Rolada wielkanocna z jaj to nie tylko ładna przystawka, ale też pełnowartościowe danie. Idealne na świąteczny stół – bez zbędnego wysiłku, ale z efektem, którego się nie powstydzisz. Zrób ją w tym roku, mało kto zna ten przepis i na pewno zabłyśniesz jak najjaśniejsza gwiazda. Nawet teściowa cichutko pochwali twoją pracę.
Jak zrobić roladę wielkanocną z jaj?
Składniki:
- 600 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka (najlepiej z fileta, będzie delikatniejsze)
- 1 jajko (do masy mięsnej)
- 1 łyżka bułki tartej (można zastąpić zmielonymi płatkami owsianymi lub kaszą manną)
- sól i pieprz (do smaku – u mnie ok. pół łyżeczki soli i szczypta pieprzu)
- szczypta czosnku granulowanego lub 1 ząbek przeciśnięty przez praskę
- 4 jajka ugotowane na twardo (na farsz)
- 1 pęczek natki pietruszki, koperku lub szczypiorku (możesz też je połączyć)
- 1 mała cebula (najlepiej biała, delikatniejsza w smaku)
- 1 łyżka majonezu lub śmietany 18% (dodaje wilgoci farszowi, ale nie jest konieczna)
- folia aluminiowa do zawinięcia rolady
Sposób przygotowania:
- Zacznij od jajek. Ugotuj je na twardo – około 9 minut od zagotowania wody. Gotowe zalej zimną wodą, obierz i pokrój w średnią kostkę.
- Przygotuj farsz. Posiekaj zieleninę bardzo drobno, to samo zrób z cebulą – jeśli nie lubisz surowej, możesz ją wcześniej zeszklić na patelni. Dodaj jajka, cebulę i zieleninę do miski, wymieszaj. Na koniec dorzuć majonez lub śmietanę – masa powinna być lekko wilgotna, ale nie mokra. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
- Czas na mięso. Do dużej miski wrzuć mielone mięso, dodaj jajko, bułkę tartą, przyprawy. Wszystko dokładnie wyrób ręką, aż masa stanie się jednolita i gładka. Jeśli jest zbyt wilgotna, dodaj jeszcze odrobinę bułki.
- Formowanie rolady. Na blacie rozłóż duży kawałek folii aluminiowej. Wyłóż mięso i rozprowadź je równomiernie w kształt prostokąta – mniej więcej 1,5–2 cm grubości. Zostaw trochę luzu przy brzegach, by rolada dobrze się zwinęła.
- Dodawanie farszu. Na środku mięsa ułóż farsz z jajek – nie za dużo, by nie wypłynął przy zwijaniu. Zostaw z każdej strony ok. 2 cm marginesu.
- Zwijanie. Za pomocą folii delikatnie zwiń mięso w roladę. Sklej boki i dobrze dociśnij, by nie było pustych przestrzeni. Owiń ciasno w folię – jak cukierek – końcówki skręć.
- Pieczenie. Ułóż roladę na blaszce i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 45–50 minut. Po tym czasie odwiń folię i dopiecz jeszcze 10 minut, by wierzch się lekko przyrumienił (jeśli chcesz efekt chrupiącej skórki).
- Studzenie. Po upieczeniu daj jej całkowicie ostygnąć – dopiero wtedy pokrój. Na gorąco może się kruszyć.
Wariacje i zamienniki składników
Podstawowy przepis można dowolnie modyfikować. Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak, dodaj do masy mięsnej trochę musztardy lub łyżkę tartego parmezanu. Świetnym dodatkiem do farszu będą też:
- pieczarki podsmażone z cebulą,
- szpinak (świeży lub mrożony – dokładnie odciśnięty z wody),
- suszone pomidory w oleju (pokrojone drobno),
- ser feta lub serek kanapkowy z ziołami,
- ser mozzarella dla efektu ciągnącego się środka.
Wersję dietetyczną uzyskasz, rezygnując z dodatku majonezu, a mięso zamień na indyka, który ma niższą zawartość tłuszczu. Możesz też upiec roladę w papierze do pieczenia zamiast w folii – to zapewni choć minimalną cyrkulację powietrza.
Jak szybko zrobić roladę drobiową?
Żeby ułatwić sobie życie, rozłóż przygotowania na dwa dni. Pierwszego zrób masę mięsną i farsz – oba składniki możesz przechowywać w lodówce, szczelnie przykryte. Drugiego dnia zostaje tylko formowanie i pieczenie. Jeśli zależy Ci na czasie, użyj:
- gotowego mielonego mięsa drobiowego
- ugotowanych wcześniej jajek (w lodówce mogą czekać nawet 3 dni),
- zamrożonej zieleniny (ważne, by była dobrze rozmrożona i odsączona),
- przyprawionego mięsa z marketu – ale wtedy lepiej sprawdź skład.
Roladę możesz też upiec wcześniej – nawet 2 dni przed świętami. Przechowuj ją w lodówce, zawiniętą w folię lub pojemniku, a przed podaniem pokrój na plastry.
Czy rolada nadaje się do mrożenia?
Tak – i to bardzo dobrze. Najlepiej zamrozić ją już po upieczeniu, pokrojoną w plastry. Wystarczy ułożyć je w pojemniku, oddzielając np. papierem do pieczenia, by łatwo było wyjąć pojedyncze porcje. Po rozmrożeniu możesz podgrzać ją w piekarniku lub mikrofalówce – zachowuje smak i strukturę.
Co dobrego w środku? Wartości odżywcze i zdrowotne składniki
Mięso drobiowe to źródło białka o wysokiej przyswajalności, mało tłuszczu i niewiele kalorii – szczególnie filet z kurczaka i indyka. Jajka – mimo że czasem demonizowane – są bardzo wartościowe. Zawierają witaminy A, D, E, B12, żelazo, cynk i lecytynę, które wspierają układ nerwowy i pamięć. Zielenina, taka jak natka pietruszki i koperek, to naturalne źródło witaminy C, beta-karotenu, wapnia i magnezu.

















