Z zewnątrz wyglądają jak przystawka z dobrej restauracji – eleganckie, precyzyjnie udekorowane, podane z pomysłem. A jednak wszystko, czego potrzebujesz, masz najprawdopodobniej już w lodówce. Cała magia dzieje się w połączeniu prostych składników i podaniu ich w nieoczywisty sposób. To przepis, który uratuje cię, gdy chcesz zrobić coś bardziej efektownego, ale niekoniecznie masz czas ani budżet na wyszukane składniki. Przy okazji – to też świetna propozycja na wykorzystanie produktów, które zostały z lodówki po świętach lub większym gotowaniu.

Przepis na jajka faszerowane pastą z szynki

Te faszerowane jajka będą idealne na stół wielkanocny, kiedy chcesz zaskoczyć gości albo po prostu masz ochotę na coś niebanalnego. U mnie te jajka schodzą w pierwszej kolejności.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 100 g szynki wędzonej (może być w plasterkach lub kawałku)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 mały ogórek kiszony
  • 1 łyżeczka musztardy (np. sarepska)
  • 1/4 małej czerwonej cebuli
  • sól i pieprz do smaku
  • kiełki (np. brokuła, rzodkiewki) do dekoracji
  • odrobina czerwonej papryki w proszku albo sumaku – opcjonalnie, do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo. Następnie zalej zimną wodą, ostudź i obierz. Przekrój jajka wzdłuż na pół i delikatnie wyjmij żółtka.
  2. W misce rozgnieć żółtka widelcem. Dodaj drobno posiekaną szynkę wędzoną (możesz też ją zmielić lub zblendować, jeśli chcesz bardzo kremową pastę).
  3. Dołóż majonez, śmietanę, musztardę oraz bardzo drobno pokrojony ogórek i cebulę. Wymieszaj wszystko dokładnie na jednolitą pastę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Nałóż farsz do połówek jajek – możesz użyć łyżeczki albo rękawa cukierniczego, jeśli chcesz uzyskać bardziej elegancki efekt.
  5. Udekoruj kiełkami i ewentualnie oprósz odrobiną czerwonej papryki lub sumaku.
  6. Jajka faszerowane pastą z szynki wstaw do lodówki na 1–2 godz. Schłodzone smakują lepiej. 

To i owo możesz zmienić

Zamiast szynki wędzonej możesz użyć np. pieczonego kurczaka, resztek pieczeni z obiadu albo nawet kawałka boczku – dobrze wysmażony doda charakteru i głębi smaku. Tuńczyk z puszki to kolejna szybka i niedroga opcja – wystarczy dobrze go odsączyć. Jeśli nie masz majonezu albo po prostu chcesz coś lżejszego, zastąp go gęstym jogurtem naturalnym lub typu greckiego. Dobrze sprawdza się też mieszanka – pół na pół, żeby zachować kremowość, ale trochę odchudzić farsz. Zamiast ogórka kiszonego możesz dorzucić konserwowy, kilka posiekanych kaparów albo oliwek – uzyskasz bardziej śródziemnomorski twist. 

Nie masz czerwonej cebuli? Biała lub dymka też dadzą radę – ważne, żeby pokroić je bardzo drobno, żeby nie dominowały. Dla urozmaicenia możesz dodać odrobinę chrzanu, pasty z suszonych pomidorów albo szczyptę ostrej papryki. Lubisz świeże zioła? Szczypiorek, koperek, natka pietruszki – każdy z nich podkręci smak i doda świeżości. Jeśli chcesz zaszaleć, wrzuć trochę pokrojonego w kostkę sera feta albo odrobinę startego parmezanu do farszu. Zaskoczy cię, jak to dobrze pasuje, a jajka faszerowane pastą z szynki będą rewelacyjne.

Na jakie okazje najlepiej sprawdzą się te jajka?

To świetna przystawka na wielkanocne śniadanie, elegancką kolację lub domowe przyjęcie. Sprawdzą się też na lunch do pracy – wystarczy je zapakować w szczelny pojemnik. Możesz też ułożyć je na liściach sałaty na większym półmisku – będą wyglądać efektownie i apetycznie. Nadają się też do menu finger food – małe, poręczne, bez konieczności krojenia. Ułóż je na czarnej lub granatowej desce – kontrast kolorów zrobi swoje. Posyp odrobiną gruboziarnistej soli lub pestkami granatu, jeśli chcesz dodać koloru. Kiełki ułóż dekoracyjnie, a jeśli masz jadalne kwiaty (np. bratki, nagietki), możesz je wykorzystać jako detal – nadają daniu restauracyjny sznyt.