Pierogi z dynią to wegetariański, jesienny klasyk. Ale brak mięsa nie oznacza, że danie jest pozbawione smaku. Wręcz przeciwnie, dzięki włoskiej recepturze to prawdziwe niebo w gębie. Wyglądają tak apetycznie, że ślinka aż cieknie na sam ich widok, a wnętrze skrywa przepyszne nadzienie. W dodatku robi się je prosto i nie potrzeba zbyt wielu składników.
Pierogi z dynią i parmezanem to jesienny hit
Jesienną wersję ukochanej, polskiej potrawy podkręcam włoskimi dodatkami. Dzięki nim dynia nabiera jeszcze więcej smaku, a pierogi, mimo że bez mięsa, za każdym razem zachwycają całą rodzinę. Ciasto robię błyskawicznie i też po włosku. Ta receptura przypomina nieco przepis na domowy makaron.
Do przygotowania tej potrawy można użyć dowolnego rodzaju dyni, chociaż najwygodniej będzie wykorzystać gatunek hokkaido lub piżmową, ponieważ nie trzeba tracić czasu na ich obieranie.
Przepis na jesienne pierogi z dynią i parmezanem
Składniki na nadzienie:
- 1 mniejsza dynia
- 1 szklanka parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- oliwa z oliwek
Ciasto na pierogi:
- 300 g mąki pszennej typu 00
- 3 jajka
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Dynię umyj i osusz. W zależności od odmiany, obierz ją, jeśli skórka jest zbyt gruba. Przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne z pestkami. Pokrój na niewielkie kawałki, by szybciej się upiekła.
- Kawałki dyni połóż na blachę i skrop oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez ok. 30 minut, aż dynia zmięknie i zacznie się karmelizować.
- W międzyczasie przygotuj ciasto na pierogi. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj sól, wbij jajka i wyrabiaj na gładkie, aksamitne ciasto. W razie potrzeby dodaj mąki lub ciepłej wody. Wyrobione ciasto odstaw na chwilę, by odpoczęło.
- Wyjmij dynię z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Następnie przełóż ją do naczynia i ugnieć na puree. Możesz też całość zblendować. Do środka dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz parmezan. Dokładnie wymieszaj.
- Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj i wycinaj kółka np. za pomocą szklanki. Na środek każdego krążka nakładaj łyżeczkę farszu i formuj pierogi. Możesz też pociąć ciasto na pasy i nakładać farsz w odstępach, a następnie przykryć drugim płatem ciasta i wykrawać kwadratowe ravioli.
- Gotowe pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj ok. 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Nakładaj na talerze i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Adobe Stock, Terry Davis1/Wirestock
Jak podawać pierogi z dynią i parmezanem?
Pierogi z dynią i parmezanem najlepiej smakują polane masłem z włoskimi ziołami, np. szałwią lub bazylią. Dodatkowo można zetrzeć kilka wiórków parmezanu. Dobrze sprawdzą się także tradycyjne, polskie dodatki do pierogów, np. podsmażona cebulka.















