Co dom, to inna sałatka jarzynowa. Różnice są zarówno w składnikach, jak i ich proporcjach, a także w samym sosie. Jadłam już tę niby tradycyjną sałatkę w wielu domach, ale powiem nieskromnie, że ta moja jest najlepsza. Ja szykuję ją już metodą „na oko”. W trakcie przygotowania próbuję i w razie potrzeby dodaję, a to więcej jabłka, a to więcej ogórków kwaszonych czy ziemniaków. Tutaj podaję więc niejako wersję wyjściową. Zacznij od takiej proporcji, a w razie potrzeby dodaj więcej jabłka lub/i ogórków, aby była bardziej kwaskowa, czy więcej ziemniaków, aby ją nieco złagodzić.

Sałatka jarzynowa – do czego dążę?

Moja sałatka musi być wyrazista i wielowymiarowa. Dlatego powinna mieć obok gotowanych warzyw także wyraźnie wyczuwalny „element chrupki”, czyli odpowiednią ilość jabłka i ogórków kwaszonych, które muszą być przed krojeniem jędrne, a nie „kapciowate”. Z kolei jabłka wybieram twarde i wyraźne kwaskowe w smaku. Szare i złote renety, ewentualnie ligole są moim zdaniem najlepsze.

Nie przesadzam z zielonym groszkiem. Musi go być tyle, aby był zauważalny w sałatce, ale zbyt duża jego ilość moim zdaniem zaburza smak sałatki, czyniąc ją bardziej nijaką. 

Wiele osób, przygotowując sos, miesza majonez z musztardą. Ja tego nie robię. Używam smacznego, wyrazistego, ostrawego w smaku majonezu i całość doprawiam tylko solą i pieprzem. Naprawdę!

Moim punktem wyjścia są zawsze ugotowane warzywa z włoszczyzny wyjęte z wywaru. Koniec końców wychodzi duża miska sałatki, ale wiesz mi, zawsze znika do zera.

Przepis na najlepszą sałatkę jarzynową

Składniki:

  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • niewielki kawałek selera
  • 1 niewielka cebula
  • 2-4 ziemniaki
  • 3-5 ogórków kiszonych 
  • 1-2 jabłka
  • 2-3 jaja
  • ½ szklanki groszku konserwowego + do dekoracji
  • 2 łyżki wyrazistego majonezu (u mnie Kielecki)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki sałatki pokrój w dość drobną kosteczkę. Jabłka obierz wcześniej ze skórki, a ogórków kwaszonych nie obieraj – ich skórka jest jednym z chrupkich elementów sałatki.
  2. Jaja ugotuj na twardo, szybko i mocno ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupek i także pokrój w kosteczkę.
  3. Pokrojone warzywa wrzuć do miski, dodaj pokrojone jaja. 
  4. W miseczce wymieszaj majonez z przyprawami i dodaj do miski z warzywami.
  5. Całość bardzo dokładnie wymieszaj i spróbuj. To moment, kiedy możesz dodać więcej: jabłek, ogórków czy ziemniaków, aby uzyskać odpowiednią kwaskowość i chrupkość sałatki. Dodaj też więcej przypraw, jeśli chcesz. 
  6. Gdy sałatka według ciebie smakuje już bardzo dobrze, dodaj zielony groszek i delikatnie wymieszaj, aby nie „rozmazać” go.
  7. Gotową sałatkę przekładaj do półmisków. Wyrównaj wierzch i na koniec wysmaruj cienko wierzch majonezem, aby sałatka nie obsychała. Udekoruj groszkiem, natka, plasterkami gotowanej marchewki.

AdobeStock, bozhdb

Ile sosu do sałatki jarzynowej?

Moi zdaniem nadmiar sosu sałatce szkodzi. I nie znaczenia, czy użyjesz samego majonezu czy majonezu z musztardą. To ma być sałatka z sosem majonezowym, a nie sos z sałatką. Ma być on jedynie dodatkiem, który połączy wszystkie składniki i nada mieszance nieco ostrości i kremowego wykończenia. Jeśli warzywa pływają w majonezie, cały urok sałatki znika.

Tak naprawdę staram się dodawać majonezu tylko tyle, aby wszystkie składniki sałatki zostały nim otoczone i tylko tyle. Ekstra porcja, którą smaruję wierzch każdej porcji sałatki, też nie może być za gruba.