Jeszcze kilka lat temu nawet bym nie pomyślała, żeby zabierać się za ciasto drożdżowe. Samo wyrabianie, wyrastanie i czekanie skutecznie mnie zniechęcało. Wolałam kupować gotowe bułeczki drożdżowe z różnym nadzieniem. Także cynamonki kupowałam często, bo dzieci uwielbiają. Ale odkąd ceny za 1 sztukę przyprawiają mnie o ból głowy dałam się wreszcie namówić, by zrobić samodzielnie drożdżowe cynamonki. I okazało się, że to bardzo prosta sprawa i nie było się czego obawiać.
Najlepszą recenzją jest to, że gdy tylko wyciągam blachę pełną bułeczek, córki już wyciągają łapki po jeszcze ciepłe bułeczki, a po 1 dniu nie ma pół blachy. I tak raz w tygodniu muszę im piec kolejną porcję.

Proste, drożdżowe cynamonki - ulubione bułeczki dzieci

Do ich przygotowania używam świeżych drożdży. Dodatkowo masło, jajka, mąka, cukier, mleko i cynamon. To wszystko, bo stworzyć cudownie aromatyczne drożdżowe ślimaczki pachnące cynamonem i jesienią.

Ważne wskazówki
Żeby ciasto wspaniale wyrosło, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a dodatkowo mleko lekko podgrzane, a masło bardzo miękkie, by bez problemu dało się rozsmarować. Każdy zimny składnik może spowodować, ze ciasto nie urośnie, albo siądzie już po wyrośnięciu.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka do ciasta + 1 jajko do posmarowania po wierzchu
  • 70 g masła

Nadzienie

  • 70 g masła
  • 3 łyżki mielonego cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego

Przygotowanie drożdżowych cynamonek krok po kroku

  1. Zacznij od rozczynu. Świeże drożdże o temperaturze pokojowej rozdrobnij do rondelka albo większej miski. Dodaj 1 łyżeczkę cukru i rozcieraj razem aż drożdże się rozpuszczą. Dodaj 1 łyżkę mąki oraz 100 ml ciepłego mleka, całość dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
  2. W tym czasie do miski wsyp mąkę, dodaj resztę cukru, resztę letniego mleka, szczyptę soli i dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy i zacznij powoli mieszać ciasto. Możesz to robić ręcznie, lub w mikserze specjalnym hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego. Następnie dodaj roztrzepane jajka i dalej wyrabiając wrzucaj małe kawałki bardzo miękkiego masła. Ciasto wyrabiaj około 15 minut do czasu, aż zacznie odchodzić od ręki, albo haka i będzie sprężyste i gładkie.
  3. Ciasto odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce i przykryj bawełnianą ściereczką. Po tym czasie powinno podwoić a nawet potroić objętość. 
  4. W międzyczasie przygotuj nadzienie. w rondelku roztop masło. W misce połącz cukier z cynamonem.
  5. Na blat posypany mąką wyłóż ciasto i chwilę je wyrabiaj, by pozbyć się nadmiaru powietrza. 
  6. Podziel ciasto na 2 części. Każdy kawałek delikatnie rozwałkuj na placek o wymiarach 30 x 30 cm.
  7. Każdy placek posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cukru z cynamonem na całej powierzchni. 
  8. Placek zwijaj jak roladę a następnie krój na plastry i szerokości ok 2 cm. 
  9. Każdy kawałek układaj na głębokiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz je układać w większych odstępach i otrzymasz zgrabne bułeczki, lub bliżej - wtedy po upieczeniu będą do siebie ściśle przylegać i będą takie odrywane cynamonki. Moje dzieci lubią właśnie takie połączone, zlepione. Zaletą jest to, że wolniej wtedy wysychają.
  10. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C
  11. Odstaw blachę z bułkami przykrytymi ściereczką jeszcze raz na na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
  12. Po tym czasie wierzch cynamonek posmarować roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika na ok. 20 minut - powinny pięknie urosnąć i się zarumienić. 

Po wyjęciu pozostaw do ostygnięcia, choć z tym może być kłopot, jak u mnie, a następnie zrób klasyczny lukier i polej nim każdą cynamonkę. My jemy bez lukru, są tak pyszne, że nie potrzebujemy dodatków.