Ryby często pojawiają się na naszych talerzach, ale najczęściej kręcimy się wokół tych samych gatunków. Dorsz, łosoś, ewentualnie pstrąg, czyli bezpieczne wybory, które dobrze znamy. Ale jeśli masz ochotę spróbować czegoś innego, delikatnego w smaku, łatwego w przygotowaniu i przy okazji tańszego, warto rozejrzeć się za mniej oczywistymi gatunkami. Jedną z takich propozycji jest amur. Niby niepozorna słodkowodna ryba, a potrafi zaskoczyć.

Co to za ryba amur?

Amur to słodkowodna ryba pochodząca z Azji, ale od lat hodowana też w Polsce. Często pojawia się w stawach razem z karpiem, bo… czyści dno. Jej zadaniem w naturze jest zjadanie roślin, dlatego czasem nazywana jest „roślinożernym strażnikiem zbiorników”. Ale to nie ekologia czyni ją ciekawą, tylko smak. Mięso amura jest jasne, jędrne i delikatne. Nie ma intensywnego zapachu, jak np. karaś czy karp. Pod względem smaku amur jest czymś między pstrągiem, a sandaczem. Idealnie przyjmuje przyprawy, ale nie potrzebuje ich wiele. Sól, pieprz i masło w zupełności wystarczą.

Ciekawostka: amur rośnie bardzo szybko. W naturalnych warunkach może osiągnąć nawet metr długości i 30 kg wagi, ale w handlu najczęściej spotykasz osobniki ok. 2-4 kg, wtedy ich mięso jest najdelikatniejsze.

Adobe Stock, Sergey Ryzhov

Jak jeść rybę amur?

Jedna z największych zalet amura to łatwość filetowania. Ma wyraźnie oddzielone ości, które po obróbce termicznej można wyciągnąć jednym ruchem ręki. W filecie nie zostaje prawie nic. Dlatego wielu kucharzy poleca go osobom, które nie lubią „grzebać” w rybie przy jedzeniu.

Amur jest bardzo uniwersalny. Można go piec, grillować, smażyć, gotować na parze, dusić w sosie. Świetnie sprawdza się w kuchni azjatyckiej, bo dobrze chłonie przyprawy i sosy. Ale najwięcej zyskuje wtedy, gdy potraktujesz go najprościej, czyli usmażysz na maśle.

Przepis na amura smażonego na maśle

Składniki:

  • filet z amura (ok. 200-300 g na osobę)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki masła klarowanego (lub zwykłego)
  • mąka pszenna (do oprószenia)
  • natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania:

  1. Filet osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem.
  2. Delikatnie obtocz rybę w mące z obu stron.
  3. Na patelni rozgrzej masło. Kiedy zacznie lekko bulgotać, połóż filet skórą do dołu.
  4. Smaż na średnim ogniu przez ok. 4-5 minut z jednej strony, aż skórka będzie złota i chrupiąca.
  5. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2-3 minuty.
  6. Podawaj z koperkiem, natką pietruszki albo prostą surówką z ogórka kiszonego.