najlepsze truskawki do przetworów mają intensywny kolor i mocno wyczuwalny zapach jeszcze zanim włożysz je do garnka. Jeśli tylko masz możliwość, kupuj je rano – są świeższe, a po południu często już leżą długo na słońcu.

















