Ostatnio na naszym kanale messengerowym widziałam świetny pomysł na przygotowanie jesiennych pierogów. Zainspirowało mnie do znalezienia innego przepisu na farsz z wykorzystaniem jesiennych skarbów. I to był strzał w 10. Mojemu mężowi bardzo smakowały, a szwagier od razu prosił o przepis. Ciasto na te pierogi jest delikatne i cieniutkie, a farsz wyrazisty i bardzo aromatyczny, dużo smaczniejszy niż w ruskich.
Jesienny farsz do pierogów
Farsz do jesiennych pierogów robię z leśnych grzybów. Wykorzystuję świeże okazy, które obgotowuję w wodzie, aż zmiękną. Sprawdzą się tutaj zarówno podgrzybki, jak i koźlarze czy maślaki. Możesz też wykorzystać kurki czy borowiki, jeśli akurat masz je pod ręką. Jeśli nie masz świeżych grzybów, to użyj mrożonych. Nie musisz ich wcześniej rozmrażać, dodaj je od razu do gotującej się wody i gotuj do miękkości.
Nie bawię się w krojenie grzybów do farszu. Mielę je w maszynce do mielenia mięsa i tym samym skracam czas przygotowania pierogów niemal o połowę. Pamiętaj, aby grzyby dobrze doprawić. Nie potrzebują one wielu dodatków. Smażona cebulka, sól i pieprz w zupełności wystarczą. Grzyby są na tyle aromatyczne, że farsz i tak smakuje nieziemsko.
Adobe Stock, zi3000
Przepis na jesienne pierogi z grzybami
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżka miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 szklanka ciepłej wody
Składniki na farsz:
- 500 g świeżych grzybów leśnych (lub mrożonych)
- 1 cebula
- 1 jajko
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Najpierw zrób ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj do niej sól, zrób w niej wgłębienie. Wlej do środka ciepłą wodę oraz dodaj masło. Wymieszaj składniki najpierw łyżką, a następnie rękami, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto (możesz dodać więcej wody, jeśli ciasto będzie za suche). Ciasto przełóż do miski i odstaw pod przykryciem na pół godziny, aby odpoczęło.
- W tym czasie przygotuj farsz do pierogów. Grzyby oczyść i umyj. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. Dodaj do niej grzyby. Gotuj je, aż zmiękną. Obraną cebulę pokrój w drobniutką kostkę i podsmaż ją na odrobinie oliwy. Powinna się zeszklić. Miękkie grzyby odcedź i połącz z cebulą. Całość zmiel w maszynce do mielenia mięsa na gładką masę. Dodaj do niej całe jajko i dopraw ją solą i pieprzem do smaku. Farsz ostudź przed lepieniem pierogów.
- Ciasto na pierogi podziel na kilka mniejszych porcji. Każdą rozwałkuj cienko i za pomocą szklanki wykrawaj z niej kółka. Na każde kółko nałóż łyżkę grzybowego farszu. Złóż pierogi na pół, a brzegi zlep w charakterystyczną falbankę. Gotuj je w garnku z osoloną wodą przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
















