Maślane bułeczki należą do moich ulubionych. Pięknie pachną masłem, a do tego doskonale smakują. Ostatnio przygotowałam je z nadzieniem budyniowym, a efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Wyszły delikatne, puszyste, a krem rozpływał się w ustach. Na pewno powtórzę je niejeden raz. 

Maślane bułeczki z budyniem - prosty przepis

Maślane bułeczki robię z ciasta drożdżowego. Jednak nie martw się jeśli nie jest ono twoim ulubionym. Z tym naprawdę świetnie się pracuje. Nie klei się do rąk, nie rwie i jest bardzo elastyczne. Przygotowane z poniższego przepisu od mojej teściowej doskonale nadaje się do nadziewania. Łatwo je skleisz, a podczas pieczenia budyń nie wypłynął mi z żadnej z nich. Na koniec oprósz je cukrem pudrem i pyszne co nieco do kawy masz gotowe. Moja rodzina je pokochała. Znikają w mgnieniu oka, jeszcze ciepłe i zawsze jest kłótnia o ostatnią. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku. 

Przepis na maślane bułeczki budyniowe

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 110 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • pół opakowania cukru wanilinowego
  • 24 g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 350 ml mleka
  • 2 łyżki cukru 
  • ziarenka z laski wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ugotowania budyniu w mniejszej ilości mleka niż w instrukcji na opakowaniu (budyń powinien wyjść bardzo gęsty). Do rondelka wlej mleko, zostawiając połowę szklanki. Mleko zagotuj z cukrem i ziarenkami z laski wanilii. W połowie szklanki rozrób proszek budyniowy. Wlej go do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotuj, aż zgęstnieje. Odstaw go do ostudzenia. Przykryj go folią tak, by dotykała budyniu (dzięki temu nie powstanie na nim kożuch).
  2. Następnie zrób ciasto na maślane bułeczki. Do miski wkrusz świeże drożdże i rozetrzyj je z 1 łyżeczką cukru. Dodaj łyżkę mąki i 2 łyżki mleka. Wymieszaj całość i odstaw na 15 minut do lekkiego podrośnięcia.
  3. W tym czasie rozpuść masło i odstaw je do ostudzenia. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj rozczyn drożdżowy, całe jajko i żółtko oraz mleko. Wymieszaj składniki do połączenia. Następnie wlej roztopione masło i wyrób gładkie ciasto. Przykryj je i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  4. Wyrośnięte ciasto podziel na 16 części. Każdą spłaszcz na placuszek, nałóż na niego łyżeczkę budyniu i zlep ciasto formując kształtną bułeczkę. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw na pół godziny, by się napuszyły. 
  5. Piecz maślane bułeczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut