Nie od dziś wiadomo, że ciasto drożdżowe najlepiej smakuje w dniu pieczenia. Podobnie jest z drożdżówkami, dlatego gdy odkryłam przepis na nocne cynamonki, pokochałam je całym sercem. Całą pracę wykonuję wieczorem, by rano jedynie upiec puchate i aromatyczne bułeczki. Ten przepis to również świetny pomysł, gdy spodziewasz się gości. Cynamonki z polewą śmietankową, podane jeszcze ciepłe z piekarnika, na pewno ich zachwycą od pierwszego kęsa.

Nocne ciasto drożdżowe

Sekretem tych cynamonek jest nocne ciasto drożdżowe, czyli takie, które wyrasta przez całą noc w niskiej temperaturze (zazwyczaj w lodówce). Dzięki temu drożdże wolniej pracują w cieście, sprawiając że to po upieczeniu jest zdecydowanie lżejsze, bardziej puszyste i nie czerstwieje tak szybko jak tradycyjnie przygotowane. Cynamonki przygotowane wieczorem, a upieczone rano rosną w piekarniku jak szalone, są mięciutkie i delikatne jak puch. Zapewniam, że jak tylko wypróbujesz ten przepis, to na zawsze zagości on w twoim menu. Dodatek śmietankowej polewy nadaje im charakteru i wyrazu.

Adobe Stock, Africa Studio

Przepis na nocne cynamonki

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki tortowej
  • 10 g suchych drożdży
  • 230 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 70 g roztopionego masła
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 85 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
  • 2 łyżeczki cynamonu

Składniki na śmietankową polewę:

  • 55 g miękkiego masła
  • 100 g serka śmietankowego
  • 4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw zrób ciasto drożdżowe. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj suche drożdże, sól i cukier. Wbij całe jajka, wlej ciepłe mleko i wymieszaj składniki z grubsza. Wlej do nich roztopione masło i wyrób gładkie i jednolite ciasto drożdżowe. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  2. Wyrośnięte ciasto wyrób przez chwilę i rozwałkuj na duży prostokąt. Posmaruj go miękkim masłem, oprósz cukrem i cynamonem. Zwiń jak roladę i pokrój na 12 kawałków. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach (ciasto mocno wyrasta podczas pieczenia w piekarniku). Całą blachę owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na noc (minimum 8 godzin).
  3. Następnego dnia wyjmij blachę na blat i odwiń z folii. Pozostaw bułeczki do ocieplenia na pół godziny. Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz bułeczki przez 30-35 minut, aż będą puszyste i rumiane. Gotowe cynamonki posmaruj śmietankową polewą. Zrób ją, mieszając serek z masłem i cukrem pudrem do powstania gładkiej masy.

Źródło przepisu: ilovebake.pl