Czekoladowe ciasto drożdżowe różni się od standardowego dodatkami i tym, że na początku część mąki trzeba zaparzyć w niewielkiej ilości mleka. Parzenie mąki ma wpływ na konsystencję ciasta, strukturę i wydłuża świeżość ciasta. Nabiera ono wilgotności i staje się jeszcze bardziej elastyczne, co przekłada się na jakość gotowego wypieku. Zrób snikersowe ciasto drożdżowe bez cukru i ciesz się znajomym, uwielbianym smakiem w zupełnie innej formie. Charakteru nadaje mu orzechowe nadzienie w środku.
Ciasto drożdżowe bez cukru - czyli z czym?
Najczęściej robi się je właśnie z cukrem, ale inne słodzidło jest dozwolone. A nawet wskazane, jeśli nie chcesz dosypywać cukru. No dobrze, ale na jakim słodziku wyrośnie ciasto drożdżowe bez cukru? Wybierz syrop z daktyli. Ma on dodatkowo karmelowy smak, który w snikersowym cieście drożdżowym będzie jak znalazł - w końcu w batonie też znajdziemy karmel. Nie zamieniaj tego słodzidła na ksylitol ani erytrytol. Na nich ciasto drożdżowe nie wyrośnie.
Przepis na czekoladowe ciasto drożdżowe z orzechowym kremem
Składniki na ciasto (na okrągłą formę o śr. 24 cm lub keksówkę ok. 30x15 cm):
- 265 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki kakao
- 12 g świeżych drożdży
- 120 ml mleka lub dowolnego napoju roślinnego
- 35 g syropu daktylowego lub z agawy
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 50 g oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu lub pasty waniliowej
Składniki na nadzienie:
- 75 g masła orzechowego
- 1 szczypta soli
- 35 g syropu daktylowego lub z agawy
- 1 czubata łyżeczka kakao
Składniki na polewę (opcjonalną):
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej bez cukru
- 30 g oleju kokosowego
Dodatkowo, opcjonalnie: posiekane orzechy do posypania ciasta.
Sposób przygotowania:
- Podgrzej mocno mleko, nie doprowadzając do zagotowania.
- 50 g mąki wymieszaj intensywnie trzepaczką z 30 ml wrzącego mleka na jednolitą, gładką masę. Odczekaj, aż reszta mleka przestygnie.
- Gdy będzie letnie, rozpuść w nim drożdże, dodaj 1 łyżkę syropy daktylowego i wlej do zaparzonej, przestudzonej mąki. Odłóż zaczyn na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
- Gdy zaczyn zacznie pracować, rozpuść olej kokosowy do ciasta. Wymieszaj żółtka i jajka z resztą syropu, rozpuszczonym olejem i ekstraktem waniliowym. Wymieszaj masę z zaczynem i przesiej mąkę z kakao. Wyrabiaj przynajmniej 20 minut - ręcznie lub za pomocą robota. Gotowe ciasto będzie błyszczące, elastyczne i będzie łatwo odchodzić od ręki.
- Przykryj ciasto ściereczką i odłóż na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Po upływie tego czasu przygotuj nadzienie - wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą konsystencję.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na lekko posypany mąką blat roboczy i rozwałkuj już bez zarabiania na grubość ok. 1-1,5 cm. Posmaruj nadzieniem, zwiń w ciasny rulon i wyłóż do formy posmarowanej masłem. Odłóż do podrośnięcia na ok. 50 minut.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i piecz ok. 35 minut. Wystudź.
- Gdy ciasto wystygnie, posyp cukrem pudrem lub przygotuj polewę (opcjonalnie): rozpuść w kąpieli wodnej połamaną czekoladę w oleju kokosowy. Odłóż na chwilę. Gdy zgęstnieje, polej wystudzone ciasto i posyp je orzechami.
Ciasto przed podaniem możesz też polać odrobiną syropu daktylowego lub sosem toffi. Dzięki temu jeszcze bardziej zbliżysz się do smaku oryginalnego batona.
















